Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΣ:Απαιτεί την κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά

Την πλήρη κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, απαιτεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ, σε ανακοίνωσή της για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και την απόφαση της Συγκλήτου του ΠΑΜΑΚ. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Με τίτλο που νομιμοποιεί για πρώτη φορά επισήμως σε νομοσχέδιο τους κύκλους σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ (βλ. Μπολόνια) έδωσε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο "Δεύτερος και Τρίτος κύκλος σπουδών - προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και διδακτορικές σπουδές" μέχρι τις 30 Οκτώβρη.
Το νομοσχέδιο παρότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την υφυπουργό Σία Αναγνωστοπούλου να παρουσιαστεί ως προσπάθεια "περιορισμού των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά" και προστατευτικό για τους φοιτητές "περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας", όπως αναφέρεται για τους φοιτητές λαϊκών οικογενειών, διατηρεί και νομιμοποιεί τον απαράδεκτο θεσμό των διδάκτρων, που έτσι και αλλιώς αποτελούν τον κανόνα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με ποσοστό 70% όταν πριν πέντε χρόνια το ίδιο ποσοστό ήταν περίπου 5%, με βάση τα προηγούμενα αντιλαϊκά νομοσχέδια για την Παιδεία!
Συγκεκριμένα, τα δίδακτρα πλέον θα ονομάζονται "τέλος εγγραφής" με βάση το νομοσχέδιο, ενώ όπως αναφέρεται "δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του εκάστοτε νομοθετικά οριζόμενου κατώτατου ακαθάριστου μηνιαίου μισθού" δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα τα δίδακτρα θα φτάνουν τα 1.530 ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι θα υπάρχουν και πρόσφατες επιβαρύνσεις για το "κόστος" συμμετοχής που συνολικά θα αγγίζουν τα 2.000 ευρώ ως ανώτατο όριο για ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Να μην τσιμπήσει κανένας από παραμύθια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που κούρεψε τα αποθεματικά των σχολών μας για να πληρωθούν οι δανειστές, που διατηρεί όλους τους αντιλαϊκούς νόμους και διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ετοιμάζει νέα επίθεση στις σπουδές μας με νέο "σχέδιο Αθηνά 2", με περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, ξεπούλημα της περιουσίας των Ιδρυμάτων, εκ νέου αντιδραστική παρέμβαση στα Προγράμματα Σπουδών και την ίδια ώρα ισχυρίζεται ότι είναι με το φοιτητή επειδή βάζει πλαφόν στο πόσα θα σκάμε από την τσέπη μας για να κάνουμε μεταπτυχιακό, ενώ επίσημα πλέον ανοίγει με τη διάσπαση των σπουδών σε κύκλους το δρόμο στη "διά βίου εκπαίδευση"!
Πρωτοπορία στις αντιδραστικές εξελίξεις η Σύγκλητος του ΠΑΜΑΚ!
Με έκτακτη συνεδρίασή της στις 29/9 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έσπευσε να διαφωνήσει με το αντιλαϊκό νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης που δόθηκε για διαβούλευση, μακριά όμως από το δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάζουν ολοκληρωμένα με επιστημονική ειδίκευση και γνώση υψηλού επιπέδου πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν.
Με ομόφωνη απόφασή της ζητά την "απόσυρση του νομοσχεδίου" επειδή όπως αναφέρει:
"Πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ", δηλαδή τη δυνατότητα του Ιδρύματος να πουλάει πιο ακριβά(!!!) τις μεταπτυχιακές σπουδές, να διασυνδέει τη μόρφωσή μας και την έρευνα με μονοπωλιακούς ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα για να βρίσκει χρηματοδότηση, να παίζει το ίδιο τον καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση υποταγμένων εργαζόμενων και επιστημόνων που θα υπηρετούν την κερδοφορία των ομίλων, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.
"Θα προκαλέσει την αδυναμία λειτουργίας υφιστάμενων μεταπτυχιακών με κοινωνικές συνέπειες στην εθνική οικονομία, την κάλυψη βασικών λειτουργικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών". Ομολογεί ανοιχτά η Σύγκλητος ότι όποιο μεταπτυχιακό δεν πληρώνεται θα κλείνει, ότι επειδή ο κρατικός προϋπολογισμός για τα Πανεπιστήμια έχει μειωθεί 80% τα τελευταία χρόνια θα πληρώνουν οι φοιτητές στα μεταπτυχιακά για να καλύπτονται οι ανάγκες της χρηματοδότησης.
Η εκπαιδευτική διαδικασία στο Πανεπιστήμιο εξυπηρετεί την "ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας", δηλαδή στόχος του Πανεπιστημίου είναι να διαμορφώνει φθηνούς, ευέλικτους, ανταγωνιστικούς εργαζόμενους ή επιστήμονες που θα πουλάνε τη γνώση και τον κόπο τους στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να βγάζουν περισσότερα κέρδη.
Αυτή είναι άλλωστε η "δίκαιη" ανάπτυξη που θέλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με το ΣΕΒ και τους υπόλοιπους μεγαλοεπιχειρηματίες, την ΕΕ και το ΔΝΤ, τις προηγούμενες κυβερνήσεις που τσάκισαν και αποτελειώνουν σήμερα τα δικαιώματα των εργαζόμενων γονιών μας και τα δικά μας για χάρη της "ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας".
Όσο για "την απώλεια θέσεων εργασίας, τη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό και την αδυναμία των φοιτητών να κάνουν μεταπτυχιακό σε ιδιωτικά κολέγια με πιο ακριβά δίδακτρα" ας αφήσουν στην άκρη την υποκρισία και ας βγάλουν καμία απόφαση για το νόμο 4009/2011 και όλα τα αντιλαϊκά νομοθετήματα των κυβερνήσεων και της ΕΕ που ποτέ δεν ζήτησαν να αποσυρθούν και:
  • Έβαλαν τις επιχειρήσεις στις σχολές μας και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που μετέτρεψαν σταδιακά τη γνώση σε εμπόρευμα που πουλιέται σε κομμάτια, που υποβάθμισαν την ολοκληρωμένη μόρφωση με τις αντιδραστικές αλλαγές στα Προγράμματα Σπουδών, το σπάσιμο των πτυχίων σε κύκλους και έβαλαν ταξικούς φραγμούς σε χιλιάδες φοιτητές και παράτησαν τις σπουδές τους.
  • Άφησαν τις σχολές μας χωρίς διδακτικό, διοικητικό, τεχνικό και ερευνητικό προσωπικό και υποδομές. Έκαναν τη λέσχη του ΠΑΜΑΚ μαγαζί που πληρώνουν οι φοιτητές για ένα πιάτο φαΐ από την τσέπη τους, άφησε τις Εστίες στην Καλαμαριά να ρημάζουν σε τριτοκοσμική κατάσταση και έκοψε τη σίτιση.
Σε όλα αυτά βέβαια η Σύγκλητος του ΠΑΜΑΚ δεν ένιωσε την ανάγκη να διαφωνήσει, γι' αυτό και είναι συνυπεύθυνη με τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την ΕΕ που ευθύνονται για τη διάλυση και τον εναγκαλισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων ενάντια στην απαίτηση για ένα Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του.
Τώρα να οργανώσουμε τον αγώνα για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει!
Καλούμε κάθε φοιτητή του ΠΑΜΑΚ και όλων των Ιδρυμάτων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ να οργανώσουμε τον αγώνα μέσα από Συλλόγους ζωντανούς και μαχητικούς που θα βάζουν απέναντι όλους εκείνους που ευθύνονται για την κατάσταση στις σπουδές και το μέλλον μας!
Να μην χάσουμε άλλο χρόνο, να βγούμε μπροστά με συλλογική διεκδίκηση και συμπόρευση με τους εργαζόμενους μέσα και έξω από τις σχολές μας για Πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί την ανάγκη μας στη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο που σπουδάσαμε, επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών χωρίς δίδακτρα και εμπόδια στις σπουδές μας!
Ειδικά στο ΠΑΜΑΚ να οργανώσουμε την πάλη μας μέσα από την Επιτροπή Αγώνα γιατί με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ ο Σύλλογος Φοιτητών στηρίζει τόσα χρόνια τις αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την αντιλαϊκή πολιτική συνολικά, είναι σε ανοιχτή επικοινωνία και συνδιαλλαγή με τις Πρυτανικές Αρχές και τη Σύγκλητο, υπονομεύει τις συλλογικές διαδικασίες και τη διεκδίκηση των φοιτητών μαζί με τον υπόλοιπο λαό!
Παλεύουμε για κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, επιστημονική ειδίκευση και γνώση υψηλού επιπέδου, δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο που σπουδάσαμε!».