Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ:Συνθέσεις μνημονίων με αντιλαϊκές συμπράξεις εν μέσω γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Στο κάδρο γενικότερων ανταγωνισμών και των διαιρέσεων τόσο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης όσο και με την πλευρά των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, εξελίσσονται τα παζάρια γύρω από τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης. Σε αυτό το επίπεδο, καθοριστική θεωρείται η συνεδρίαση
του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, αύριο Δευτέρα 6 Φλεβάρη, στην οποία θα συζητηθούν οι εκθέσεις για την «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας, καθώς και αυτή για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.
Στις 9 Φλεβάρη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται και η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση των «εκκρεμοτήτων» της «αξιολόγησης». Σε αυτό το φόντο, οι «θεσμοί» ενδέχεται να αποστείλουν επίσημο κείμενο, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο των προϋποθέσεων για επάνοδο των κλιμακίων τους στην Αθήνα. Τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, τα ζητήματα της Ενέργειας, καθώς και οι αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική της προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
Ματωμένα πλεονάσματα και φοροληστεία με «κόφτες διαρκείας»
Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια περιστρέφονται γύρω από τον επιμερισμό των μέτρων άμεσης εφαρμογής με αυτά που θα ενταχθούν στις «εφεδρείες» του ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» για την περίοδο μετά το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στόχοι για τα πλεονάσματα φαίνεται να «κλειδώνουν» στο 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2019 - 2024 και σε 2,5% με 3% για την περίοδο 2025 - 2028. Και βέβαια, η απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους συνεπάγεται την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη», στο στόχαστρο του οποίου μπαίνουν οι συντάξεις, τα κονδύλια για την κάλυψη άλλων λαϊκών αναγκών, οι μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.ά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δρομολογείται η περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών και συνταξιούχων και μάλιστα με ανοιχτό το ενδεχόμενο για την εφαρμογή του μέτρου από τα φετινά εισοδήματα (έτους 2017). Τα εξεταζόμενα σενάρια συγκλίνουν στην περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, σε μια εξέλιξη που θα σημάνει ένταση της φοροληστείας για τα λαϊκά εισοδήματα που βρίσκονται πάνω από τα 420 ευρώ το μήνα.
ΕSM - ΔΝΤ: Οψεις του ίδιου αντιλαϊκού «νομίσματος»
Την ίδια ώρα, πέρα και πάνω από την ανάγκη κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, ΕSM και ΔΝΤ συνεχίζουν τη διελκυστίνδα του ελληνικού κρατικού χρέους, ως πεδίο της γενικότερης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ. «Το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως», απαντά ο ESM, μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος «κινδυνολογίας» γύρω από το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, που «διέρρευσε» την περασμένη βδομάδα, το ελληνικό κρατικό χρέος χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και μάλιστα ανεξάρτητα από την πορεία εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων.
Συγκεκριμένα, ο ESM επισημαίνει πως «το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως, ενώ η Ευρώπη έχει ξεκάθαρα δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα με επιπλέον ελάφρυνση χρέους, μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι αναγκαίο και ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος».
Ανταγωνισμοί για το μοίρασμα της πίτας και των κερδών
Ειδικό βάρος στο πλαίσιο των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών έχουν τα αστρονομικά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσαν πεδίο ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης και στο εσωτερικό της ΕΕ, με στόχο βέβαια την απόσπαση μεριδίων και κερδών από το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, συνεχίζει σε ρότα υποχώρησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας εκτιμάται ότι ανήλθε στο νέο υψηλό ρεκόρ των 297 δισ. δολαρίων το 2016, ξεπερνώντας και πάλι αυτό της Κίνας και αποτελώντας το υψηλότερο στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, που εκτιμά ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας διαμορφώθηκε πέρυσι στα 245 δισ. δολάρια.
Αυτό θα αντιστοιχεί στο 8,6% του γερμανικού ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι και πάλι θα ξεπεράσει το ανώτατο όριο του 6% που συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο φόντο της ανισομετρίας, Κομισιόν, ΗΠΑ και ΔΝΤ έχουν καλέσει τη γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές προκειμένου να βοηθήσει να μειωθούν οι παγκόσμιες «οικονομικές ανισορροπίες» και να τροφοδοτηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ξανά στο κέντρο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της Ευρωζώνης αλλά και σε σχέση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ξεσπούν νέες αντιθέσεις, με άξονα τα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μία εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού ("κακή τράπεζα"») για να αναλάβει τον όγκο 1 τρισ. ευρώ των "κόκκινων" δανείων, που αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η εποπτική Αρχή των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μάλιστα, όπως προαναγγέλλεται, δεν θα υπάρχει επιμερισμός κινδύνων μεταξύ των κρατών - μετόχων του υπό σύσταση Οργανισμού, αλλά η πιθανή χασούρα θα φορτώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του κράτους, στο οποίο εμφανίζονται τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών του.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), Α. Ενρία, τόνισε ότι τα προβληματικά δάνεια θα τιμολογούνται στην «πραγματική οικονομική αξία» τους και η «κακή τράπεζα» θα κληθεί να πουλήσει σε μία τριετία τα δάνεια σε αυτή την αξία. «Εάν η αξία αυτή δεν επιτευχθεί, η τράπεζα θα πρέπει να υποστεί όλη τη ζημία από την αγοραία τιμή. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνεται από την (αντίστοιχη) εθνική κυβέρνηση ως κρατική βοήθεια, με όλους τους όρους που τη συνοδεύουν».
Ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, έσπευσε να χαρακτηρίσει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» ως μια «πολύτιμη κίνηση», προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε πως η Γερμανία δεν βλέπει κάποιο όφελος από τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής «bad bank» που θα βοηθούσε τις τράπεζες να ξεφορτώσουν το μεγάλο φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν είναι ξεκάθαρο «ποια θα είναι η προστιθέμενη αξία μιας ευρωπαϊκής bad bank», ανέφερε η γερμανική πηγή, προσθέτοντας πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πρόβλημα «μόνο σε ορισμένες χώρες».
Αξίζει τέλος να καταγραφεί και η εκ νέου επισήμανση του Β. Σόιμπλε στα τέλη της βδομάδας ότι «μάλλον το πρόβλημα είναι ότι η δομή της Ευρωζώνης είναι τέτοια που έχουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς μια κοινή χρηματοπιστωτική και οικονομική πολιτική και ότι τα μέλη - και η ΕΚΤ ποτέ δεν κουράζεται να το λέει αυτό - δεν κάνουν αυτό το οποίο έχουν δεσμευτεί να κάνουν».

Κυριακή 5 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ