Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ:Πολύμορφες πρωτοβουλίες για το δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης

Πολύμορφες πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται και σχεδιάζονται από μια σειρά αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της απόφασης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για διοργάνωση αγωνιστικού δεκαήμερου στα τέλη Ιούνη.

Στη Λάρισα
Κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στο αγωνιστικό δεκαήμερο απηύθυναν οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Στο πλαίσιο του αγωνιστικού δεκαήμερου, οι αγρότες από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΕΦΚΑ στη Λάρισα, στις 29 Ιούνη.
Μιλώντας για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΛ, στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση της τιμής του γάλακτος που επιβάλλουν οι βιομηχανίες. Μια μείωση που σε πανελλαδικό επίπεδο είναι περίπου στα 7 λεπτά το κιλό, ενώ, με πρόσχημα ότι δεν παράγουν και δεν διακινούν φέτα μετά τη συμφωνία της CETA, οι βιομηχανίες προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη μείωση τη νέα χρονιά. Παράλληλα, μεγάλες ποσότητες γάλακτος είναι εισαγόμενο, σε υλοποίηση των συμφωνιών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ για την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς, προς όφελος των κερδών βιομηχάνων και εμπόρων. Επιπλέον, πολλοί κτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό.
Το πρόβλημα της χαμηλής τιμής παραγωγού αφορά το σύνολο, σχεδόν, των προϊόντων που έως τώρα έχουν δοθεί στην κατανάλωση (γάλα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, πατάτες, καρπούζια, πεπόνια κ.ά.). Το ίδιο αναμένεται να συμβεί στα σιτηρά. Με το ξεκίνημα του αλωνισμού, οι σιτοπαραγωγοί βλέπουν ότι η παραγωγή είναι φέτος πολύ μειωμένη, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και, με δεδομένη τη χαμηλή τιμή του προϊόντος, σε πολλές περιπτώσεις δεν τους συμφέρει καν να θερίσουν.
Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι οι τεράστιες καταστροφές από παγετό, χαλάζι, βροχοπτώσεις και ξηρασία - μόλις προχτές νέα χαλαζόπτωση προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες στους δήμους Τεμπών και Αγιάς - για τις οποίες οι αγρότες απαιτούν να γίνουν άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά που παρέδωσαν στην καπνεμπορική εταιρεία «Μιχαηλίδης».
Στην Κρήτη
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΦΚΑ πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα του νομού Ηρακλείου, καταθέτοντας υπόμνημα διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα κυβερνητικά μέτρα αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη μείωση των συντάξεων, τις περικοπές επιδομάτων. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και εργαζόμενοι του ΙΚΑ, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες.
Στα Χανιά, στο πλαίσιο του δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων προχώρησε χτες σε συγκέντρωση στην Εφορία Χανίων. Ακόμη την Τετάρτη 21/6, στις 9 π.μ., πραγματοποιεί συγκέντρωση στα Δικαστήρια ενάντια στα αγροτοδικεία και την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, διεκδικώντας κονδύλια για τη δακοκτονία κ.λπ. Την Παρασκευή 30/6, στις 11 π.μ., στη Διεύθυνση Δασών Χανίων, για το «χαράτσωμα» των δασικών χαρτών και την Τετάρτη 12/7 διαμαρτυρίες σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού.
Στο μεταξύ, τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα θα τεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, την Πέμπτη 22/6, μετά από αίτημα που υπέβαλε το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Αγροτών. Στο υπόμνημα καλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο να τοποθετηθεί για την καθυστέρηση του προγράμματος οργανωμένης δακοκτονίας, τις καταστροφές στις καλλιέργειες από ασθένειες και καιρικά φαινόμενα, τους δασικούς χάρτες, το νέο «χαράτσωμα» που επιχειρεί η κυβέρνηση στους αγρότες μέσω του «περιβαλλοντικού τέλους άρδευσης», τις κτηνιατρικές ελλείψεις, αλλά και την κακή κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Στη Δυτική Ελλάδα
Σε αγωνιστικές δράσεις προχωρά και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας». Την Πέμπτη 22/6, στις 11 π.μ. προγραμματίζει διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Αιγίου και στις 12 μ. συγκέντρωση στο Δασαρχείο. Την Κυριακή 25/6 συμμετοχή στην κινητοποίηση του δήμου Πατρέων κατά της ανεργίας και στις 30/6 διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας.
Συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Πύργου πραγματοποιούν τη Δευτέρα 19/6 στις 9.30 π.μ. οι αγρότες της Ηλείας, διαμαρτυρόμενοι για τη δίκη που στήνεται εναντίον του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Ηλείας, Χρ. Γιαννόπουλου, και του αντιπροέδρου της, Θ. Βομπίρη, για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2016. Στις 10 π.μ. της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιεί συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Αγ. Γεωργίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Πύργου. Η ΟΑΣΗ, τέλος, στο πλαίσιο του δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης, θα προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες.
Στην Κέρκυρα
Σύσκεψη αγροτικών στελεχών πραγματοποιήθηκε τη βδομάδα που πέρασε, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε πρόγραμμα περιοδειών στα χωριά για να ενημερωθούν οι αγρότες σχετικά με τα νέα εξοντωτικά μέτρα που αφορούν τη φορολογία, το Ασφαλιστικό, το «περιβαλλοντικό» τέλος στην ύδρευση - άρδευση κ.ά. Αποφασίστηκε επίσης η διοργάνωση αγροτικής κινητοποίησης στις 29 Ιούνη, στις 7 π.μ., έξω από το Δημαρχείο.