Παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, από το βήμα του 14ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
Υποσχέσεις προς τους επιχειρηματίες του τουρισμού για την παροχή ρευστότητας μέσω του επικείμενου ΕΣΠΑ, για την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, αλλά και τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου επενδύσεων και λειτουργίας των τουριστικών μονάδων μοίρασε αφειδώς ο Γ. Σταθάκης υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού από το βήμα του 14ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Υποσχέσεις προς τους επιχειρηματίες του τουρισμού για την παροχή ρευστότητας μέσω του επικείμενου ΕΣΠΑ, για την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, αλλά και τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου επενδύσεων και λειτουργίας των τουριστικών μονάδων μοίρασε αφειδώς ο Γ. Σταθάκης υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού από το βήμα του 14ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Η «νέα συμφωνία για τον Τουρισμό», όπως είπε
ο υπουργός, θα έχει χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο, στο πλαίσιο της οποίας απαιτείται «ένα ισχυρό πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών αλλά και σημαντική ώθηση στις νέες επενδύσεις» με βασικότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και το νέο αναπτυξιακό νόμο. Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της «μικρής» και «μεσαίας» επιχειρηματικότητας, είπε, θα κινηθεί το 1/3 διαθέσιμων οικονομικών πόρων, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί για έργα υποδομής και κάλυψης αναγκών των πόλεων.
Πρόσθεσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος που έχει θέσει προς δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση έρχεται να καλύψει «το μεγάλο κενό που αφήνουν οι δύο προηγούμενοι νόμοι» και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της τουριστικής νομοθεσίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος. Για το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ, ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι αυτό συνδέεται «με την υστέρηση στη συλλογή εσόδων και άρα μια σημαντική βελτίωση στον τομέα αυτό θα δημιουργούσε περιθώρια απάλειψης της πρόσφατης επιβάρυνσης».
Ολ' αυτά δε όταν τους έχουν ήδη διαμορφώσει πλαίσιο εργασιακών συνθηκών με μισθούς πείνας, εξοντωτικά ωράρια, εντατικοποίηση της δουλειάς, δηλαδή άκρατη εκμετάλλευση για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.
Απαιτήσεις ΣΕΤΕ
Βεβαίως ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Αν. Ανδρεάδης εμφάνισε τον κλάδο ως «ριγμένο» αν και πολλαπλώς ενισχυόμενο από τις κυβερνήσεις, λέγοντας στην ομιλία του ότι παρά τις 3 συνεχείς χρονιές με ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και εσόδων όπου «εν μέσω γενικής ύφεσης δεν πετύχαμε απλώς τους στόχους μας, αλλά τους ξεπεράσαμε», ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής. Σημείωσε πως ο διαφαινόμενος κίνδυνος αποεπένδυσης της οικονομίας είναι πιθανό να συμπαρασύρει τον τουριστικό κλάδο και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει το γεγονός ότι «οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, μέχρι στιγμής, δείχνουν να μας ευνοούν τουριστικά, για το 2016. Αυτό, πρώτον, μπορεί να αλλάξει εν μια νυκτί και δεύτερον, δεν έχει σχέση με τα ζητήματα που ανοίγονται μπροστά μας»...
Ουσιαστικά ζητά κι άλλα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου και της κερδοφορίας στον κλάδο, προβάλλοντας τα σημάδια που μπορεί να βαθύνουν την οικονομική κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Και ζήτησε μέτρα φοροελάφρυνσης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για «υπερφορολόγηση» του τουριστικού κλάδου, μιλώντας για «αύξηση φόρων και νέες επιβαρύνσεις παντού, οριζόντια και κάθετα. Χωρίς ρεαλιστική εκτίμηση των επιπτώσεων». Υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή οι γειτονικές και ανταγωνίστριες χώρες κάνουν ακριβώς το αντίθετο στις δικές τους τουριστικές επιχειρήσεις, καθιστώντας έτσι περισσότερο ανταγωνιστικό το τουριστικό τους προϊόν, και υπό αυτό το πιεστικό πλαίσιο τόνισε προς την κυβέρνηση ότι «οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα».
Ζήτησε ουσιαστικά και μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρηματιών του κλάδου στη «δυσκολία» που αντιμετωπίζουν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, ορισμένες από τις οποίες «αντιπροσωπεύουν σημαντικές μονάδες στον κλάδο, ενώ παράλληλα απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων», σημειώνοντας ότι «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κινδυνεύουν να βρεθούν σε φάση εκκαθάρισης από τους αγοραστές των προβληματικών τους δανείων».
Ετσι, στο όνομα των εργαζομένων ζητά μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου στον κλάδο. Και χαρακτήρισε «λανθασμένη» την επιλογή πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε χαμηλότερο ποσοστό έναντι της ονομαστικής τους αξίας σε «επενδυτικά ταμεία» του εξωτερικού, λέγοντας πως αντί αυτής της επιλογής θα πρέπει οι τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των βιώσιμων επιχειρήσεων του κλάδου, ενδεχομένως και με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Πέραν των δύο προηγούμενων κεντρικών ομιλητών στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου συμμετείχαν δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, με βασικό ζητούμενο στις τοποθετήσεις τους την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του εγχώριου τουρισμού, θέτοντας ως κεντρικά ζητήματα σε αυτήν την κατεύθυνση την «υπερφορολόγηση», το θεσμικό αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και το χωροταξικό. Χαρακτηριστική ήταν «ατάκα» υψηλόβαθμου στελέχους τουριστικής επιχείρησης κατά τη διάρκεια μιας εκ των συζητήσεων που διεξήχθησαν, σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης από πλευράς κρατικών φορέων των τουριστικών επενδύσεων, λέγοντας πως «δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν μόνο το περιβαλλοντικό κόστος, αλλά συνολικά το θετικό οικονομικοκοινωνικό αντίκτυπο που αυτή θα επιφέρει»...
Ολ' αυτά δε όταν οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν μέρες ανάπαυσης, ψυχαγωγίας και διακοπών, αφού το εισόδημά τους έχει γίνει πενιχρότατο λόγω κρίσης, οι δε εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι από τους πλέον βάναυσα εκμεταλλευόμενοι.
Να προχωρήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων κάλεσε την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της «Aegean Airlines» Ευτ. Βασιλάκης χαρακτηρίζοντάς την ως «σημαντική επένδυση» στο χώρο. Ωστόσο, και αυτός σημείωσε πως «παρατηρείται κόπωση» στην ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει και μικρότερης διάρκειας παραμονή αλλά και μείωση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης.
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015