Το νέο πλαίσιο προνομίων σε όφελος των βιομηχάνων περιγράφει και διατυπώνει ο ΣΕΒ με το πρόσχημα της «ανάκαμψης της οικονομίας», στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας.
Ταυτόχρονα ο ΣΕΒ, παράλληλα με τις εκτιμήσεις και τα προνόμια που προβάλλει, εκτιμά ότι η οποία ανάκαμψη της οικονομίας, ανεξαρτήτως μείγματος διαχείρισης, θα γίνει πάνω στα συντρίμμια και στα αποκαΐδια των εργατικών- λαικών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα ο ΣΕΒ, προσδιορίζοντας τα νέα
«ενδιαφέροντά του» αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Οι προκλήσεις του νέου προγράμματος που υπογράφηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πολλές. Μεταξύ αυτών, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την εισροή επενδύσεων αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την ανάκαμψη της οικονομίας».
Παράλληλα, όπως σημειώνει στο δελτίο τύπου, «σχεδόν τρεις μήνες μετά το σοκ της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η ελληνική οικονομία επιχειρεί να επιστρέψει σε ένα περιβάλλον ομαλότητας, επιδεικνύοντας εξαιρετικές αντοχές στις σφοδρές αναταράξεις των τελευταίων μηνών».
Ουσιαστικά οι βιομήχανοι παραδέχονται ότι μέσω των μνημονίων και των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών, οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης μετακυλήθηκαν εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, καθώς τα καπιταλιστικά κέρδη επέδειξαν «εξαιρετικές αντοχές».
Σε άλλο σημείο ο ΣΕΒ εξάρει την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους τον Αύγουστο του 2015 καθώς, όπως επισημαίνει, «συνέβαλε στην απομάκρυνση της αβεβαιότητας, ενώ είναι ήδη ορατά ορισμένα σημάδια σταθεροποίησης των συνθηκών που λειτουργούν οι επιχειρήσεις».
«Υπάρχουν ακόμα σημαντικές δυσκολίες στον δρόμο για την προσέγγιση της οικονομικής ομαλότητας», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, ωστόσο όλοι αυτοί οι δείκτες που αναφέρει, πέρα από την ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου που αντανακλούν, για τους εργαζόμενους και τα λαικά στρώματα μεταφράζονται σε περαιτέρω φτώχεια, ανεργία, τσακισμένα δικαιώματα, καρατόμηση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ, μέσω και του τρίτου μνημονίου.
Παράλληλα ο ΣΕΒ ευελπιστεί και ταυτόχρονα «υποδεικνύει» την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Υπό την προϋπόθεση ότι οι ρυθμοί υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα επιταχυνθούν, η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες να γυρίσει σελίδα και να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά το Α' 6μηνο του 2015 (+1,1%) σε συνδυασμό με τις τελευταίες, λιγότερο απαισιόδοξες, προβλέψεις για τη μεταβολή του στο σύνολο του έτους (-1,5% έως -2,3%), θέτουν τις βάσεις για μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το Β' 6μηνο του 2016».