Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, προετοιμάζοντας την απάντησή τους στη διαρκώς κλιμακούμενη επίθεση των κλινικαρχών με την απλήρωτη δουλειά, το χτύπημα των ΣΣΕ, την εντατικοποίηση της εργασίας κ.ά.
Οι εργαζόμενοι της «Γενικής Κλινικής» πραγματοποιούν από τη Δευτέρα στάσεις εργασίας και σήμερα συνέχισαν τις κινητοποιήσεις μαζί με τους συναδέλφους τους στην κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός» που πραγματοποίησαν στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στην είσοδο της κλινικής. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, στελέχη του ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου - Άνω Πόλης.
Την ώρα που τα κέρδη των εμπόρων της Υγείας και μέσα στην κρίση παραμένουν σταθερά και αυξάνονται, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, μετρούν τεράστιες μισθολογικές απώλειες, την εντατικοποίηση της εργασίας και ένα σωρό χαμένων δικαιωμάτων, ενώ αναγκάζονται να δουλεύουν και απλήρωτοι για μήνες (από 3 έως και 24 μήνες).
Η απλήρωτη εργασία που τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί, τώρα επιχειρείται και να νομιμοποιηθεί με τη συμπερίληψή της μέσα στις συμβάσεις εργασίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κλινικής «Λυσίμαχος Σαραφιανός» που χρωστά στους εργαζόμενους δεδουλευμένα 7 μηνών και περνάει την αποδοχή της απλήρωτης εργασίας ως όρο της σύμβασης για τους νεοπροσλαμβανόμενους ενώ απειλεί ότι αυτή η σύμβαση θα επιχειρηθεί να επεκταθεί και στους παλιούς εργαζόμενους με την υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων. Ακόμη περιλαμβάνει όρους απόλυτης υποταγής των εργαζομένων στις απαιτήσεις της εταιρείας και συνδικαλιστικού ελέγχου.
Μεταξύ άλλων αυτή η σύμβαση προβλέπει ότι «ο εργαζόμενος οφείλει να παράσχει κάθε άλλη εργασία που του ζητείται, από την εταιρεία, (...) έστω και αν αυτή εκφεύγει από το πλαίσιο της ειδικότητάς του». Επίσης ότι «η εταιρεία έχει δικαίωμα μονομερώς να αξιώσει από τον εργαζόμενο να παράσχει αντί της εργασίας για την οποία προσλήφθηκε, την εργασία οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας, την οποία ο εργαζόμενος μπορεί να παράσχει, εφόσον το επιβάλουν οι ανάγκες της».
Προβλέπει ρητά ότι «ο εργαζόμενος οφείλει να γνωστοποιήσει εγγράφως στην εταιρεία (...) την ένταξή του ή μη σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση».
Ως τόπος παροχής εργασίας ορίζεται κατά κύριο λόγο η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όμως «ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση να προσφέρει τις υπηρεσίες του και γενικά να παρέχει την εργασία του (...) και σε οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας ή της επικράτειας κράτους μέλους της ΕΕ όπου ασκείται δραστηριότητα από την εταιρεία».
Επίσης απαγορεύει στον εργαζόμενο «για ένα έτος μετά την καταγγελία της παρούσας σύμβασης, να απασχοληθεί σε ανταγωνιστική επιχείρηση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης».
Τέλος επιβάλει συμφωνία με την απλήρωτη εργασία με πρόσχημα την «οικονομική ύφεση» και την «παράβαση από πλευράς του δημοσίου και των υπόλοιπων κοινωνικοασφαλιστικών οργανισμών (ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑΝ, ΟΠΑΔ, κ.ο.κ.) να καταβάλλουν τα οφειλόμενα προς την εταιρεία ποσά».
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Ο εργαζόμενος δέχεται μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης να ισχύσουν τα εξής μέτρα: Προκειμένου ο χρόνος καθυστέρησης των αποδοχών να είναι ο ίδιος για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, η εταιρεία θα καταβάλλει σε αυτόν το ήμισυ του ποσού που κάθε φορά καταβάλλει προς εξόφληση των οφειλόμενων αποδοχών στους υπόλοιπους εργαζόμενους».
Επιπλέον, «παραιτείται των τόκων υπερημερίας για την καθυστέρηση καταβολής των πάσης φύσεως αποδοχών του μέχρι τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθεί η χώρα μας».
Οι εργαζόμενοι στην Κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός», έδωσαν μια πρώτη δυναμική απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα, με τη μαζική συμμετοχή στη σημερινή στάση εργασίας.
Απαιτούν: Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Πλήρη εφαρμογή των συμβάσεων. Προστασία των εργαζομένων που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ΔΕΗ, νερού κ.λπ., που απειλούνται με εξώσεις, κατασχέσεις.
Διεκδικούν: Να μπει ένα φρένο στην απλήρωτη εργασία στον κλάδο τους και να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για καθολικές συμβάσεις εργασίας στα επίπεδα του 2009 για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.