Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΕΒ:Συνεκτικός κρίκος του συστήματος η εφαρμογή του μνημονίου

Εκτεταμένη καταστροφή του πάγιου εξοπλισμού των επιχειρήσεων (εργοστάσια, μηχανήματα κ.ά.), καθώς και άλλων υποδομών (όπως οι κατοικίες) διαπιστώνει ο ΣΕΒ, βάζοντας στο τραπέζι την άμεση προτεραιότητα του εγχώριου κεφαλαίου για την τόνωση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ που κυκλοφόρησε χτες, με τίτλο «Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις...», αναφέρεται ότι «οι ετήσιες αποσβέσεις (αναπλήρωση του αποθέματος κεφαλαίου - εργοστασίων, μηχανολογικού εξοπλισμού, κατοικιών κ.λπ. - που
γηράσκει) διαμορφώνονται σε 33 δισ. ευρώ ετησίως». Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται αντίστοιχες επενδύσεις σε ετήσια βάση, προκειμένου να συντηρηθεί ή να ανανεωθεί ο υπάρχων εξοπλισμός, έτσι ώστε να διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα η παραγωγική ικανότητα. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, οι επενδύσεις το 2014 διαμορφώθηκαν στα 18 δισ. ευρώ (από τα οποία 12 δισ. ήταν οι επιχειρηματικές επενδύσεις), υπολείπονταν δηλαδή κατά 15 δισ. ευρώ σε σχέση με τις ανάγκες ανανέωσης των παγίων κεφαλαίων (33 δισ.). Και βέβαια, το φαινόμενο της λεγόμενης «αποεπένδυσης» είναι αποτέλεσμα της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, που φορτώνεται στα λαϊκά στρώματα.
Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, επικαλείται τους άνεργους «που δεν μπορούν να περιμένουν», αλλά και την ανεπάρκεια της εγχώριας αποταμίευσης, βλέποντας τη διέξοδο στη «μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό». Μάλιστα, σημειώνουν, ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον105 δισ. ευρώ την ερχόμενη επταετία, προκειμένου να διατηρηθεί το «σημερινό επίπεδο ευημερίας», όπως ονομάζουν την παραγωγική ικανότητα του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες υποδομές που αφορούν στη διακίνηση των παραγόμενων εμπορευμάτων.
Αξιοσημείωτη είναι και η παρατήρηση των βιομηχάνων ότι το «πακέτο Γιούνκερ» στην επταετία δεν υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι «είναι ζήτημα αν τα μισά αφορούν σε επενδύσεις»...
Εύσημα για τις προσαρμογές στην κυβερνητική δομή
«Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανέλαβε ήδη καθήκοντα, έχοντας πλήρη επίγνωση των προτεραιοτήτων που αναφέρονται στο 3ο μνημόνιο καθώς και την ανάγκη για αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας». Αυτό τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της νέας συγκυβέρνησης.
Αποδίδοντας εύσημα στην... ανταπόκριση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στις παρεμβάσεις που έκανε το εγχώριο κεφάλαιο και κατά την προεκλογική περίοδο, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι «το πρώτο βήμα είναι η ανασύσταση του χαρτοφυλακίου βιομηχανίας με επισπεύδοντα υφυπουργό».
Πλέον, ως «κρίσιμο παράγοντα» θεωρούν «τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις γενικές γραμματείες κάθε παραγωγικού υπουργείου, να διαθέτουν αυξημένη τεχνική κατάρτιση για κάθε τομέα ευθύνης».
Κυβερνήσεις συνασπισμού τώρα, «ισχυρότερα κυβερνητικά κόμματα» στην πορεία
Παράλληλα, δεν κρύβουν και τις βλέψεις γύρω από τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και των ευρύτερων «συναινέσεων» σε επίπεδο κυβερνητικής διαχείρισης, τονίζοντας τα εξής:
1.«Η χώρα θα πρέπει να μάθει να πορεύεται με κυβερνήσεις συνασπισμού κομμάτων, που είναι απότοκο του κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος».
2.«Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη (...) φαίνεται όντως να ασκούν παιδευτικό ρόλο στην πολιτική σκηνή»...
3.«Το πολιτικό προσωπικό φαίνεται να ασπάζεται σταδιακά όλο και περισσότερο, λόγω των αδιεξόδων του πελατειακού συστήματος, την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές».
4. «Μακροπρόθεσμα, η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος θα ενισχύεται με τη διαμόρφωση ισχυρότερων κυβερνητικών κομμάτων, ικανών να συνεργαστούν με άλλα ομοειδή κόμματα που είναι προσανατολισμένα πολιτικά προς την Ευρώπη και οικονομικά προς τις αγορές».
5. Ο ΣΕΒ, ομολογεί ότι το τρίτο μνημόνιο αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο στην πορεία για την καπιταλιστική ανάκαμψη και μάλιστα σε συνδυασμό με την κατάλληλη για το κεφάλαιο διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και των κυβερνήσεών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλύπτουν: «Στο μεταβατικό διάστημα, η συνεκτικότητα του συστήματος εξυπηρετείται από την εφαρμογή του μνημονίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πορεία προς τη σταθερότητα θα είναι γραμμική». Καταλήγουν, λέγοντας: «Το στοίχημα θα κερδηθεί μόνον εάν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει και να δημιουργεί δουλειές για όλους, έτσι ώστε να αρχίσει να ενισχύεται η πολιτική σταθερότητα»...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΠαρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015