Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ:Αγώνας για να μην περάσει η κατάργηση της Κυριακής-αργίας

Nα πάρει πίσω το μέτρο το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση ενώσεις και σωματεία αυτοαπασχολούμενων, εμπόρων και βιοτεχνών.
Την ανακοίνωση υπογράφουν
 Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων των Δήμων Αθήνας, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Περιστερίου, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Καλλιθέας, Αχαρνών, Ν. Ερυθραίας, Λιοσίων, Ζεφυρίου και Γαλατσίου. Υπογράφουν επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος Πετρούπολης και τα Σωματεία Βιβλιοπωλών, Καθαριστηρίων, Ραπτών - Επιδιορθωτών καθώς επίσης και η Αδελφότητα Κουρέων - Κομμωτών.
Τονίζουν ότι το μέτρο που νομοθέτησε η κυβέρνηση ικανοποιεί τις χρόνιες απαιτήσεις πολυκαταστημάτων, εμπορικών και τουριστικών αλυσίδων και super markets και καλούν σε οργανωμένη πάλη για να μην περάσει στην πράξη. Διεκδικούν την κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Κυριακή, μέρα ξεκούρασης για εμάς και για τις οικογένειές μας.
Συνάδελφε Έμπορε, Επαγγελματία,
Απευθυνόμαστε σε εσένα που παλεύεις με τη μικροεπιχείρησή σου να τα βγάλεις πέρα, να σταθείς σε ένα περιβάλλον εντελώς εχθρικό και να πας στο σπίτι σου ένα μεροκάματο. Σε εσένα που έχεις να αντιμετωπίσεις τη θηλιά που συνεχώς σφίγγει γύρω σου με τα ατελείωτα χρέη, τη φοροληστεία, την υποβαθμισμένη Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, το μεγαλέμπορα που συνεχώς πιέζει, τα πολυκαταστήματα και τα μονοπώλια που συνεχώς διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.
Στην κατάσταση αυτή δεν είσαι μόνος σου. Η κρίση στην οικονομία, που είναι παγκόσμια και αγκαλιάζει όλους τους τομείς, έφερε φτώχεια στους εργαζόμενους, μεγάλωσε την ανεργία, καρατόμησε τις συντάξεις, οδήγησε στη μιζέρια τη λαϊκή οικογένεια. Οδήγησε χιλιάδες συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους, εμπόρους και επαγγελματίες στα χρέη, στα λουκέτα και στον κίνδυνο των κατασχέσεων.
Τα μέτρα που όλες οι κυβερνήσεις παίρνουν τα τελευταία χρόνια, ήταν μέτρα για να ενισχύσουν τα μονοπώλια, για να εξασφαλίσουν εκ νέου τα προκλητικά κέρδη τους. Έφεραν μνημόνια και νέες συμφωνίες που έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά και νόμους που έχουν “διαρθρωτικό” όπως λένε προσανατολισμό, προκειμένου να συγκεντρώσουν την πίτα στα χέρια τους. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς δεν χωράνε οι μικροεπιχειρήσεις μας που μας θεωρούν πρόβλημα για την ανάπτυξη της οικονομίας τους.
Τέτοιος είναι ο νόμος που στο τελευταίο 4ο μνημόνιο ενσωμάτωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές.
Η μια Κυριακή τα Χριστούγεννα έγιναν δυο, οι δυο έγιναν τέσσερις, μετά επτά και σήμερα τριάντα δύο. Είναι προφανές ότι με τη νέα συμφωνία ικανοποιούν τις χρόνιες απαιτήσεις πολυκαταστημάτων, εμπορικών και τουριστικών αλυσίδων και super markets. Αυτούς δηλαδή που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και θα τους ξεζουμίζουν ακόμα παραπέρα με μισθούς πείνας, ατελείωτα ωράρια και συνθήκες γαλέρας. Όλοι αυτοί είναι έτοιμοι ν’ ανοίξουν νέα μεγαθήρια, σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, να συγκεντρώσουν τον τζίρο στην αγορά, αξιοποιώντας όλα τα προνόμια και το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχουν χαρίσει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Για την εξέλιξη αυτή, ό,τι και να λένε σήμερα, έβαλαν πλάτη οι κυβερνήσεις, οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και αρκετές ομοσπονδίες εργαζομένων και εμπόρων ακόμη και οι περισσότεροι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Όλοι τους συμφωνούν σε ένα πράγμα, πέρα από επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουν:
Ότι η κατάσταση αυτή είναι μονόδρομος και ότι πρέπει να την αποδεχτούμε με σκυμμένο το κεφάλι.
Συνάδελφε, έμπορα, επαγγελματία,
Κάνε το βήμα!
Ενίσχυσε το μπλοκ των δυνάμεων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που αγωνιζόμαστε ενάντια σ΄ αυτή την κατάσταση.
Δεν πάει άλλο.
Δεν μπορούμε να δουλεύουμε, ήλιο με ήλιο, 7 μέρες την εβδομάδα.. Εμείς οι χιλιάδες μικρέμποροι δεν μπορούμε να ανεχθούμε ούτε τη φυσική μας, ούτε την οικονομική μας εξόντωση. Έχουμε δικαίωμα στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Έχουμε δικαίωμα στην ξεκούραση.
Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία
Οργανώνουμε την πάλη μας για να μην περάσει στην πράξη.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το απαράδεκτο αυτό μέτρο που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για εμάς και τις οικογένειές μας.
Έχουμε τη δύναμη!
Συλλογικά μπορούμε να κερδίσουμε το δίκιο μας.
Μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους ΕΒΕ μέσα από τους συλλόγους μας τις Ενώσεις μας σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους διεκδικούμε:
- Κυριακή μέρα αργίας, ανάπαυσης και αναπλήρωσης των δυνάμεών μας. Να κατοχυρωθεί η Κυριακή-αργία νομοθετικά.
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
- Ωράριο εθνικό υποχρεωτικό για όλους».