Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Έρευνα του ΣΜΑΕΘ για την κατάσταση που βιώνουν οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι

Ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε έρευνα αγοράς σε δείγμα  186 μικρών & αυτοαπασχολούμενων εμπορικών  επιχειρήσεων (71 καταστήματα του κέντρου, 46 καταστήματα της Α. & Κ. Τούμπας, 34 καταστήματα του Ε΄ διαμερίσματος, 20 καταστήματα  του Εύοσμου &. Αμπελοκήπων και 15 καταστήματα της Καλαμαριάς).

Το ερωτηματολόγιο εμπεριείχε 7 ερωτήσεις  :

1η : Ο τζίρος του καταστήματός σας την περίοδο των   εορτών, σε σχέση με την
αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσίασε αύξηση, μείωση ή παρέμεινε στα ίδια  επίπεδα ;
Το 64  %  των ερωτηθέντων  απάντησε ότι ο τζίρος των καταστημάτων τους μειώθηκε, το 29%παρέμεινε ο ίδιος  και  το 7 % είχε αύξηση.
.
      2η :Στο ερώτημα «πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται η μείωση του τζίρου σας» η πλειοψηφία των  έμπορων  απάντησαν  ως κύριες  και βασικές αιτίες:
Ø  την μείωση των μισθών και συντάξεων
Ø   την υπερφορολόγηση
Ø  την ασύδοτη δράση  των πολυκαταστημάτων
Ø  την  ανεργία
Ø  Καταγράφηκαν και άλλα προβλήματα  όπως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι  έμποροι  του κέντρου με το ΜΕΤΡΟ,  το κυκλοφοριακό, την έλλειψη πάρκινγκ,  και τη «δίωξη» αυτοκινήτων από τη δημοτική αστυνομία.

 3η : Ανοίξατε την Κυριακή 15 Γενάρη 2016; Το 50 %  των ερωτηθέντων  απάντησε ότι   δεν  άνοιξαν το κατάστημά τους.

 4η : Πιστεύετε  ότι υπάρχει ανάκαμψη της αγοράς λόγω της Κυριακάτικης λειτουργίας;  Το100%  απάντησε ΟΧΙ
 5η : Συμφωνείτε ή διαφωνείτε να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές ; Το 100%  απάντησε ΔΙΑΦΩΝΩ
 6η : Καθυστερείτε την καταβολή οφειλών σας στον ΟΑΕΕ;
  Το 59  %  των ερωτηθέντων  απάντησε ότι   καθυστερεί  τις οφειλές . (41% στον ΟΑΕΕ, 32 %στην ΕΦΟΡΙΑ,  24% στην ΤΡΑΠΕΖΑ, 31% στις ΔΕΚΟ, 11% σε ΑΛΛΟ)

      7η  : Έχετε στην επιχείρησή σας μηχάνημα για συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες  (τερματικό POS) ; το 57 % έχει POSΑπό την παραπάνω έρευνα , τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι ότι οι μικροί και οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι  οδηγούνται στα χρέη και στον αφανισμό εξαιτίας της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, μέσω των αβάστακτων αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζονται, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου.
Το 100%  των μικρών και  αυτοαπασχολούμενων εμπόρων  είναι ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. ΓΙΑΤΙ γνωρίζουμε έμπρακτα  ότι  οι συγκεκριμένοι νόμοι εξυπηρετούν ΜΟΝΟ τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές και συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη συρρίκνωση και τον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης. Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας είναι πάγιο αίτημα των ΣΕΒ-ΣΕΤΕ, δηλαδή του εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετούν κράτος και κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή.
Η πτώση του τζίρου σε συνδυασμό με τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας έχουν ως φυσική συνέπεια  την αδυναμία όλων και περισσότερων συναδέλφων να μην μπορούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να χρωστούν σε εφορία , τράπεζες, ΔΕΚΟ, ενοίκια, πιστωτές κ.α.

Οι χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, που έχουν οδηγηθεί σε συνθήκες ατελείωτης φοροαφαίμαξης τα τελευταία χρόνια, δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν.
Αρκετά μάτωσαν για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Η δίψα για υψηλή κερδοφορία των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων προϋποθέτει το δικό μας αφανισμό.
Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στα χρέη και τα λουκέτα!
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων, των μικρών αγροτών, των συνταξιούχων. Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό αντίπαλο. Ενισχύουμε την Κοινωνική Συμμαχία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Συνεχίζουμε να φωνάζουμε ότι δεν πάει άλλο. Δε σιωπούμε ,δε μένουμε  απαθείς.
Ηχηρό ΟΧΙ από μεριάς μας για την  κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Να σταματήσει η φοροληστεία εις βάρος των μικρών και αυτοαπασχολούμενων
Πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν σε όλους
 Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού, τραπεζικών λογαριασμών

Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της πάλης μας ενάντια στους μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που μας αντιμετωπίζουν ως διαρθρωτικό πρόβλημα.
Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συλλογικής και ανυποχώρητης πάλης για την ανάκτηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια, η ενίσχυση της πάλης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Μόνος δρόμος είναι η αλλαγή συσχετισμών στους εμπορικούς συλλόγους και στις Ενώσεις, η ανάδειξη αγωνιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στις διοικήσεις.
Σε αυτόν το δρόμο μπορούμε και πρέπει να γίνουμε περισσότεροι, μπορούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και την κοινωνική λαϊκή συμμαχία.

Συσπειρωνόμαστε στο σύλλογο με το σύνθημα
«κανένας μόνος του στην κρίση»


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ