Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Παράσταση διαμαρτυρίας Ομοσπονδιών και Συνδικάτων την Τετάρτη 15 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα την Τετάρτη 15 Απρίλη, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας, καταγγέλλοντας τον «κοινωνικό διάλογο» σχετικά με τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στα πλαίσια της συνάντησης εργοδοτών - ΓΣΕΕ.
Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Αποφασίσαμε την
πραγματοποίηση μαζικής παράστασης στο υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29, την Τετάρτη 15 Απρίλη και ώρα 11 το πρωί, για να απαιτήσουμε την επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση διαπραγμάτευσης. Αρνούμαστε την κοροϊδία της κυβέρνησης, που παραπέμπει το ζήτημα στο "άγνωστο μέλλον"». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Στην κινητοποίηση της Τετάρτης καλούν επίσης και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ,ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ. Στην κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν, ανάμεσα σε άλλα: «Πρόκληση και εμπαιγμό για τους εργαζόμενους αποτελεί η συνάντηση στις 15 Απρίλη των "κοινωνικών εταίρων" μεταξύ υπουργείου Εργασίας - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ, για τον κατώτατο μισθό και τις ΣΣΕ. Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, γνωρίζουν πολύ καλά τα ψίχουλα που τους έριχναν από τα τραπέζια του "κοινωνικού διαλόγου", μεταξύ των "κοινωνικών εταίρων" με πρωτεργάτες τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ (ΜΕΤΑ), για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Κάλεσμα στην κινητοποίηση της Τετάρτης απευθύνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, τονίζοντας ότι: «Τώρα με διάφορα τεχνάσματα η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εργασίας προσκαλεί τους "κοινωνικούς εταίρους" εργοδότες και ΓΣΕΕ για το θέμα του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το έργο το έχουμε ξαναζήσει με τον πιο τραγικό τρόπο».(Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας καλεί και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση με την επιστολή Σκουρλέτη προς τους κοινωνικούς εταίρους, καλεί σε κοινωνικό διάλογο για τον κατώτατο μισθό και τις εργασιακές σχέσεις, βάζοντας παραπέρα εμπόδια για την υπογραφή και εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ. Με αυτό τον τρόπο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφεύγει να δώσει λόγο για την ασυνέπειά της στην προεκλογική δέσμευση να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), σημειώνοντας: «Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τα σαλόνια του διαλόγου τους. Η επίκληση στον κοινωνικό διάλογο δίνει από τη μία άλλοθι στην κυβέρνηση, η οποία κρατά το μαχαίρι και το πεπόνι, από την άλλη δίνει χρόνο στη μεγαλοεργοδοσία να προετοιμάσει την επίθεση σε κάθε κλάδο. Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα ένα αίτημα έχουν. Απλό και καθαρό! Εδώ και τώρα με νόμο, άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως ελάχιστη βάση για διαπραγματεύσεις για ΕΓΣΕΕ με αυξήσεις». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). 
Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) καλεί στην κινητοποίηση τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι έχουμε μεγάλη πείρα από "κοινωνικούς διαλόγους", πληρώσαμε ακριβά τη συμμετοχή και τις υπογραφές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που οδήγησαν σε απώλεια δικαιωμάτων, στην καλλιέργεια την αναμονής και της "κοινωνικής συναίνεσης", αφόπλισαν ιδεολογικά και οργανωτικά το εργατικό κίνημα ώστε να βρεθεί απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει την άγρια επίθεση των "εταίρων" την περίοδο της κρίσης». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Καλώντας στην παράσταση διαμαρτυρίας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και τοΚλαδικό Συνδικάτο Αττικής - Πειραιά και Νήσων επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους: «Η πρόσκληση προς τους "κοινωνικούς εταίρους" να συζητήσουν πάνω στα θέματα του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ξυπνάει κακές αναμνήσεις στους εργαζόμενους για την πορεία των εξελίξεων. Η επίκληση στον κοινωνικό διάλογο δίνει από τη μία άλλοθι στην κυβέρνηση, η οποία κρατά το μαχαίρι και το πεπόνι, από την άλλη δίνει χρόνο στη μεγαλοεργοδοσία να προετοιμάσει την επίθεση σε κάθε κλάδο». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, που στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Ας τα αφήσουν αυτά, είναι πρόκληση ο νέος "κοινωνικός διάλογος", είναι μια απάτη!! Κανένας διάλογος!! Να γίνει τώρα με νομοθετική κατοχύρωση 751 ευρώ ο κατώτερος μισθός». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων τονίζει: «Οι εργαζόμενοι του κλάδου όπως και ολόκληρο το συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα έχουμε την καθαρή και χωρίς αστερίσκους απαίτηση να επανέλθει εδώ και τώρα με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, ως ελάχιστη βάση για διαπραγματεύσεις. Αυτό δε χρειάζεται κανένα "κοινωνικό διάλογο" για να νομοθετηθεί. Αποτελεί αίτημα για το σήμερα που δεν παζαρεύεται». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Στο κάλεσμά της, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι έχουν κακή πείρα από τέτοιους διαλόγους, γιατί τις περισσότερες φορές γίνεται αφορμή για να χάνουν παρά να κατοχυρώνουν δικαιώματα, πόσο μάλλον τώρα που οι κυβερνώντες διαβεβαιώνουν τους εταίρους μας ότι η χώρα μας θα πληρώσει μέχρι τελευταίου ευρώ τις υποχρεώσεις της». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Κάλεσμα στους οικοδόμους να συμμετέχουν μαζικά απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Δε δεχόμαστε την κοροϊδία, δε συμβιβαζόμαστε με την ανέχεια και τη φτώχεια, αρνούμαστε να υποταχτούμε στις ορέξεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Στο κάλεσμα της, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών επισημαίνει: «Στο ίδιο έργο θεατές, κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να μεταθέσει στον κοινωνικό διάλογο τη δέσμευσή της για επαναφορά με νόμο στη Βουλή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ)στο κάλεσμά του αναφέρει ότι «Στην γνωστή συνταγή των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνεχίζει και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Διαβεβαιώνει την τρόικα ή τους θεσμούς (μετά τη νέα ονοματολογία) ότι οι δώσεις θα πληρωθούν "στην ώρα τους" και στο "διηνεκές" και ταυτόχρονα δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Καλλιεργεί αυταπάτες και εφησυχασμό, ενώ προετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος αναφέρει ότι «έχουμε εμπειρία χρόνων από αυτούς τους κοινωνικούς διαλόγους, μέσα από τους οποίους πέρασαν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των προηγούμενων δεκαετιών. Να σταματήσει η κοροϊδία της "εθνικής συμφιλίωσης" που πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι» (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Γηροκομείων αναφέρει ότι «απορρίπτουμε την απάτη των κοινωνικών διαλόγων και απαιτούμε άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως ελάχιστη βάση διαπραγμάτευσης» (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).