Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Αβεβαιότητες σε Ελλάδα - Ευρωζώνη.Κατά 400 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης κατά 400 εκατ. ευρώ μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» παροχής ρευστότητας (ELA), προς τις εγχώριες τράπεζες, προχώρησε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το συγκεκριμένο κονδύλι να διαμορφώνεται
σε 46,6 δισ. ευρώ. Η διόγκωσή του αντανακλά τόσο τις εκροές καταθέσεων, όσο και το κλείσιμο της «στρόφιγγας» μέσω του αρκετά φτηνότερου διατραπεζικού δανεισμού από ξένες τράπεζες.
Τα παραπάνω αποτυπώνουν το κλίμα της επιχειρηματικής αβεβαιότητας που επικρατεί σε σχέση με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάκαμψης στη διάρκεια του Α' τριμήνου και συνολικά για το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και στο πλαίσιο παρουσιάσεων των ελληνικών τραπεζικών Ομίλων σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο. Μάλιστα, οι σχετικά πρόσφατες «Χειμερινές Προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό ανάκαμψης 2,7%, θεωρούνται πλέον «υπεραισιόδοξες» και ξεπερασμένες. Στους παράγοντες της αβεβαιότητας προστίθεται και η περαιτέρω διόγκωση των «κόκκινων» δανείων τους τελευταίους μήνες, μετά από κάποια σχετική σταθεροποίηση που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο διάστημα. Από την πλευρά της, η Citibank προβλέπει τώρα πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα εμφανίσει οριακή ανάκαμψη, μόλις 0,5% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,1%.
Σε κάθε περίπτωση, οι «αβεβαιότητες» του κεφαλαίου έρχονται να οξύνουν τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, με πρώτο επόμενο το άμεσο κλείσιμο της «αξιολόγησης» και βέβαια την επιβολή του νέου αντιλαϊκού πακέτου.
Την ίδια ώρα, αντιφατικά είναι τα μηνύματα που έρχονται γύρω από την πορεία των εξελίξεων στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό βέβαια και με την παγκόσμια οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ εντοπίζει σημάδια επιτάχυνσης των - έτσι κι αλλιώς - ισχνών ρυθμών ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, και από την άλλη «αδύναμες» πλευρές στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, με σημαντικό παράγοντα το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
«Τα τελευταία στοιχεία, κυρίως τα αποτελέσματα των ερευνών, ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι η εν εξελίξει οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να ενδυναμώνεται και να διευρύνεται», επισημαίνει η ΕΚΤ στο οικονομικό της δελτίο, ενώ «οι έρευνες υποδεικνύουν ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική το πρώτο τρίμηνο του 2017».
Ταυτόχρονα όμως τονίζεται ότι η «αβεβαιότητα παραμένει υψηλή», ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον αντίκτυπο που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, προλογίζοντας την έκθεση, εστιάζει στους αναποτελεσματικούς χειρισμούς και στα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, που συμβάλλουν «στη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών».
Την ίδια ώρα, η ενδοκαπιταλιστική διαπάλη και οι ανταγωνισμοί της Ευρωζώνης με την πλευρά των ΗΠΑ «ακουμπάνε» και το ζήτημα των τραπεζών τους, με επίκεντρο το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου λειτουργίας των αμερικανικών τραπεζών, που έχει βάλει στον τραπέζι η πλευρά των ΗΠΑ, προκειμένου να αποκτήσουν πόντους ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με το Μ. Ντράγκι, η «υπερβολική χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου ήταν μια από τις αιτίες που προκάλεσαν τη διεθνή κρίση.Συνεπώς, οι ισχυρότεροι κανόνες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και η καλύτερη εποπτεία υπηρετούν το στόχο της ανάπτυξης».

Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ