ΟΧΙ
ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3-11-2013
ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Σε κινητοποιήσεις στις 3 Νοέμβρη, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος που καταργεί την κυριακάτικη αργία, προχωρούν εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι.
Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καιΕμποροϋπαλλήλων Πειραιά καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., έξω απ' τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στην οδό Αγίας Φιλοθέης 5Β (πλατεία Μητροπόλεως), ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία, στις 3 Νοέμβρη απεργούμε, τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση με την εφαρμογή του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές ενδιαφέρεται μόνο για την ενίσχυση της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην αγορά.
«Δεν έχει στόχο να μειώσει ούτε την ανεργία, ούτε τα λουκέτα. Είναι η ίδια πολιτική που έφερε τα “χαράτσια”, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας,
το αβέβαιο μέλλον στην κάθε λαϊκή οικογένεια. Βασικός της στόχος είναι να καταργήσουν την αργία της Κυριακής, λύνοντας για άλλη μια φορά τα χέρια της εργοδοσίας όχι για 7 Κυριακές, αλλά για όλες τις Κυριακές του χρόνου» (Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ)
Κάλεσμα στα Σωματεία, τις Ενώσεις, τους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα να καταδικάσουν στην πράξη την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και να κινητοποιήσουν τα μέλη τους παίρνοντας πρωτοβουλίες την πρώτη Κυριακή υλοποίησης του βάρβαρου νόμου, στις 3 Νοέμβρη, απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ.
Ανάλογες κινητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις. Στη Μεσσηνία σε κινητοποίηση καλεί το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού.
Θυμίζουμε ότι από την Κυριακή 3 Νοέμβρη αρχίζει η εφαρμογή του νόμου με τον τίτλο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», με τον οποίο καταργείται, επί της ουσίας, η κυριακάτικη αργία. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι κρίκος στην αλυσίδα των χτυπημάτων που επιχειρούν εδώ και χρόνια κυβέρνηση - ΕΕ και μεγαλοεργοδοσία στην Κυριακή-αργία. Σύμφωνα με το νόμο:
- Όλα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Εφτά Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά και τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ. Είναι προφανές ότι το όριο των 250 τ.μ., είναι το πρόσχημα της κυβέρνησης για να καταργήσει την κυριακάτικη αργία, αφού θα μπορεί σταδιακά να το μεταβάλλει και τελικά να το καταργήσει, προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων. Άλλωστε, οι διακηρύξεις για «ξαναζωντάνεμα» του κέντρου και «πολυεπίπεδη εξυπηρέτηση» των τουριστών, δεν μπορεί να πραγματωθεί από τους μικρούς καταστηματάρχες, που θα αδυνατούν αντικειμενικά να εργάζονται 365 μέρες το χρόνο.
- Προβλέπεται να καθιερωθούν τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων το χρόνο, από δύο που είναι σήμερα. Την πρώτη Κυριακή κάθε μίας περιόδου, θα μπορούν όλα τα καταστήματα, μικρά ή μεγάλα, να λειτουργούν κανονικά. Σε αυτές τις τέσσερις εργάσιμες Κυριακές θα προστεθούν οι δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και η Κυριακή των Βαΐων, ενώ όλες τις Κυριακές του χρόνου θα μπορούν να λειτουργούν όσα καταστήματα είναι κάτω των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα και «χωριά».
- Δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη -ή δήμαρχο για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά- με απόφασή του να καθορίζει τον ακριβή αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. Αν δεν υπάρξει τέτοια απόφαση, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών το χρόνο, για όσα καταστήματα θέλουν να λειτουργήσουν.
- Ο νόμος δε διευκρινίζει τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων που θα εργάζονται τις Κυριακές. Ωστόσο, και επειδή η κυριακάτικη αργία καταργείται -τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο στα μεγάλα πολυκαταστήματα- η μέρα αυτή θεωρείται εργάσιμη. Από εκεί προκύπτει ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν χωρίς την προσαύξηση, όπως δηλαδή θα πληρωνόταν μια κανονική εργάσιμη ημέρα.