Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Τύμπανα πολέμου ενόψει αξιολόγησης

Με πολεμικού χαρακτήρα χρονοδιάγραμμα ξεκινά αυτή τη βδομάδα ο νέος κύκλος επιθετικότητας του κεφαλαίου. Η συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη αναμένεται να επικυρωθεί στην αυριανή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ. Αύριο, επίσης, κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το
2016, παράλληλα με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό
για το 2015, όπου και θα αποτυπωθούν τα πρόσθετα μέτρα της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε αυτό το φόντο θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Σε πρώτο πλάνο, προβάλλουν οι 48 «προαπαιτούμενες δράσεις» που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτώβρη, όταν θα ξεκινήσει και τυπικά ο κύκλος της αξιολόγησης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν η επίθεση σε Ασφαλιστικό, συντάξεις, «παρεμβάσεις» στη φορολογία των αγροτών, μισθωτών - συνταξιούχων, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ και σειρά από άλλα μέτρα. Ολα τα παραπάνω σκοπεύουν να τα ολοκληρώσουν πριν από τα τέλη του 2015. Στο αντιλαϊκό τραπέζι παραμένει και το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.
Στο επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του 2015, θα προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, στις παρακάτω «παρεμβάσεις»:
  • Τσάκισμα των φτωχών αγροτών. Προβλέπεται η απογείωση του φόρου εισοδήματος στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 (από 13% σήμερα). Παράλληλα, ως πρώτη δόση, από τον Οκτώβρη φέτος, ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο προσαυξάνεται από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
  • Πλήρης «αξιολόγηση» του συστήματος κοινωνικής προστασίας, με στόχο ετήσιες «εξοικονομήσεις» 0,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει παραπέρα περικοπές των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, ύψους τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ το χρόνο και μάλιστα με αυξητικό ρυθμό, αντίστοιχα με τους μελλοντικούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης.
  • Φορολογία εισοδήματος. Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016.
  • Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
  • Πετσοκόβουν το επίδομα θέρμανσης: Από το χειμώνα του 2015 μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα: Καρατόμηση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ.
  • Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων «δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», καθώς και όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης. Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.
  • Αυτοαπασχολούμενοι: Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις, καθώς και για εργαζόμενους με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών. Το επόμενο έτος, ως πρώτη δόση, εκτός από τον κύριο φόρο που θα επιβληθεί με 26% από το πρώτο ευρώ, θα επιβαρυνθούν και με προκαταβολή φόρου που θα υπολογιστεί πλέον με 75% αντί 55%.
  • Ενεργοποιείται το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αντικείμενο του οποίου είναι η αυτόματη καρατόμηση κρατικών δαπανών σε περίπτωση δημοσιονομικής «απόκλισης» με βάση τις εκτιμήσεις, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου.
  • Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο: Μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/1/2016, μέσω του νέου «ενιαίου μισθολογίου», με «πλήρη εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα» και με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού».
Αναδιαρθρώσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου
Την ίδια ώρα, ανάμεσα στις διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:
-- Ανακοίνωση της δεσμευτικής προθεσμίας για την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ.
-- Πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή «εναλλακτικά» την εφαρμογή άλλου μέτρου με «ισοδύναμα αποτελέσματα», σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό.
-- «Πλήρη ισοδύναμα μέτρα» για τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τις μειώσεις σε συντάξεις.
Επίσης, σειρά από αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, με εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ.
Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται και τα παρακάτω:
Λειτουργία των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές (είτε δοκιμαστικά σε ορισμένες περιοχές είτε σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ).
Φαρμακεία: Κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας.
Εκπτώσεις και προσφορές: Ελεύθερη επιλογή της περιόδου των εκπτώσεων κ.ά. Αυτό θα το καθορίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων.
Αρτοποιεία: Κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε αρτοποιεία και αρτοπωλεία, με αντίστοιχες προβλέψεις για την αδειοδότηση.
Γάλα: Καθορισμός της ημερομηνίας λήξης με βάση τους «κανόνες υγιεινής» και όχι με νόμο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΚυριακή 4 Οχτώβρη 2015