Ο ΣΕΒ, με αφορμή το συνέδριο που διοργάνωσε τις προάλλες για τις «μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα», τονίζει ότι «αναδείχθηκε με έμφαση η ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων και κινήτρων που να ευνοεί τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, ως εργαλείο εξυγίανσης και μεγέθυνσής τους».
Σε αυτό το φόντο, ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» με τίτλο «Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση συγχωνεύσεων και εξαγορών αντίδοτο στην ακραία υπερφορολόγηση!», μεταξύ άλλων, εστιάζει στους παρακάτω άξονες:
-- Στην «απουσία ενός πλαισίου ευνοϊκών κανόνων και κινήτρων για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων». Η αλλαγή του πλαισίου, όπως λένε, έχει στόχο να «ενθαρρυνθεί η εξυγίανση και μεγέθυνση επιχειρήσεων, να μειωθεί το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές».
-- Στην «αδυναμία συμψηφισμού ζημιών με τα κέρδη πέραν της 5ετίας - όταν η κρίση μετράει ήδη 9 χρόνια - η αδυναμία ενοποίησης φορολογικών αποτελεσμάτων και χρήσης των φορολογικών ζημιών στο πλαίσιο εξαγοράς μιας ζημιογόνας από μια κερδοφόρα επιχείρηση».
Πρόκειται για το συμψηφισμό της «χασούρας» με τους φόρους που θα προκύπτουν στα επόμενα χρόνια, στη βάση των επιχειρηματικών κερδών. Ετσι, το σύνολο της εμφανιζόμενης «ζημιάς» θα αναπληρώνεται, σε βάθος χρόνου, μέσω της πλήρους φορολογικής απαλλαγής των επιχειρηματικών ομίλων, ουσιαστικά δηλαδή θα μετατρέπει τη χασούρα της καπιταλιστικής κρίσης σε «αναπτυξιακό εργαλείο» τους για την «επόμενη μέρα».
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα τον Απρίλιο, μετά το ελληνικό Πάσχα». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «πρώτος στόχος είναι να μην επιστρέψουμε στο μοντέλο της περιόδου πριν το 2008 και δεύτερος να διαμορφώσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα». Μάλιστα, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την «επόμενη μέρα» έρχονται να «κουμπώσουν» με τις διαπιστώσεις του ΣΕΒ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ποιο είναι το προφίλ της Ελλάδας, ότι δηλαδή έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο αγροτικό τομέα, όπως και άλλες ιδιαιτερότητες της χώρας, και όλα να συγκεραστούν για να οικοδομηθεί ένα καινούργιο μοντέλο».
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει στα «σκαριά» νέο νομοσχέδιο περί συγχωνεύσεων και εξαγορών,όπου αναμένεται να περιέχει νέα κίνητρα και «διευκολύνσεις», με κατεύθυνση βέβαια την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων καθώς και για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών με βάση και τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ.