Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Δουλίτσες...

Μπορεί η εικόνα της διαπραγμάτευσης Ελλάδας - ΠΓΔΜ να εκπέμπει «δυσκολίες» στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τις οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι ανάμεσα στις δύο χώρες, για τις οποίες, ούτως ή άλλως, το όνομα και οι άλλες «εκκρεμότητες» δεν αποτέλεσαν ποτέ σοβαρό εμπόδιο. 

Αντίθετα, στο έδαφος ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια των δύο κρατών, εντείνεται τώρα η διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας, σε ευρωατλαντικό πλαίσιο, αφού συνδέεται άμεσα με την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μέχρι τότε, βέβαια, κανένα λόγο δεν έχει η ΔΕΗ να μην ολοκληρώσει τη συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS, που εδρεύει στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να «απλώσει» το δίκτυό της στα Βαλκάνια. 
Οπως επίσης η εκκρεμότητα του ονόματος δεν εμποδίζει την Ελλάδα να κατατάσσεται όγδοη στις άμεσες ξένες επενδύσεις προς την ΠΓΔΜ και τρίτη με βάση τις σωρευτικές άμεσες ξένες επενδύσεις. 
Επομένως, «business is business» για το κεφάλαιο, γεγονός που δεν αμφισβητείται ούτε από τους εθνικιστές, ούτε από τους κοσμοπολίτες, που «κοντράρονται» τάχα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.


Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ