Επιδείνωση του τζίρου κατά 18% για σχεδόν έξι στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, καταγράφει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μείωση της ζήτησης και νέων παραγγελιών για το ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνει το 62,4% και το 65,9% αντίστοιχα,
και μείωση ρευστότητας το 70,1%. Αμετάβλητη παρέμεινε η επενδυτική δραστηριότητα για το 51,14% των επιχειρήσεων, μείωση καταγράφεται για το 34,66% και αύξηση μόνο για το 7,7%.
Ως προς την απασχόληση, υπολογίζεται ότι χάθηκαν συνολικά 23.000 θέσεις εργασίας κατά το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ το τρέχον μόνο το 8,1% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις. Ωστόσο, ακόμα και όσοι δηλώνουν ότι θα προσλάβουν προσωπικό το αμέσως επόμενο διάστημα, το 36% θα είναι μερικής απασχόλησης, η οποία τείνει να παγιωθεί πλέον ως μορφή, αφού σχεδόν οι μισές μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις (48,2%) δηλώνουν ότι ήδη απασχολούν προσωπικό με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Στην αποτύπωση της έρευνας που έκανε το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ παρατηρούμε:
«Μολονότι είναι σαφές ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα συντελέσει στην εξομάλυνση του οικονομικού κλίματος-, τα οφέλη της δεν αναμένεται να διαχυθούν άμεσα στο σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας.»..???..
Από
τις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες της σημερινής και των
προηγούμενων κυβερνήσεων, μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί
όμιλοι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές.
«Η ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί επίσης μια σημαντική παράμετρο για την επαναφορά του οικονομικού κλίματος σε θετική τροχιά.Τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες ανέρχονται στα 107,8 δις (ΤτΕ, Έκθεση Διοικητή 2016) ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία υπερβαίνει τα 120 δις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επισπευστούν οι πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους (εξωδικαστικός μηχανισμός, κώδικας δεοντολογίας, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης), χωρίς επιπρόσθετη γραφειοκρατία, πολύπλοκους μηχανισμούς και αποκλεισμούς επιχειρήσεων.»...????
Στην
ανάπτυξη που σχεδιάζουν και προετοιμάζουν δεν χωράει η πλειοψηφία των
αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών, μικρών εμπόρων.
Έχουμε
πια πείρα από το παραμύθι της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης που επαγγέλλεται η
κυβέρνηση και στηρίζουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.