Η προετοιμασία της επόμενης δέσμης με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο και μάλιστα με φόντο τις τρανταχτές αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, συζητήθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group).
Μάλιστα, σύμφωνα με την παρουσίαση του εκπροσώπου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ,Φρ. Κουτεντάκη, πάνω από το 60% των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών παρεμβάσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, στο αμέσως προσεχές διάστημα έρχεται μπαράζ εφαρμοστικών
διατάξεων είτε με τη μορφή νομοσχεδίων είτε με υπουργικές αποφάσεις.
Στις δύο ομάδες των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων περιλαμβάνονται το Ασφαλιστικό, οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, η νέα φορολογία, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Προ των πυλών η νέα απογείωση της φοροληστείας
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, επιχειρώντας να διαστρεβλώσει και να συγκαλύψει την πραγματικότητα, ισχυρίζεται ότι«δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν. 4336/2015», δηλαδή του τρίτου μνημονίου...
Ετσι κι αλλιώς, βέβαια, σε αυτό το «πλαίσιο» περιλαμβάνεται η απογείωση της φοροληστείας ενάντια στους φτωχούς αγρότες, στους μισθωτούς και συνταξιούχους και μάλιστα ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επιβληθούν σημαντικές επιβαρύνσεις:
-- Από τις παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα, στο αφορολόγητο όριο στο εισόδημα,καθώς και στα αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως για κληρονομιές και γονικές παροχές.
-- Στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, ενώ στο τραπέζι είναι ακόμη και η κατάργηση των «μειωμένων» κατά 30% τεκμηρίων διαβίωσης που ισχύουν σήμερα για τους συνταξιούχους πάνω από 65 χρόνων.
-- Στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης(αγροτικό πετρέλαιο, ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου κ.ά.).
-- Προ των πυλών είναι και οι αυξήσεις των φόρων στο τσίπουρο και την τσικουδιά.Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν απαιτεί τη «συμμόρφωση» με τις κοινοτικές Οδηγίες, κάνοντας λόγο για τους «υπερβολικά μειωμένους συντελεστές», όταν αυτά παρασκευάζονται «χύμα» από μικρούς παραγωγούς.
Οι προτεραιότητες των τραπεζικών ομίλων
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και αναφερόμενη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εστίασε στα παρακάτω ζητήματα:
-- Στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.
-- Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς καταθέτες, όπου προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των τραπεζών απέναντι στους πελάτες τους.
-- Στην αποτελεσματική ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, λέγοντας ότι οι τράπεζες ήδη προσφέρουν σημαντικά προϊόντα ρυθμίσεων, αλλά χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες, κυρίως για εταιρικά δάνεια και κοινοπρακτικά δάνεια.
-- Στη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία, τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ανταποκριθούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και χρηματοδότησης ενός βιώσιμου παραγωγικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας.
Στο 1 τρισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ
Στο 1 τρισ. ευρώ, έφτασαν στα τέλη του 2014, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ. Το ποσό αυτό διαμορφώνεται στο 9,2% του ΑΕΠ των κρατών της περιοχής και είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2009, όταν εκδηλώθηκαν οι ρυθμοί κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα υψηλά επίπεδα των προβληματικών δανείων αποτελούν τροχοπέδη στους ρυθμούς της πιστωτικής επέκτασης, δυσχεραίνουν τις ροές κεφαλαίων σε νέα δάνεια, με αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες των κρατών της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ τονίζει την«επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθεί η αβέβαιη ανάκαμψη» και προτείνει την επίλυση του «προβλήματος», την ενθάρρυνση των τραπεζών να προχωρήσουν σε νέες ρυθμίσεις ή ακόμη και διαγραφές δανείων που δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά και «μεταρρυθμίσεις» σε ό,τι αφορά το πτωχευτικό δίκαιο.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ειδικά στο νότιο τμήμα της Ευρωζώνης, όπου το χρέος των επιχειρήσεων αποτελεί «οξύ πρόβλημα», καθώς και στην ανατολική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός.