Ψηφίστηκε με 190 «ναι» η τροπολογία για τις offshore που κατέθεσε η κυβέρνηση. Το ΚΚΕ ψήφισε «ναι». «Παρών» ψήφισαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων και οι βουλευτές της ΝΔ ήταν απόντες.
Η τροπολογία για τις offshore εταιρείες πολιτικών προσώπων κατατέθηκε με την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Γεωργία μετά τον σάλο που
προκλήθηκε από σχετική διάταξη που ψηφίστηκε με το «πολυνομοσχέδιο». Προβλέπει ότι απαγορεύεται η συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των στενών συγγενών τους σε όλες τις εταιρείες του εξωτερικού.
Η τροπολογία δίνει πάντως προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του νόμου για να μεταβιβάσουν τις μετοχές που κατέχουν σε εταιρείες του εξωτερικού.
Κατά την συζήτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ανακοίνωσε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η μεταβίβαση των μετοχών σε διάστημα 60 ημερών δεν αίρει το αξιόποινο για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες. Επίσης υποστήριξε ότι οι παραβάτες της τροπολογίας δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκότερης διάταξης που επέβαλε το πολυνομοσχέδιο, όπως προβλέπει ο ποινικός κώδικας.
Επί της τροπολογίας θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τουΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει να σώσει τα «προσχήματα» εκ των υστέρων. Η ΝΔ αποχώρησε από τη συζήτηση με το επιχείρημα ότι η τροπολογία παραβιάζει το σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση πήρε την πάσα για να στήσει μια αντιπαράθεση για το θεαθήναι με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε «κωμικοτραγική σκηνή» την αποχώρηση της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι έχει «στρατηγική αδυναμία» να παράσχει σοβαρό πολιτικό λόγο. «Η ΝΔ μας καλούσε δύο μέρες να έρθουμε στη Βουλή, και όταν ήρθαμε για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και να καταλάβει ο λαός την αθλιότητα, το έβαλαν στα πόδια» είπε, θέλοντας να «απογειώσει» όλο αυτό το κλίμα της αποπροσανατολιστικής κοκορομαχίας. Επίσης την επέκρινε ότι μιλάει για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν προτείνει καμία, εκτός από μειώσεις μισθών, συντάξεων και απολύσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε την προηγούμενη διάταξη που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι υιοθετήθηκαν οι «καλύτερες διεθνείς πρακτικές». Για την συγκεκριμένη τροπολογία έκανε λόγο για «βελτιστοποίηση» και για νομοθέτηση με «κάπως υπερβολικό τρόπο», προσθέτοντας ότι «μόνο με υπερβολές μπορείς να απαντήσεις στη λάσπη και στη χυδαιότητα».
«Σήμερα κορυφώνεται και τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της αρχικής διάταξης που ψήφισε η κυβέρνηση. Επικαλούμενος τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της χώρας και το «κοινοτικό δίκαιο», χαρακτήρισε τη ρύθμιση που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο «άρτια» και «νομικά ορθή». Επίσης ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής γιατί όσοι διατηρούν σήμερα εξωχώρια εταιρεία δεν μπορούν να τύχουν οποιουδήποτε ευεργετήματος».
Ανακοινώνοντας την αποχώρηση της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παίγνια». Όπως είπε, αφού πρώτα ψήφισε μια διάταξη που «αμνηστεύει εμπλεκόμενους», τώρα φέρνει μια διάταξη αντισυνταγματική, ανεφάρμοστη, που παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε ότι η συγκάλυψη «έχει πρόσωπο». Ανάλογη κριτική άσκησαν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας στο απυρόβλητο το ίδιο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.
«Αυτή η διάταξη είτε είναι σωστή και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να την υπερασπίζεται είτε θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και από την αντιπροσωπεία και από τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, προσπερνώντας ότι το Ποτάμι ψήφισε το επίμαχο άρθρο του πολυνομοσχεδίου. Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στις τάξεις τους συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Το γεγονός δημιούργησε μια νέα εστία κοκορομαχίας, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «συκοφαντίες».
Συναίνεση και ενότητα του πολιτικού συστήματος ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης για να έρθουν οι επενδυτές. Όπως χαρακτηριστικά είπε «να στείλει η Μέρκελ 50-60 βιομηχάνους να κάνουν επενδύσεις» δείχνοντας τον διακαή και διαχρονικό του πόθο για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κατηγόρησε και την κυβέρνηση και την ΝΔ ότι οδηγούν σε όξυνση σε βάρος των επενδύσεων με αφορμή την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση. Μάλιστα, επέρριψε ιδιαίτερα ευθύνες για αυτή την όξυνση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι στη διάταξη για τις offshore φωτογράφιζε την οικογένεια Μητσοτάκη.
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επιδόθηκε σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού, αλλά και αυταπατών προκειμένου να παρουσιάσει το καπιταλιστικό σύστημα ως ένα σύστημα που μπορεί να λύσει τα ζητήματα διαφθοράς λέγοντας ότι όλες οι υποθέσεις πρέπει να ξανανοίξουν και να αποδοθούν πολιτικές και αστικές ευθύνες. Μάλιστα ενέταξε την συγκεκριμένη τροπολογία σε αυτή την κατεύθυνση παραβλέποντας ωστόσο το γεγονός ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι το γεγονός ότι μέσω των offshore διακινούνται ιλιγγιώδη ποσά των επιχειρηματικών ομίλων που αποκομίζονται από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υπενθύμισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε καταψηφίσει το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου. «Οι φωνές οι οποίες ακούγονται το τελευταίο διάστημα περισσότερο υποκριτικές είναι. Η ΝΔ το επιβεβαίωσε σήμερα με τη στάση της που αποχώρησε από τη συζήτηση. Όσο για το ΠΑΣΟΚ -δεν βλέπω τον κ. Κουτσούκο- ας τον ρωτήσει το ΠΑΣΟΚ τι είχε συμβεί με τις ψηφοφορίες, γιατί βγαίνουν τώρα στα κεραμίδια» ανέφερε. (Δείτε πάνω βίντεο με την τοποθέτησή του).
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι παίζονται δικολαβικά παιχνίδια για να κρύψουν την ουσία, ότι ο ρόλος του πολιτικού προσωπικού είναι να διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο πεδίο για τη δράση του κεφαλαίου και να κλιμακώνει τη βάρβαρη επίθεση στο λαό. «Αντικειμενικά, δηλαδή, εκ του ρόλου του ως πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης έρχεται σε διασύνδεση με την κεφαλαιοκρατία και τα συμφέροντά της, μια διασύνδεση η οποία δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει και μέχρι τη διαπλοκή» είπε. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί διαφάνεια και να αντιμετωπιστεί το «μαύρο» πολιτικό χρήμα σε συνθήκες απελευθέρωσης της κίνησης του κεφαλαίου, όταν υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι μέσα στην ίδια την ΕΕ και τις ΗΠΑ, όταν υπάρχει απόρρητο και ανωνυμία των μετοχών.
Επίσης ρώτησε την κυβέρνηση γιατί σε αυτές τις διατάξεις περιλαμβάνονται μόνο οι μετοχές και όχι άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφάλαια κλπ., αν η προθεσμία των 60 ημερών ισχύει και για τη μεταβίβαση των offshore, καθώς και γιατί στα άρθρα του νομοσχεδίου δεν γίνεται αναφορά στα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης.
«Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι οποιαδήποτε διάταξη και αν έρθει, σε συνθήκες κυριαρχίας του κεφαλαίου μπορεί να αντιμετωπιστεί η σήψη και η διαφθορά. Η σήψη και η διαφθορά είναι θεμελιακό γνώρισμα του καπιταλισμού, βρίσκεται στο DΝA του καπιταλιστικού συστήματος», σημείωσε. «Παρ' όλα αυτά και με όλες αυτές τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς που διατυπώσαμε τη συγκεκριμένη τροπολογία θα την ψηφίσουμε ως ΚΚΕ», κατέληξε.