Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια

Με το «βλέμμα» στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου
«Οι αναπτυξιακές δράσεις καλύπτουν όλο το φάσμα της κυβερνητικής λειτουργίας και άρα όλα τα υπουργεία»,επισημαίνει, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, δίνοντας το στίγμα της υπηρέτησης των στόχων του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα.
Τα πάντα υποτάσσονται στη στρατηγική για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ είναι χαρακτηριστικό και το πλέγμα των παρεμβάσεων, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό, μεταξύ άλλων, συνοψίζονται στους παρακάτω άξονες:
  • Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, του σχεδίου ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, του φόρουμ βιομηχανίας και των δράσεων σχετικά με το εμπόριο.
  • Αναμόρφωση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.
  • Ολοκλήρωση μέσω Περιφερειών της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021.
  • Συγκρότηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  • Δημιουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας.
  • Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης.
  • Ενεργοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.
  • Προκήρυξη των υπόλοιπων καθεστώτων του «αναπτυξιακού νόμου».

Κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια
Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διόγκωση των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέηεπιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν στη διάρκεια του α' εξαμήνου (Γενάρης - Ιούνης) του 2017 φτάνουν σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, ενώ η διόγκωσή τους για το μήνα Ιούνη διαμορφώθηκε σε 727 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα:
-- Ο αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνεται στα 3,8 εκατομμύρια.
-- Οι οφειλέτες «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» αριθμούν 951.114 τον Ιούνη, από 930.160 το Μάη. Δηλαδή, στη διάρκεια του Ιούνη ενεργοποιήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απέναντι σε ακόμη περίπου 21.000 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.
Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες στο τέλος Ιούνη διαμορφώθηκαν σε 5,1 δισ.ευρώ, από τα οποία 1,2 δισ. αφορούν σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων, παραμένοντας σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Ειδικότερα, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνονταν ως εξής: Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 2,26 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,2 δισ. αφορούν σε οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Νοσοκομεία 553,6 εκατ. ευρώ. ΟΤΑ: 345,5 εκατ. ευρώ.


Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ