Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ:Απεργία στις 9 Απρίλη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας

Σε απεργία για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου την Κυριακή 9 Απρίλη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Σύλλογοι από άλλες περιοχές της χώρας.
Στην Αθήνα έχει οριστεί
προσυγκέντρωση στην έδρα του Συλλόγου, στην οδό Αγ. Φιλοθέης 5β - πλατεία Μητροπόλεως στις 10.30 το πρωί.
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 9 Απρίλη, απευθύνουν επίσης η Ένωση Εμπορουπαλλήλων Θεσσαλονίκης (Διαβάστε εδώ το κάλεσμα), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, το Συνδικάτο Εμπορουπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου που καλεί σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια.  
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αναφέρει:
«Απαντάμε στην αντιλαϊκή επίθεση με οργάνωση παντού. Παλεύουμε για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, άνεργοι, νέοι και νέες, εργαζόμενες μητέρες,
Η μεγαλοεργοδοσία και οι πολυεθνικές στον κλάδο του εμπορίου με βασική επιδίωξη την αύξηση των κερδών τους παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που εξασφαλίζουν το στόχο τους.
Αξιολόγηση, εσωτερικοί κανονισμοί, ατομικές συμβάσεις με σμπαραλιασμένα εργασιακά δικαιώματα, εντατικοποίηση, δουλειά - λάστιχο, μισθοί πείνας, απληρωσιά συνθέτουν μια ασφυκτική κατάσταση για κάθε εμποροϋπάλληλο.
Η περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας και ένταση της εκμετάλλευσης εξυπηρετείται και με την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Την Κυριακή 9 Απρίλη καλούμαστε για μία ακόμα Κυριακή εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου να θυσιάσουμε κάθε δικαίωμα στην ανάπαυση, τον ελεύθερο χρόνο, στο σταθερό ωράριο.
Φτάνει πια. Η αναμονή, η απογοήτευση, ο φόβος δίνουν έδαφος να γίνεται η εργοδοσία ακόμα πιο επιθετική, να ξεσαλώνουν στις πλάτες μας. Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη τους, δεν πάει άλλο. Έχουμε ανάγκες και δικαιώματα, δεν είμαστε έρμαια των μεγαλεμπόρων που θέλουν να μας επιβάλουν χειρότερες συνθήκες δουλειάς. Έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας!
Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός.
Απαντάμε στην επίθεση αυτή με τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική απεργία την Κυριακή 9 Απρίλη 2017 με αίτημα νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης.
Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη, σε κάθε χώρο εργασίας απέναντι στα νέα μέτρα - λαίλαπα που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο και είναι μέτρα φοροληστείας για το λαό και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, παραπέρα “ευελιξία” στην αγορά εργασίας, πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, θεσμοθέτηση νέων εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση, θεσμοθέτηση υπο-κατώτερου μισθού σε βάρος της νέας γενιάς.
Συνεχίζουμε στη γραμμή ρήξης και ανατροπής με κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο.
Απομονώνουμε τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό που καθημερινά με τη στάση του επιβεβαιώνει τον επιζήμιο και υπονομευτικό ρόλο του. Καλλιεργεί το συμβιβασμό, την απογοήτευση, το χαμήλωμα των απαιτήσεων. Αποποιείται κάθε ευθύνη που έχει για την κατάσταση στο κίνημα, την προκήρυξη απεργιών χωρίς απεργούς, προκηρύσσει απεργία Πέμπτη για την Κυριακή εθιμοτυπικά, για να βγουν από την υποχρέωση, χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο ενημέρωσης, προετοιμασίας και συμμετοχής των εργαζομένων. Είναι μακριά και έξω από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.
Δυναμώνουμε την πάλη μας, τη συλλογική μας δράση μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο με συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, με ενίσχυση και μαζική εγγραφή μελών στο κλαδικό μας σωματείο το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Κάνουμε δική μας υπόθεση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Παλεύουμε με προμετωπίδα: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών, κάλυψη των απωλειών μας, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας απαιτούμε όσα μας κατάργησαν. Τα δικαιώματά μας, η δουλειά μας, ο ιδρώτας μας δεν είναι περασμένα ξεχασμένα, δεν τα χαρίζουμε.
Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας με τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία της 1ης Μάη, είμαστε σε ετοιμότητα σε οποιαδήποτε εξέλιξη να απαντήσουμε με απεργιακό ξεσηκωμό».