Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Εξωδικαστικός μηχανισμός:«Παρεξήγηση»..!!

Ως «μια σοβαρή πρωτοβουλία της κυβέρνησης» υποδέχτηκε η «Εφημερίδα των Συντακτών» το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με το οποίο, όπως λέει, «δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους στις Τράπεζες και το Δημόσιο (...) και αναμένεται να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία». 
Ποια είναι η πραγματικότητα;

Οτι το νομοσχέδιο αυτό κάθε άλλον παρά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αφορά, καθώς, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, απευθύνεται σε επιχειρήσεις που ανάμεσα σε άλλα θα πρέπει να έχουν τρία συναπτά έτη κερδοφορίας. Προϋπόθεση βέβαια που δεν πληροί κανένας μικρός ΕΒΕ, πόσο μάλλον οι αυτοαπασχολούμενοι, που θα συνεχίζουν να παλεύουν για όσο αντέχουν με την κατάργηση του αφορολόγητου, τη φορολογία του 26% από το πρώτο ευρώ, το χαράτσι επιτηδεύματος κ.ο.κ. 
Αντίθετα, εκείνο που προσπαθεί να ρυθμίσει το νομοσχέδιο, είναι η - κατά το δυνατόν ελεγχόμενη - απαξίωση κεφαλαίων που δυσκολεύουν την καπιταλιστική ανάκαμψη, ώστε να ανοίξουν νέα «πεδία» και να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια των υπόλοιπων «βιώσιμων» καπιταλιστικών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. Αλλά και για να μην «απομυζούν» προνόμια και ζεστό χρήμα οι «επιχειρήσεις - ζόμπι», όπως επανειλημμένα έχει απαιτήσει ο ΣΕΒ. 
Μάλιστα, για τις επιχειρήσεις που θα χαρακτηριστούν «βιώσιμες», το νομοσχέδιο προβλέπει μια μεγάλη γκάμα «διευκολύνσεων», όπως διαγραφή χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. 
Αυτά, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις...

Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ