Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΣΕΒ:Αμφίβολη η ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 - Ζητά μείωση φόρων και εισφορών

Υπό αμφισβήτηση θέτει την πρόβλεψη για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017 ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που επαναφέρει το αίτημα για μείωση τόσο των φορολογικών συντελεστών όσο και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις.
Στο Εβδομαδιαίο Δελτίο επισημαίνεται πως
«μια προσεκτική όμως ανάλυση των κύριων προσδιοριστικών παραγόντων της ιδιωτικής κατανάλωσης, δείχνει μία μείωση του καθαρού (μετά από φόρους και εισφορές) διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 2,1%, όταν τα δύο αυτά μεγέθη, σε όλα τα προηγούμενα τρίμηνα, κινούνται πάντα προς την ίδια κατεύθυνση».
Προσθέτει πως «η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική και, εάν συνεχισθεί, δεν προοιωνίζεται μία βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017».
Ζητά μείωση της φορολογίας, εκτιμώντας πως «η υπερφορολόγηση έχει κοντά πόδια καθώς το άρμεγμα των πιο παραγωγικών νοικοκυριών δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ». Επιπλέον, αναφέρεται πως «το υψηλό μη μισθολογικό κόστος αποτελεί τροχοπέδη στις νόμιμες προσλήψεις κάθε είδους και κάνει απαγορευτικές τις προσλήψεις εργαζομένων με υψηλές εξειδικεύσεις και αποδοχές».