Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η κάλπη έφυγε, η υλοποίηση του μνημονίου έρχεται

Ως «καθαρή λαϊκή εντολή» για τις «βαθιές τομές» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αξιοποιεί το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλ. Τσίπρας
Από τη χτεσινή ορκωμοσία του Αλ. Τσίπρα
Από τη χτεσινή ορκωμοσία του Αλ. Τσίπρα
Eurokinissi
Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένονται η ανακοίνωση της σύνθεσης και η ορκωμοσία της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να δίνουν ήδη σήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο και μάλιστα με την επίκληση της κάλπης που τάχα τα νομιμοποίησε. Στο πλαίσιο αυτό, στις πρώτες δηλώσεις τους «ξεχάστηκαν» τα «παράλληλα προγράμματα» και η «συνεχής διαπραγμάτευση», ενώ τα «ανοιχτά ζητήματα του μνημονίου» περιορίστηκαν στο εξής ένα: Το χρέος, καθώς είναι απαίτηση της εγχώριας αστικής τάξης η διευθέτησή του ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.
Ο Αλ. Τσίπρας ορκίστηκε χτες το βράδυ πρωθυπουργός, ενώ νωρίτερα χτες το απόγευμα, κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, είχε
πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνοντας σε συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση». Προανήγγειλε διόρθωση αστοχιών και αδυναμιών στη λειτουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος και έθεσε ως άμεσο στόχο της κυβέρνησης την «πλήρη αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών» και «τη διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους».
Η αποστροφή του περί «μάχης με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία»,παραπέμπει στο «φάτε μάτια ψάρια...» και σκιαγραφεί την πρόθεση της κυβέρνησης με φτηνούς αντιπερισπασμούς να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' τα νέα σκληρά μέτρα που θα αρχίσει τάχιστα να υλοποιεί.
Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματός του, έπειτα κι από τη διάσπαση με την αποχώρηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» (νυν Λαϊκή Ενότητα), όπως και της οργάνωσης νεολαίας, η οποία σχεδόν διαλύθηκε. Οπως είπε, «είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένας σύγχρονος, πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».
Διεργασίες για να «αυγατίζει» η στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική
Ηδη, πάντως, στο εσωτερικό του κόμματος έχει ανοίξει η συζήτηση για το ρόλο που θα παίξει η ομάδα «53+» του Ευ. Τσακαλώτου, με δεδομένες τις διαφοροποιήσεις στελεχών της απέναντι σε επιλογές της ηγεσίας του κόμματος. Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για «ρωγμές» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μικρές μεν αλλά υπαρκτές. Καθησυχαστικός πάντως εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής, όταν συνομιλώντας με δημοσιογράφους υποστήριξε ότι οι 155 «μπορεί να αυγατίσουν» και προέβλεψε αναδιατάξεις σε άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Να σημειώσουμε ότι και ο Π. Σκουρλέτης συνέστησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, «να πιάσει το σφυγμό της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας», ώστε να καταστεί συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχετικές αναφορές, τόσο προς την Φ. Γεννηματά, όσο και για τις συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό έκανε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα).
Την ίδια ώρα, μπροστά στα όσα έρχονται, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να κρατήσουν το λαό στη γωνία, μεταξύ άλλων και προσπαθώντας να τον εκφοβίσουν. Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονου, ο οποίος μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» δήλωσε: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, ασχέτως αν θα θέλαμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη προσφορά εκ μέρους των δανειστών, αυτή η προσφορά, η κακή, που είχαμε νομίζω ότι είναι και η τελευταία. Δεν αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει άλλος διακρατικός δανεισμός, τουλάχιστον με τη διατήρηση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη. Αν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ναυαγήσει το πρόγραμμα αυτό, τότε θα μας πάνε σε ένα σχέδιο συντεταγμένης εξόδου που θα σημαίνει επί της ουσίας βίαιη φτωχοποίηση, πολύ σκληρότερο μνημόνιο με δραχμή. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα μας μετατρέψουν σε κάτι που θα μοιάζει από άποψη κατά κεφαλήν εισοδήματος κ.λπ. μάλλον με τη Βουλγαρία παρά με τη σημερινή Ελλάδα. Αρα, αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να προχωρήσουμε αναλόγως».
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ