Η εντεινόμενη φοροληστεία απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό «κόφτη» διαρκείας στα κονδύλια, που αφορούν σε ζωτικές ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, αποτελούν τους πυλώνες του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, που κατατέθηκε στη
Βουλή. Το καθένα από τα δημοσιονομικά μεγέθη, όσο και ο συνολικός σχεδιασμός και η στρατηγική του εγχώριου κεφαλαίου με προοπτική την αναιμική, όσο και αβέβαιη ανάκαμψη, επιβεβαιώνουν ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει στην κατεύθυνση των αντιλαϊκών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάκαμψης 2,7% το 2017 συνοδεύεται από το διπλασιασμό των αντιλαϊκών μέτρων, με την περαιτέρω απογείωση των φόρων και των άλλων χαρατσιών, ταυτόχρονα βέβαια με το νέο μπαράζ δραστικών περικοπών στα κονδύλια, όπως για συντάξεις, Πρόνοια κ.ά. Σε αυτό το επίπεδο, απόλυτα ψευδεπίγραφη αποκαλύπτεται η «επιχειρηματολογία» της συγκυβέρνησης, όσο και αυτή των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, περί της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης» και της υποτιθέμενης ανακούφισης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μετά την επάνοδο σε ρυθμούς «κανονικότητας» και οικονομικής ανάκαμψης.
Οι νέες «δημοσιονομικές παρεμβάσεις» υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα με απόδοση ύψους 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, από το 2017 και βέβαια για τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, ποσά ύψους περίπου 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από τις αυξήσεις των αντιλαϊκών φόρων και 874,1 εκ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών. Όπως προκύπτει, από το 2017 η αντιλαϊκή πολιτική - και τα μέτρα που τη συνοδεύουν - θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, με σχεδόν διπλασιασμό των μέτρων που θα επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια σε σχέση με φέτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος κύκλος της φοροληστείας ξεκίνησε από την 1η Οκτώβρη με την κατάργηση των επιστροφών φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ από τις 15 Οκτώβρη με την έναρξη της χειμερινής περιόδου θα εφαρμόζονται οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας. Για τη συνέχεια, ετοιμάζονται τα νέα χαράτσια στη σταθερή τηλεφωνία και στον καφέ, η περαιτέρω των ειδικών φόρων στις βενζίνες, στα καύσιμα κίνησης, στα τσιγάρα, κ.λπ., σε συνέχεια βέβαια των φορολογικών και άλλων αντιλαϊκών μέτρων που είχαν προηγηθεί.
Την ίδια ώρα, η καπιταλιστική ανάκαμψη πηγαίνει χέρι - χέρι με την κατακρεούργηση των συντάξεων, την εξάπλωση της κατάργησης του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών απέναντι σε αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Ταυτόχρονα, δρομολογείται η σύνθλιψη των προνοιακών επιδομάτων σε κατηγορίες φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, την ώρα που η συγκυβέρνηση επιχειρεί να διαφημίσει την επέκταση του λεγόμενου «κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης» σε όλη τη χώρα εντός του 2017. Οπως αναφέρεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 760 εκ. ευρώ, ωστόσο, όπως επισημαίνεται «παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα, που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη».
Σχετικά και απόλυτα, ο ταξικός προσανατολισμός και η αναδιανομή πλούτου σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου, διαπερνά έναν προς έναν και όλους μαζί τους κωδικούς του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Ως επιστέγασμα αυτής της πολιτικής, αναφέρονται μέτρα όπως η διόγκωση των κρατικών κονδυλίων για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκ. ευρώ, καθώς και οι φορολογικές απαλλαγές ύψους πάνω από 20 εκ. ευρώ, για τις ισχυρές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο».
Εν προκειμένω, αποκαλύπτεται ο πραγματικός χαρακτήρας της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης» που «ευαγγελίζονται» ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς ανάκαμψης, τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίσουν να «στοιχειώνουν» την κάθε «επόμενη μέρα» και βέβαια να πολλαπλασιάζονται με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.