Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Το Φορολογικό στο σημερινό «μενού»



Στο μεταξύ, στη σημερινή νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, αναμένεται να συζητηθούν τα δημοσιονομικά κενά, τα οποία θα καλυφθούν τόσο από την παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, με έμφαση στην καρατόμηση των συντάξεων, όσο και από τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού
επιτελείου, στις σημερινές συναντήσεις θα τεθούν τα ζητήματα των «αλλαγών» στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και η «στρατηγική ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα», όπως «βαφτίζουν» τις παρεμβάσεις στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό των φτωχομεσαίων αγροτών.
Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» έχει ως προϋπόθεση την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται απαραίτητες για την καπιταλιστική ανάκαμψη και την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Σε αυτό το φόντο, προβάλλουν ζητήματα όπως η συγκρότηση του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, η διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς για τα «κόκκινα» δάνεια, σειρά παρεμβάσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που σχετίζονται με τις λεγόμενες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με τονέο αναπτυξιακό νόμο και το σχέδιο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» του κεφαλαίου.
Τα Ενεργειακά στο τραπέζι
Καθόλου τυχαία, την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Μ. Σέφτσοβιτς, στο πλαίσιο της περιοδείας στα κράτη της ΕΕ, με ατζέντα την «Ενεργειακή Ενωση». Ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο ίδιος τόνισε:«Ενθαρρύνω την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος της Ενέργειας, που βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματος της οικονομικής προσαρμογής».
Ταυτόχρονα, ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα ανεβαίνει και το μοναδικό «παράλληλο πρόγραμμα», αυτό που διεκδικεί και συνδιαμορφώνει το εγχώριο κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο παράγοντας της ΕΕ θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του ΣΕΒ και την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας («ενεργοβόρες» βιομηχανίες).
Με αφορμή την επίσκεψη, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, δήλωσε: «Ο τομέας της Ενέργειας αποτελεί όχι μόνο βασική προτεραιότητα της Επιτροπής Γιούνκερ, αλλά και κορυφαίο άξονα του γνωστού πλέον επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη».
Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση των επενδυτικών πακέτων της ΕΕ σε όφελος και των εγχώριων μονοπωλίων, σε επιχειρηματικές συμπράξεις με ευρωενωσιακά μονοπώλια, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και των αντιλαϊκών μέτρων που τη συνοδεύουν.
«Προσδοκούμε ότι οι συναντήσεις που θα έχει στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς θα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές εξελίξεις και σε άλλες παραμέτρους του νευραλγικού αυτού τομέα, που μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Καρβούνης, δίνοντας έμφαση στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω τόσο της γεωπολιτικής θέσης όσο και των πλούσιων πηγών Ενέργειας και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού».
Να σημειωθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Μ. Σέφτσοβιτς, αλλά και τον γγ του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, και τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σ. Πριχόντκο.
Τα «κόκκινα» δάνεια
«Η θετική κατάληξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, θα δημιουργήσει θετική δυναμική στην οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα δάνεια σε καθυστέρηση, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε σε χτεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας.
Την ίδια ώρα, ο ισολογισμός της «Πειραιώς» για το 2015, όπως και των άλλων τραπεζικών ομίλων, χαρακτηρίζεται από τις αυξημένες λογιστικές προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια της πελατείας τους. Οι «προβλέψεις» που εμφανίζει η «Πειραιώς» στο περσινό 12μηνο φτάνουν περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ, γεγονός στο οποίο οφείλεται η εμφάνιση ζημιογόνου αποτελέσματος ύψους 1,86 δισ. ευρώ.
 

Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ