Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΣΕΒ:Ζητά λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις και διαβλέπει κίνδυνο πολιτικού ριζοσπαστισμού

Για «πολιτικό ριζοσπαστισμό», στον οποίο μπορεί να οδηγήσει σταδιακά η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, κάνει λόγο το εβδομαδιαίο «Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και επαναλαμβάνει το αίτημά του για χαμηλή φορολογία των μελών του.
Αναφέρει πως «η επακόλουθη κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής οδηγεί βέβαια σε οικονομική στασιμότητα
και σταδιακά πολιτικό ριζοσπαστισμό, που με τη σειρά του υπονομεύει ακόμα περισσότερο την ευημερία των πολλών», εννοώντας την ευημερία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, διότι ο λαός είναι ήδη χαμένος, αφού όπως αναφέρεται στο «Δελτίο» του ΣΕΒ «το μέσο ελληνικό νοικοκυριό στη διάρκεια της κρίσης (2009-2014) απώλεσε 4 ποσοστιαίες μονάδες του εισοδήματός του (που μειώθηκε λόγω της ύφεσης κατά 30%)».
Ο ΣΕΒ για μια ακόμα φορά ζητά να υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο 3ο μνημόνιο, αλλά προσθέτει ότι «η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία στην ανάκαμψη».
Συνεπώς, κατά τον ΣΕΒ, «χρειάζονται χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, φορολογικά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, καθολική χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για πάταξη της φοροδιαφυγής κ.ο.κ.».
Ζητά η φορολογική επιβάρυνση να κατευθυνθεί προς τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, αναφέροντας πως «η μισθωτή εργασία στο δημόσιο και τα εισοδήματα από σύνταξη ευνοούνται καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων το εισόδημα αυτό παραμένει αφορολόγητο ή καταβάλλει ελάχιστο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων». Αντίθετα ζητά να μην προχωρήσει «η παραπέρα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην "υψηλά αμειβόμενη" εργασία».