Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Οι μικρομεσαίοι αγρότες στήνουν μπλόκο στο μνημόνιο!

Ο Ρίζος ΜαρούδαςΜπλόκο στο 3ο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο με τα σκληρά αντιαγροτικά μέτρα που επιβάλλει, οδηγεί στη χρεοκοπία και το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, προετοιμάζεται να στήσει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων.
Στο τι ακριβώς σημαίνουν για τον αγροτικό κόσμο αυτά τα μέτρα και στο πώς οργανώνεται ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια και γενικότερα στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, αναφέρεται, στη σημερινή συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη», ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.
***
- Μετά το τέλος της «μάχης της σοδειάς», οι αγρότες θα
κάνουν τον οικονομικό απολογισμό της καλλιεργητικής περιόδου που διανύουμε. Σε τι συμπεράσματα θα καταλήξουν;
- Από την αρχή της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων, το αγροτικό εισόδημα παρουσιάζει σταθερή μείωση. Ειδικά φέτος που ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, θα δεχτεί νέο συντριπτικό πλήγμα, καθώς οι ενισχύσεις μειώνονται 15%. Αν συνυπολογίσουμε τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και ήδη ισχύουν στο νέο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα μέσα και εφόδια, η μείωση στο μισό της επιστροφής πετρελαίου για φέτος, η αύξηση στο αγροτικό ρεύμα, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στα περισσότερα προϊόντα, τότε το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι τίθεται κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης για χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

- Ποιες είναι οι επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες από τη νέα φορολογική επιδρομή που εξαπολύει εναντίον τους η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου;
- Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% και με 55% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, που ξεκίνησε από φέτος (για το εισόδημα του 2014) και θα φτάσει το 2017 (για το εισόδημα του 2016), στο 26% ή και στο 29% ο φορολογικός συντελεστής και στο 100% η προκαταβολή (θα φορολογείται και το σύνολο των επιδοτήσεων), ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ που ακόμη και σήμερα χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πληρώσουν, θα οδηγήσει σε γρήγορο και βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς χωραφιών και σπιτιών, μιας και δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα μέτρα.
Η άγρια φορολογία αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο που ενισχύει τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Αλλωστε, από τους ίδιους που υπέγραψαν το μνημόνιο, αναφέρεται ότι στόχος των μέτρων είναι η «μεγαλύτερη συγκέντρωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων».

Οι όψιμοι «φίλοι» των αγροτών
- Είδαμε να εκδηλώνονται, πριν την ψήφιση του μνημονίου, κάποιες λεκτικές αντιρρήσεις για την υπερφορολόγηση των αγροτών, ιδιαίτερα από βουλευτές της ΝΔ, που τελικά ψήφισαν υπέρ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλονται σε πραγματικό ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο ή κάτι άλλο κρύβουν;
- Προσπαθούν, για μια ακόμα φορά, να εξαπατήσουν τους αγρότες, χωρίς, όμως, να το καταφέρνουν, καθώς υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα από τέτοια «τερτίπια». Αφού ψήφισαν ακόμη ένα μνημόνιο όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, τώρα υποκριτικά μιλάνε για «ισοδύναμα μέτρα» στην άγρια φορολόγηση, που, ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να υπάρξουν και ούτε φυσικά να αντισταθμιστούν οι τεράστιες απώλειες του αγροτικού εισοδήματος. Στον ίδιο «ντορό» κινούνται κι εκείνοι που θέτουν το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή», χωρίς να τάσσονται κατά της ΕΕ και της ΚΑΠ.
Πιέζονται, βεβαίως, και από την αγανάκτηση που επικρατεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Ταυτόχρονα, φανερώνουν την ανησυχία και το φόβο τους απέναντι στις αγωνιστικές αγροτικές διαθέσεις που εκδηλώνονται ενάντια στο μνημόνιο και τα μέτρα. Ξέρουν πολύ καλά ότι τα αγροτικά μπλόκα περικλείουν δυναμική. Προσπαθούν, λοιπόν, να αποτρέψουν μια τέτοια προοπτική και πολύ περισσότερο την αγωνιστική συνάντηση εργαζομένων, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στο μνημόνιο και τις πολιτικές τους.
- «Ενδιαφέρον» για τους αγρότες εκδηλώνουν και οι εκπρόσωποι παλιών και νέων σχημάτων του αγροτοσυνδικαλισμού που στηρίζει την ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως π.χ. η αυτοαποκαλούμενη «Εθνική Επιτροπή Αγροτών», η οποία συγκροτήθηκε πριν λίγες μέρες. Πόσο αληθινό είναι αυτό το «ενδιαφέρον»;
- Επιχειρούν να συσκοτίσουν τις αιτίες της κρίσης, να βγάλουν «λάδι» την ΕΕ και την ΚΑΠ και ταυτόχρονα βάζουν πλάτη για να περάσουν τα μέτρα του μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται η φορολόγηση των αγροτών με 13% και στους κτηνοτρόφους 8% από το πρώτο ευρώ. Καλούν, δηλαδή, τους αγρότες να βγουν στο δρόμο διεκδικώντας τη φορολόγησή τους!
Πρόκειται για μεγαλοαγρότες, κυρίως από το χώρο της ΝΔ, που δραστηριοποιούνται στις Ενώσεις αγκαλιά με την ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία συκοφαντούσε τους αγρότες που αγωνίζονταν. Είναι αυτοί που εγκατέλειπαν τα μπλόκα, αποδυναμώνοντας τη δυναμική τους, δίνοντας χείρα βοηθείας στην εκάστοτε κυβέρνηση. Στόχος τους είναι ένα αγροτικό κίνημα το οποίο δε θα συγκρούεται με την πηγή των προβλημάτων, που είναι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και η ΚΑΠ. Χρειάζεται να αποκαλύψουμε το ρόλο που παίζουν και να απομονωθούν από τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Υπάρχει άλλος δρόμος
- Η ΠΑΣΥ καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να βγει ξανά στους δρόμους του αγώνα για ν' αποκρούσει τα αντιαγροτικά μέτρα, ν' ανατρέψει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα. Υπάρχουν, σήμερα, οι δυνατότητες για να 'χει αποτελέσματα αυτός ο αγώνας;
- Η απόφαση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Επιτροπές των Μπλόκων, τη συσπείρωση στην ΠΑΣΥ, είναι να στήσουμε μπλόκο στο μνημόνιο και στα μέτρα του. Καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά σε ανυποχώρητη πάλη και σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ, με τα μνημόνια διαρκείας.
Γίνεται προσπάθεια από κόμματα, ΜΜΕ, διάφορους αγροτοσυνδικαλιστές, να καλλιεργήσουν την ηττοπάθεια, την απογοήτευση, τη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Από την εμπειρία τους, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ξέρουν πως ό,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών συγκρούσεων και αγώνων, τίποτα δε χαρίστηκε και ούτε πρόκειται να χαριστεί.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να έχει αποτελέσματα ο αγώνας μας, εφόσον συναντηθεί και συντονιστεί με τους αγώνες της εργατιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών και της νεολαίας των λαϊκών οικογενειών. Μόνο μια τέτοια συμμαχία μπορεί αποτελεσματικά να βάλει φρένο στην επίθεση που συνολικά δεχόμαστε και σε μια πορεία να συγκρουστεί και ν' ανατρέψει αυτές τις πολιτικές.
- Πολλοί υποστηρίζουν ότι το «κλειδί» για το ξεπέρασμα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από την πολιτική της ΕΕ. Τι προτείνετε ως ΠΑΣΥ για την αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας;
- Η Ελλάδα έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ιδανικές εδαφο-κλιματολογικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και τεχνογνωσία των αγροτών. Μπορεί να καλύψει με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και να παράγει πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και έτσι να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε μια περίοδο που η ανεργία τσακίζει κόκαλα.
Η συμμετοχή, όμως, της χώρας στην ΕΕ, οι περιορισμοί στην καλλιέργεια που επέβαλε η ΚΑΠ, οδήγησαν την Ελλάδα να γίνει χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Το «τυράκι στη φάκα» ήταν οι ενισχύσεις, όμως οι απώλειες των αγροτών από αυτή τη συμμετοχή ήταν και παραμένουν πολύ μεγαλύτερες.
Η ΠΑΣΥ πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη σε πορεία σύγκρουσης και αποδέσμευσης από την ΕΕ και την ΚΑΠ και με το λαό αφέντη του πλούτου που παράγει. Μόνο τότε θα απελευθερωθούν και θα αξιοποιηθούν με επάρκεια οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα. Θα είναι τότε δυνατό με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό να μελετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και να οργανώσουμε την παραγωγή, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες σε τρόφιμα και πρώτες ύλες. Να υπάρξει επανασχεδιασμός της παραγωγής, να ενισχυθεί το σκέλος της κτηνοτροφίας, αφού ως χώρα είμαστε ελλειμματική σε γάλα και κρέας.
Ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θα λειτουργεί δίπλα στα μεγάλα κρατικά αγροκτήματα, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζει φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για τις λαϊκές ανάγκες και βιώσιμο εισόδημα για τους αγρότες, χωρίς το φόβο των εμπόρων και των απλήρωτων επιταγών, με ασφάλιση της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Μια τέτοια αγροτική ανάπτυξη θα είναι προς όφελος του λαού μας.