Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:Σε ενιαία γραμμή με τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού



Στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συμπράξεων και συμπλεγμάτων με άξονα τους ισχυρούς και ανταγωνιστικούς ομίλους του τουριστικού κλάδου εστίασε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας σε συνέδριο του
Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
«Η ιδέα εδώ είναι ότι ο τουρισμός, μαζί με το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και μαζί με τις τεχνολογίες επικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας, μπορεί να παίξει το ρόλο που διαδραμάτισε στο παρελθόν η οικοδομή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο «νέο παραγωγικό μοντέλο» που σχεδιάζουν από κοινού κυβέρνηση και κεφάλαιο, τόνισε ότι «πρέπει να περάσουμε από μία εσωστρεφή και κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα σε μία εξωστρεφή και καινοτόμα(...) σε μια επιχειρηματικότητα που επανεπενδύει τα κέρδη της ή μεγάλο μέρος από αυτά».
Ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης έκανε ειδική αναφορά στις διατάξεις του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», επισημαίνοντας ότι «διευκολύνει τις δράσεις διασύνδεσης και συνέργειας ανάμεσα στον τουρισμό και στους άλλους κλάδους της οικονομίας,ευνοώντας τη δημιουργία σύνθετων παραγωγικών συμπλεγμάτων», όπου «ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον κινητήρα για μια ευρύτερη μεταμόρφωση της οικονομίας».
Απευθυνόμενος στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, ο Γ. Δραγασάκης υποσχέθηκε ότι «στα επόμενα 1 - 2 χρόνια μπορούμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές αναπροσαρμογές του φορολογικού βάρους και με την έννοια της μείωσής του, εκεί που υπάρχει όντως υπερφορολόγηση, αλλά και με τη δικαιότερη κατανομή του».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, στην ίδια κατεύθυνση με τη συγκυβέρνηση, εστίασε στη «στρατηγική η οποία θα μεγιστοποιήσει τη διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, και προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπενθύμισε«τα πάγια αιτήματα για μείωση φορολογικών συντελεστών, για πακέτο επενδυτικών κινήτρων, για ρευστότητα και για σταθερότητα».
Σύμφωνα δε με μελέτη του ΣΕΤΕ, οι «αναγκαίες επενδύσεις»φτάνουν στα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Βέβαια, αρωγός στις κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου στέκεται το «ζεστό» κρατικό και διακρατικό χρήμα μέσω ΕΣΠΑ, «αναπτυξιακού νόμου» και άλλων εργαλείων...