Πυκνώνουν τα «βαριά σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, με τις αρνητικές ειδήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και την πλειοψηφία των αστών οικονομολόγων να εκτιμά πλέον ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για παγκόσμια οικονομική ύφεση, δηλαδή παγκόσμια ανάπτυξη μικρότερη του 2%.
Τελευταία αρνητική εξέλιξη ήταν η μείωση που
παρουσίασε η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ασία το Φλεβάρη, με την Κίνα να καταγράφει τον έβδομο συνεχόμενο μήνα μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής της.
Την ίδια ώρα, επιχειρηματικές έρευνες από την Κίνα μέχρι την Ινδονησία δεν καταγράφουν σημάδια αντιστροφής της αρνητικής τάσης που εδραιώνεται στη βιομηχανική παραγωγή, οδηγώντας τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο αναφερόμενο γεωγραφικό τόξο να προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού, αλλά και μείωση των τιμών στα προϊόντα τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κίνα αναμένεται να προχωρήσει σε απολύσεις 5-6 εκατ. εργαζομένων από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ανέφεραν στο Ρόιτερς, πηγές στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που μίλησαν στο ίδιο πρακτορείο, οι κινήσεις αυτές απειλούν να οξύνουν τις επιπτώσεις του υποπληθωρισμού σε περιφερειακό, αλλά ακόμη και διεθνές επίπεδο, αυξάνοντας την ανεργία και εντείνοντας το πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία των παραπάνω αγορών.
Ακόμη και ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστραλίας, Γκλεν Στίβενς, εξέφρασε την ανησυχία του για τις δύσκολες συνθήκες που αρχίζουν να διαμορφώνονται για μια σειρά από αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρατηρώντας επίσης, την κάμψη της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα.