Στις 10 το πρωί έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του νέου μνημονίου. (Δείτε εδώ video)
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. (Δείτε εδώ τη δήλωσή του)
Στους συγκεντρωμένους μίλησαν η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και η Λίνα Ράλλη, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού.
Τόνισαν τις οδυνηρές επιπτώσεις από την εφαρμογή
των σκληρών μέτρων του μνημονίου στο σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και την ανάγκη οργάνωσης της πάλης και του αγώνα παντού με το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και τις δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στο νέο μνημόνιο.
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος προκλητικά παραδέχτηκε ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλα είναι ανοιχτά.
Για την κοινωνική ασφάλιση εμφανίστηκε σύμφωνος με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ αναφέρθηκε σε σχέδια συγχώνευσης κύριων και επικουρικών συντάξεων στην κατεύθυνση της κατάργησης των επικουρικών. Ουσιαστικά κάλεσε τους εργαζόμενους να ξεχάσουν το αίτημα για επαναφορά των 751 ευρώ ως κατώτερο μισθό και επιβεβαίωσε ότι είναι ανοιχτό το ζήτημα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και των ομαδικών απολύσεων.
Προκλητικά ο υπουργός Εργασίας, κατά τη συνάντηση, έφτασε στο σημείο να καλέσει το κίνημα αφού η κυβέρνηση υπογράψει το 3ο μνημόνιο να πιέσει για να γίνει ...ανθρώπινη η συμφωνία και ανθρώπινος ο καπιταλισμός!
Πάντως και από τη συνάντηση διαφάνηκε ότι στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, η ελληνική πλευρά στην κυριολεξία «καίγεται» να ολοκληρωθεί η συμφωνία με κάθε τρόπο και τίμημα, χωρίς να συνυπολογίζονται τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.
Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έθεσε στη συνάντηση το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων της που αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τις ΣΣΕ, την απλήρωτη εργασία, τις απολύσεις κ.λπ.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε:
«Εμείς θέσαμε όλο το πακέτο των εργασιακών ζητημάτων που μέσα εκεί είναι και τα θέματα του Ασφαλιστικού και η απάντηση του υπουργού ήταν σαφέστατη και καθαρή.
Είναι ήδη προετοιμασμένο το πακέτο που αφορά το σύνολο των ζητημάτων, δηλαδή ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα που σημαίνει ανατροπές στα όρια ηλικίας, αυτό είναι δεδομένο, που σημαίνει ανατροπές ακόμα και στο ποσό της σύνταξης που θα φθάσει να είναι επίδομα.
Επίσης προδιαγεγραμμένη είναι η τύχη των ομαδικών απολύσεων που φαίνεται ότι και αυτό προχωράει, ανεξάρτητα αν θα είναι τώρα ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Προδιαγεγραμμένος, και ήδη γράφεται στη συμφωνία, φαίνεται ότι είναι και ο συνδικαλιστικός νόμος με μεγάλες ανατροπές και παρεμπόδιση στη δράση των συνδικάτων και του εργατικού κινήματος και των εργαζομένων. Επίσης φαίνεται ότι ο υπουργός θα ανοίξει, όπως είπε, δημόσιο διάλογο για όλα τα θέματα, και για το Ασφαλιστικό, και για τα εργασιακά και για το συνδικαλιστικό νόμο. Για εμάς δημόσια συζήτηση, όπως την εννοεί η κυβέρνηση, και έχουμε πείρα για αυτό, σημαίνει να κάνουν συνένοχους τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στην αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτό που διαφάνηκε καθαρά είναι ότι μπροστά στην υπογραφή της συμφωνίας δεν υπολογίζουν κανένα εργατικό δικαίωμα, θέλουν να τα ισοπεδώσουν όλα.
Στέλνουμε ένα μήνυμα στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους, ότι ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και συνολικά, η συμπόρευση με τα συνδικάτα και το ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ».
Σε ερώτηση για πρόωρες συντάξεις, ο Γιώργος Πέρρος απάντησε: «Είναι δεδομένο πάμε για κατάργηση και μας το είπε θεωρεί δεδομένο τη συγχώνευση των επικουρικών συντάξεων με τις κύριες συντάξεις».
902.gr
902.gr