Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Γυναίκα:Εργασιακές σχέσεις - Κοινωνική Ασφάλιση

Στις σημερινές εργασιακές σχέσεις με τις απώλειες της παρατεταμένης κρίσης, είναι εμφανής η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να σκέφτονται νοσταλγικά την προηγούμενη κατάστασή τους. Αναγκάζονται να ιεραρχήσουν ποιες ανάγκες της
οικογένειας χρειάζεται να καλύψουν: Τη διατροφή, τη
θέρμανση, τα εμβόλια των παιδιών ή άλλες ανάγκες υγείας της οικογένειας. Μπροστά σε αυτά τα εμπόδια που τους φαίνονται ανυπέρβλητα, η ευθύνη που νιώθουν απέναντι στην οικογένεια κάνει τις γυναίκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας πιο ευάλωτες σε εκβιασμούς της εργοδοσίας, σε έκπτωση στις ανάγκες και στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματά τους, υποχωρώντας χωρίς αντίδραση στις νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν αφορά μόνο την αποδοχή των μειώσεων μισθών, τις απλήρωτες υπερωρίες, την ανασφάλιστη δουλειά, την καταπάτηση της προστασίας της μητρότητας από τα μονοπώλια, αλλά ακόμα και την πίεση να «θέσουν στη διάθεση του εργοδότη» το πότε θα επιλέξουν να γίνουν μητέρες.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες, οι συμβάσεις 1 μήνα μέχρι και μιας μέρας, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις, οι συνολικότερες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως η γενίκευση της «on call» εργασίας σε διάφορους κλάδους (Υγεία, Τηλεπικοινωνίες κ.ά.), στο ωράριο (π.χ., στο Εμπόριο με την καταπάτηση της κυριακάτικης αργίας), η ανασφάλιστη εργασία που φτάνει το 30% σε κλάδους που συγκεντρώνονται νέες εργαζόμενες, είναι η κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Η εργοδοσία αντιμετωπίζει τις υποψήφιες μητέρες συχνά με την πρακτική της τρομοκρατίας και της απόλυσης ή μη πρόσληψης.

Ταυτόχρονα, οι συνθήκες δουλειάς (αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο) δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή των γυναικών, επιδρούν στη σχέση των δύο φύλων, μέσα στην οικογένεια. Οι εργαζόμενες γυναίκες περιμένουν μια μέρα τη βδομάδα να φροντίσουν το σπίτι τους, να δουν τα παιδιά τους, να σμίξει όλη η οικογένεια πριν ξεκινήσει ο μαραθώνιος της επόμενης βδομάδας.

Οι αναδιαρθρώσεις στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό έχουν ιδιαίτερες συνέπειες για τις εργαζόμενες γυναίκες, που συνήθως εργάζονται με μερική απασχόληση, με τα προγράμματα ανασφάλιστης δουλειάς, συχνά σε κλάδους που κυριαρχεί η «μαύρη» εργασία. Το ίδιο ισχύει για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, που είναι ανασφάλιστες, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τα υπέρογκα έξοδα για την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ. Εξίσου αποκλείονται οι αγρότισσες λόγω μη πληρωμής των υπέρογκων ποσών στον ΕΛΓΑ.

komep 2/2015