Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Εργασιακά, τράπεζες και Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων η σημερινή ατζέντα των επαφών κυβέρνησης με ΕΕ - ΔΝΤ

Τα εργασιακά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως και το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, σε επίπεδο υπουργών απασχολούν τις σημερινές επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ καιESM.
Το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των «θεσμών» και θα συζητήσουν τα πώς, πότε και από ποιόν θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η κυβέρνηση θέλει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το
τέλος του 2015 καθώς από 1/1/2016 τίθεται σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία που προβλέπει τη διαδικασία «bail in», δηλαδή σωτηρία μιας τράπεζας με επιβάρυνση αρχικά των μετόχων, των ομολογιούχων και στη συνέχεια των καταθετών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως επιλεγεί η προηγούμενη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά το μεγάλο πρόβλημα σχετίζεται με το συνολικό κόστος καθώς δεν έχουν αποτιμηθεί οι ζημιές από τα capital controls και οι δανειστές ζητούν νέα αποτύπωση της κατάστασης με τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τη συμφωνία στις 12 Ιούλη, το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 25 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να απαιτηθούν μεγαλύτερα ποσά.
Μείζον θέμα είναι το χαρτοφυλάκιο και η λειτουργία του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων που θα αναλάβει να βρει επενδυτές για περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ. Τα 25 δισ. θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 12,5 δισ. στους δανειστές και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. θα δοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους σαν επενδυτικά κεφάλαια.
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποια και πόσα περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο και τι θα απογίνει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ορατές οι αντιπαραθέσεις των μονοπωλίων για την εκμετάλλευση κερδοφόρων «φιλέτων» στην Ελλάδα, όπως στην ενέργεια, τις αερομεταφορές και τον τουρισμό.
Στα εργασιακά τα ζητήματα που απασχολούν τους δανειστές με την κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων οι μαζικές απολύσεις, ο κατώτατος μισθός, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας με το «κουαρτέτο», να επιβεβαιώνει ότι έρχονται αλλαγές καθώς όπως δήλωσε «ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών" που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο», δηλαδή ότι τα νέα μέτρα θα είναι και πάλι στο όνομα της «βιωσιμότητας» και «ορθολογικότητας».
Την Τετάρτη, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, «θα υπάρξει νέα συνάντηση των δυο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών καθώς ολοκληρώνεται ο α' κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια ανακεφαλαίωση των συζητήσεων».
Συνεπώς είναι πιθανό η «ανακεφαλαίωση των συζητήσεων» του πρώτου κύκλου των διπραγματεύσεων να δείξει το πότε θα ψηφιστούν νέα αντιλαϊκά μέτρα εντός του Αυγούστου προκειμένου να «τρέξει» το 3ο μνημόνιο.