ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Πρόταση νόμου για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, την επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού και ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ την Τετάρτη 9 Μάρτη, στη Βουλή. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά σε μορφή PDF).
Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει την ίδια
πρόταση νόμου άλλες δύο φορές στη Βουλή, στις 2 Οκτώβρη 2014 και στις 23 Απρίλη 2015. Και τις δύο φορές, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, ενώ δεν μπήκε καν σε συζήτηση στην Ολομέλεια, με την επίκληση των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος. Τα μέτρα, που προτείνει το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, είχαν συμπεριληφθεί και σε άλλη αντίστοιχη που είχε καταθέσει στις 30 Οκτώβρη 2012, για την κατάργηση των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της Πρότασης Νόμου, η νομοθετική ρύθμιση μείωσης του κατώτατου μισθού, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι ατομικές συμβάσεις και οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν από ενώσεις προσώπων, το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων, η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και τα κακοπληρωμένα προγράμματα, η άγρια φορολογία λειτουργούν σαρωτικά στην επιδείνωση της ζωής της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, λεηλατούν με κάθε τρόπο τους μισθούς και το εργατικό εισόδημα.
Το ΚΚΕ κρίνει τα μέτρα και τους σχετικούς νόμους με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Με αυτό το κριτήριο τονίζει ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού.
Τα μέτρα που ήρθαν δεν είναι προσωρινά. Εντάσσονται σε στρατηγική πολιτική επιλογή που στόχο έχει τη βαθμιαία μείωση του μέσου μισθού, σε συνθήκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η μείωση του κατώτερου μισθού έσπρωξε προς τα κάτω μια σειρά κλαδικούς μισθούς. Το αντεργατικό οικοδόμημα του 1ου και 2ου μνημονίου παρά τα συνθήματα της νέας κυβέρνησης παρέμεινε ακέραιο, όπως αντίστοιχα άθικτη παρέμεινε και η αντεργατική ΠΥΣ του 2012.
Η σταθερή επιδίωξη του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι να συνεχιστεί η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να κυριαρχήσουν παντού και να μονιμοποιηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μισοανεργία, ο μισθός και οι συντάξεις να φτάσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση και η κάλυψη των απωλειών αποτελούν επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ ως βάση για νέες διαπραγματεύσεις και νέες αυξήσεις.
Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν πρέπει να υπάρχει εργαζόμενος που να αμείβεται με λιγότερα από 751 ευρώ. Δηλαδή, να μπει φραγμός στην πανσπερμία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στη μερική απασχόληση, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, που κατεβάζουν τους μισθούς σε άθλια επίπεδα, στα 200 και 300 ευρώ.
Παράλληλα πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι που προκάλεσαν μεγάλες μειώσεις στις κλαδικές συμβάσεις. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να επανέλθουν στα κατώτερα επίπεδα του 2009. Με αυτό το όριο ως βάση να καταργηθούν οι νομοθετικές δεσμεύσεις και να υπάρξουν ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή και η προσπάθεια που θα καταβάλει να γίνει κτήμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι μια συμβολή στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα με την ανάγκη κατάργησης νόμων και διατάξεων που προκάλεσαν ισχυρά πλήγματα στους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, το ΚΚΕ υποστηρίζει πλαίσιο με σημαντικούς στόχους πάλης:
- Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων με το πλαίσιο ταξικού κινήματος με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις.
- Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
- Άμεση υπογραφή και επαναφορά όλων των Κλαδικών Συμβάσεων στα επίπεδα του 2009.
- Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
- Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
- Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
- Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή Επιχειρησιακών Συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις Κλαδικές Συμβάσεις.
- Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
- Την κατάργηση των νόμων που αφορούν στον ΟΜΕΔ και στις ενώσεις προσώπων.
- Επαναφορά των οικογενειακών και των κλαδικών και άλλων επιδομάτων που καταργήθηκαν.
- Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.
- Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας.
- Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναγκάζει οργανισμούς και φορείς να τοποθετήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ.
- Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
- Έξι ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν».