Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η επιβράβευση της κυβέρνησης από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και η απλοχεριά της στις γενναίες παροχές προς αυτούς



Μία προς μία και όλες μαζί συνολικά ξεπέφτουν οι κάλπικες «διαχωριστικές γραμμές» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο και της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Την ίδια ώρα, οι παρεμβάσεις των τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, οι δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων αλλά και οι κατ' ιδίαν
συναντήσεις και συνεννοήσεις φέρνουν στην επιφάνεια τον πραγματικό χαρακτήρα μιας διαπραγμάτευσης, με καθαρό το ταξικό υπέρ του κεφαλαίου πρόσημο και με βάση τον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό.
Το πεδίο της αντιλαϊκής πολιτικής συμπληρώνεται τόσο από τους οξυμένους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στα κράτη και τις κυβερνήσεις τους όσο και από τις επιχειρηματικές κόντρες που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της χώρας με στόχο την απόσπαση πόντων ανταγωνιστικότητας και τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.
Επιβραβεύει και αναμένει το εγχώριο κεφάλαιο
«Συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι η κατάσταση η οποία βιώνουμε ως οικονομία και ως κοινωνία δεν είναι βιώσιμη. "Ολα τα λεφτά" είναι στο να αγοράζει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα. Τότε μια επιχείρηση, όπως η δικιά μας, θα μπορεί να αντλεί δανειακά κεφάλαια με 2% και τότε θα φανεί η πραγματική δυναμική της».
Αυτό τόνισε ο επικεφαλής και μεγαλομέτοχος του επιχειρηματικού «Ομίλου Μυτιληναίου», Ευ. Μυτιληναίος, στο πλαίσιο εκδήλωσης της «Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών», επιβεβαιώνοντας πεντακάθαρα ότι τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο γίνονται για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Μυτιληναίος, επαναλαμβάνοντας αντίστοιχη επισήμανση που είχε κάνει στο Βιομηχανικό Συνέδριο τουΣΕΒ, τόνισε ότι βλέπει στη σημερινή κυβέρνηση μια «στροφή προς το ρεαλισμό, γιατί κατάλαβαν ότι ο μόνος τρόπος να φύγεις από τα μνημόνια είναι να τα εφαρμόσεις τρέχοντας».
Επιπλέον, αναφερόμενος στα ζητήματα που «καίνε» το εγχώριο κεφάλαιο - διαχείριση κρατικού χρέους, «ποσοτική χαλάρωση» κ.ά. - πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά «ζητάει λίγο φως»...
Χαρακτηριστική για τη στήριξη του κεφαλαίου από την κυβέρνηση, όπως και για τις εξελισσόμενες ενδοαστικές διεργασίες, είναι η συνολικότερη τοποθέτηση του Ευ. Μυτιληναίου:
-- Σχετικά με την πρόσφατη τεράστια μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ προς την «ενεργοβόρο» βιομηχανία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (θυγατρική του «Ομίλου Μυτιληναίου») τόνισε ότι μετά και τη συμφωνία για την τιμή της κιλοβατώρας, κατατάσσεται στις τρεις αντίστοιχες βιομηχανίες παγκοσμίως με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε, την καθιστά πλήρως ανταγωνιστική ώστε να αντιμετωπίζει χωρίς κλυδωνισμούς τις διακυμάνσεις της τιμής του μετάλλου...
-- Για τις αναδιαρθρώσεις στην εγχώρια αγορά Ενέργειας, επισήμανε την τρέχουσα «πολύ ενδιαφέρουσα φάση», με δεδομένη, όπως είπε, και τη «μνημονιακή υποχρέωση» για παραχώρηση μεριδίου 50% της ΔΕΗ. Ο ίδιος αποτίμησε το 50% της ΔΕΗ στα2,5 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι ο όμιλος ήδη έχει φτάσει στο 3% της αγοράς και βάζει στόχο την απόκτηση μεριδίου πάνω από το 10% μέχρι το 2018.
-- Αναφερόμενος στα ζητήματα χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ο Ευ. Μυτιληναίος στάθηκε στο παράδειγμα της υαλουργίας «Γιούλα», που πέρασε πρόσφατα σε ξένους «επενδυτές». «Μια εταιρεία που δεν είχε άλλα προβλήματα πλην του υψηλού δανεισμού, εξαγοράστηκε από μια εταιρεία που δανείζεται με επιτόκιο 1%. Αυτό που έγινε με τη "Γιούλα", εάν δεν αλλάξει κάτι, θα συμβεί με όλες τις επιχειρήσεις (...) Θα τις αγοράσουν όλες και θα αποπληρώνουν την εξαγορά με δάνεια με επιτόκιο 0,25%», σημείωσε.