Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ:Ανακοίνωση για τα προβλήματα στην πόλη από τον χιονιά

Ο λαός πληρώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ για τα προβλήματα που προέκυψαν από τα χιόνια και τον παγετό και ζητά την λήψη μέτρων για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ       
«Ο λαός πληρώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών»

«Το χιόνι που έπεσε τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε για άλλη μια
φορά την έλλειψη θωράκισης της πόλης απέναντι σε καιρικά και φυσικά φαινόμενα, που μόνο ξαφνικά δεν ήταν, αφού είχαν προαναγγελθεί εδώ και μέρες και για τα οποία έχουν σοβαρές ευθύνες τόσο η διοίκηση Μπουτάρη όσο και η κυβέρνηση. Η ανταποδοτική λειτουργία των δήμων οδήγησαν, στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, τα λαϊκά στρώματα της πόλης να στερηθούν βασικά αγαθά, όπως η θέρμανση, ασφαλείς μεταφορές, πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, παρά τη μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων.
Χιλιάδες Θεσσαλονικείς έζησαν μια απίστευτη ταλαιπωρία εγκλωβισμένοι για ώρες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που έγιναν αδιάβατοι από το πρώτο χιόνι των 3-5 εκ. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλοί συνοικιακοί δρόμοι με πάγο σε βαθμό μεγάλης επικινδυνότητας. Στα επείγοντα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης κατέληξαν δεκάδες συμπολίτες μας τις ημέρες του παγετού, εξαιτίας των «παγίδων» που δημιουργήθηκαν στα ολισθηρά πεζοδρόμια, τα οποία παραμένουν ακόμη στην ίδια κατάσταση.
Είναι μεγάλες οι ευθύνες της διοίκησης Μπουτάρη απέναντι στο λαό της πόλης για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των κατοίκων της και δεν ξεπλένονται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί "ανάληψης όλων των ευθυνών". Οι φθηνές δικαιολογίες που ακούγονται είναι κοροϊδία και καθαρός εμπαιγμός.
Στο ίδιο μήκος κύματος «εκπέμπουν» ο Εμπορικός Σύλλογος και τα Επιμελητήρια, που έχουν και αυτοί το δικό τους μερίδιο ευθύνης δείχνοντας την αδιαφορία τους στα προβλήματα που ανέκυψαν αλλά και λουφάζοντας στη «φωλιά» τους ακολουθώντας την συνηθισμένη τακτική τους, αντί να καταγγείλουν την ανικανότητα του Δήμου και της Περιφέρειας να καθαρίσουν τους δρόμους  της πόλης για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της , προτείνει κλείσιμο των καταστημάτων και κυκλοφορία των κατοίκων μόνο για επείγον ζήτημα.
Αυτές τις μέρες οι Θεσσαλονικείς έρχονται αντιμέτωποι και με ένα ακόμη πρόβλημα, της ύδρευσης. Από προχτές η τροφοδότηση των νοικοκυριών σε πολλά σημεία της πόλης είτε δεν γίνεται είτε γίνεται με πολλές δυσκολίες. Φυσικά, οι υπεύθυνοι ρίχνουν πάλι τις ευθύνες στα "ακραία καιρικά φαινόμενα". Είναι οι συνήθεις δικαιολογίες, είτε κάνει "καύσωνα" είτε έχει παγωνιά. Τα επιχειρήματά τους είναι τόσο σοβαρά όσο και τα επιχειρήματα του κ. Μπουτάρη με τις παγωμένες αλατιέρες. Όμως για ακόμα μια φορά τη "νύφη" την πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Σε ό,τι αφορά το ποιος θα καλύψει το κόστος για την αντικατάσταση των υδρομέτρων, η ΕΥΑΘ παραπέμπει στα ...προβλεπόμενα, δηλαδή στους ιδιοκτήτες των κατοικιών, που είναι τσακισμένοι ήδη οικονομικά, τη στιγμή που έχουν να καλύψουν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί στις σωληνώσεις ύδρευσης, στους καυστήρες θέρμανσης.
Δεν είναι της μοίρας γραφτό η ταλαιπωρία του λαού. Τα φυσικά φαινόμενα θα έρχονται και θα επανέρχονται με οποιαδήποτε ένταση. Το ζήτημα είναι αν η ουσιαστική τους αντιμετώπιση βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της τοπικής και της κεντρικής κρατικής διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κινδυνεύουν από μια έντονη κακοκαιρία, αλλά για άλλη μια φορά  αποδεικνύεται  ότι η έλλειψη θωράκισης της πόλης απέναντι σε  καιρικά και φυσικά φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της διάλυσης των υπηρεσιών, της έλλειψης υποδομών, της απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών, που προκύπτει από την πολιτική που συνειδητά ασκείται σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας και κυβέρνησης. Και όλα αυτά γιατί απλά κοστίζουν αλλά δεν φέρνουν κέρδος στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Να παρθούν τώρα μέτρα για:
- Την μείωση των δημοτικών τελών στους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις
- Τον άμεσο καθαρισμό των ολισθηρών πεζοδρομίων
- Την απρόσκοπτη κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, δωρεάν για άνεργους και σπουδαστές
- Την μείωση της φορολογίας στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους
- Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών του δικτύου ύδρευσης και την υδροδότηση των νοικοκυριών
- Την αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό
- Άμεση αποκατάσταση των ζημιών ώστε να λειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια οι δημόσιες και δημοτικές δομές, τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα νοσοκομεία.
Τα λαϊκά στρώματα της πόλης να τα διεκδικήσουν και να τα επιβάλουν με την οργανωμένη πάλη τους.»