Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Στόχοι πάλης της ΠΑΣΕΒΕ για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες

Η ίδρυση της ΠΑΣΕΒΕ τα τελευταία χρόνια είναι μια κατάκτηση που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη στερέωση και την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας. Κατάκτηση που μπορεί να συμβάλει παράλληλα με σύνθετα πρακτικά μέτρα για να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των ίδιων των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στην πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Υπερασπιζόμαστε μέσα από τα αιτήματα του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων την ανάγκη αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αλλωστε η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας πλήττει με παρόμοιο τρόπο και
τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και τις μισθωτές. Να υπάρχει πλήρης και επαρκής κάλυψη της χρηματοδότησης από το κράτος για όλες τις μονάδες υγείας, ώστε να παρέχουν πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες. Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν τον κλάδο της υγείας στα ταμεία των μισθωτών, των ΕΒΕ και των αγροτών.
Τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο της πάλης ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για νέες σαρωτικές αλλαγές. Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες είναι ανάγκη η βασική σύνταξη να ορίζεται στο 80% του βασικού μισθού, με απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος κατά τα 2/3. Η συνταξιοδότηση για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες να γίνεται με κατοχυρωμένη την πενταετή διαφορά, τόσο στη γενική σύνταξη όσο και στα ΒΑΕ, δηλαδή σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στα 55 και 50 για τα ΒΑΕ. Παράλληλα να διευρυνθεί η λίστα των ΒΑΕ που σήμερα συρρικνώνεται, με σύγχρονες μελέτες που θα λαμβάνουν υπόψη και τις σύγχρονες επαγγελματικές ασθένειες. Να κατοχυρωθεί ολόκληρη σύνταξη στις γυναίκες που εργάζονται ως συμβοηθούντα μέλη, με μειωμένα ασφάλιστρα και για τους δυο (στην οικογενειακή επιχείρηση), με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2/3 από το κράτος και κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της υγείας.
Να γίνουν στόχοι πάλης όλου του κινήματος οι παροχές για μητρότητα, για την κάλυψη όλων των ιατροφαρμακευτικών και μαιευτικών εξόδων αποκλειστικά από το κράτος κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού για τις ανασφάλιστες ή άνεργες αυτοαπασχολούμενες ή τα συμβοηθούντα μέλη. Να δίνεται εφ’ άπαξ «επίδομα τοκετού» ίδιο σε όλες τις γυναίκες, ύψους 1.000 ευρώ, 2.000 ευρώ στη δίδυμη και 3.000 ευρώ στην τρίδυμη κύηση. Να δίνεται ανεξάρτητα από το αν η υγειονομική μονάδα που έγινε ο τοκετός είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι. Η δαπάνη να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δοθεί επίδομα μητρότητας (κυήσεως, τοκετού και λοχείας) για τις αυτοαπασχολούμενες και τα συμβοηθούντα μέλη με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με ίσες μέρες όπως και στις ασφαλισμένες γυναίκες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τις αγρότισσες. Το επίδομα να είναι στο ύψος του κατώτερου μισθού, η δαπάνη να βαραίνει το κράτος και η χορήγηση να γίνεται από το ταμείο. Παράλληλα, για τις αυτοαπασχολούμενες, τους μήνες που λαμβάνουν το επίδομα, να μην υποχρεούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και ο χρόνος αυτός να λογίζεται ως συντάξιμος.
Να κατοχυρώνεται η πλήρης και δωρεάν κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανήλικων παιδιών ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κάλυψη των γονιών, η πλήρης και δωρεάν κάλυψη του εμβολιασμού των παιδιών, καθώς και όλων των ειδών των εξετάσεων που απαιτούνται. Οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν δημόσια δωρεάν παιδιατρικά νοσοκομεία, μαιευτήρια και γυναικολογικές κλινικές σε όλη την επικράτεια. Βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και δωρεάν για όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών. Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και τις αργίες με εξειδικευμένο προσωπικό.
Να υιοθετηθούν ως άμεσα αιτήματα για την περίοδο της κρίσης να δοθεί επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους/-νες όταν κλείνουν την επιχείρηση ή εργάζονται περιστασιακά και για όσο μένουν εκτός παραγωγής, το άμεσο σφράγισμα βιβλιαρίων για να έχουν υγειονομική περίθαλψη, ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών στο ταμείο. Να γίνεται πάγωμα των χρεών, προς πάσα κατεύθυνση (κράτος και ιδιώτες) για τις έγκυες, αλλά και τις μητέρες με ανήλικα τέκνα. Να απαγορεύεται η κατάσχεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, η διακοπή παροχής ρεύματος στις μικρές επιχειρήσεις.
Να εξασφαλιστεί φθηνό πετρέλαιο για τις λαϊκές οικογένειες.Να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο για σχολεία, παιδικούς σταθμούς κλπ. Να μπει φρένο στην απελευθέρωση ωραρίου των καταστημάτων. Να μην επιτραπεί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Η υιοθέτηση στόχων πάλης που δίνουν σύγχρονη απάντηση στα οξυμένα προβλήματα και τις ανάγκες των φτωχών αυτοαπασχολούμενων γυναικών μπορεί να βοηθήσει στην πολιτικοποίηση της πάλης, στην ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης. Να φωτίζεται ακόμα καλύτερα η ανάγκη της ρήξης, της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, του σάπιου και παρασιτικού τρόπου παραγωγής και των εκμεταλλευτικών σχέσεων που τον χαρακτηρίζουν.