Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ:Υπάρχει συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού

«Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των αντιλαϊκών παζαριών με τους θεσμούς.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναχώρησαν χθες από
την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν στα μέσα του μήνα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν.
«Στο φόρο εισοδήματος και στο Ασφαλιστικό υπάρχει συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική», ανέφερε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Σχετικά με την ύπαρξη «δημοσιονομικού κενού» τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, δήλωσε ότι «προφανώς θα υπάρξουν συζητήσεις γι' αυτό», σε μια ακόμη προφανή «αναδίπλωση» από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς των προηγούμενων ημερών. Η έκθεση της Κομισιόν έδωσε μια σαφή πρόγευση, κάνοντας αναφορά στην εφαρμογή συμπληρωματικού αντιλαϊκού πακέτου, πέρα από το Ασφαλιστικό, το φορολογικό και τις άλλες «εκκρεμότητες» που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο κρατικό προϋπολογισμό για το 2016. 
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο. «Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση» είπε, προσθέτοντας ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».
Επίσης υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών «καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μη μειωθούν οι συντάξεις». Πάντως, όλα δείχνουν ότι η τελική πρόταση για το Ασφαλιστικό θα είναι ακόμα χειρότερη. Πέραν της «νέας αρχιτεκτονική» του συστήματος για την οποία υπάρχει συμφωνία, το κουαρτέτο έχει θέσει στο τραπέζι την χειροτέρευση των ποσοστών αναπλήρωσης για το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης, την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της «εθνικής» σύνταξης και την αύξηση των απαραίτητων ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Επίσης, οι θεσμοί διατυπώνουν ενστάσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, φέρνοντας στο επίκεντρο το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις στις αποδιδόμενες συντάξεις