Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016

Σε χαμηλά επίπεδα η χριστουγεννιάτικη αγορά

Μειωμένος αναμένεται και φέτος τον Δεκέμβρη ο τζίρος των καταστημάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου, αφού για μια ακόμη χρονιά αποτυπώνεται στη συνολική κατανάλωση η οικονομική δυσπραγία των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων και χαμηλοσυνταξιούχων. Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ
κάνουν λόγο για διαμόρφωση του τζίρου περίπου στα 4 δισ. ευρώ τον φετινό Δεκέμβρη, έναντι των 4,1 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρσι. 
Η μείωση μπορεί να φαίνεται μικρή, ωστόσο για τα μικρά συνοικιακά καταστήματα και τους αυτοαπασχολούμενους οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερες απώλειες, ενώ πρέπει να υπολογιστεί ότι μιλάμε για έβδομο συνεχόμενο χρόνο πτώσης, η οποία σωρρευτικά από το 2009 όταν ο τζίρος κινήθηκε στα 6,43 δισ. ευρώ, έχει φτάσει το 37,8%.
Παρά το ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα στοιχεία, μιλάμε για μια ακόμη χριστουγεννιάτικη αγορά περιορισμένης κατανάλωσης, αφού το ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών απορροφάται από τη φοροληστρική επιδρομή της κυβέρνησης (δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις που βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης κ.ά.).