Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

«Από την ίδια μεριά του τραπεζιού» κυβέρνηση και βιομήχανοι

Συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, κατατέθηκαν οι γενικότερες θέσεις του Συνδέσμου σε μια σειρά ζητήματα «με έμφαση στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους ως παράγοντα που επιδρά στην ανταγωνιστικότητα των
εξαγωγικών επιχειρήσεων και των ενεργοβόρων βιομηχανιών». Από πλευράς πολιτικής ηγεσίας υπουργείου επισημάνθηκε ότι για όλα τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ «το υπουργείο προωθεί επεξεργασίες, με βασικό γνώμονα τον συνδυασμό της ανάπτυξης με την κοινωνική δικαιοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη χρονική συγκυρία άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη της συμφωνίας με τους «θεσμούς».
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», ανέφερε ότι ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η Ενέργεια, η χωροταξία, οι αδειοδοτήσεις το επιχειρήσεων, αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα, τόνισε πως «βρήκαμε ένα πολύ θετικό κλίμα συνεργασίας και όπως δηλώσαμε και μέσα στη συνάντηση,είμαστε από την ίδια μεριά του τραπεζιού» και εξέφρασε την επιθυμία του Συνδέσμου για συνεργασία με την κυβέρνηση σε όλα τα θέματα «για να μπορέσουμε να επιτύχουμε και στη διαπραγμάτευση αλλά και μετέπειτα στην ανάπτυξη της χώρας».
Τέλος, σε σχέση με τα «capital controls» ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι με δεδομένη τη σημαντική εξάρτηση της ελληνικής παραγωγής από τις εισαγωγές και τον «ανοιχτό χαρακτήρα» της ελληνικής οικονομίας τα «"capital controls" θίγουν τους πάντες, εισαγωγείς, εξαγωγείς και σίγουρα την ελληνική βιομηχανία. Η ελληνική επιχείρηση έχει θιγεί και το ταχύτερο που θα αρθεί ο περιορισμός της κίνησης κεφαλαίων, το ταχύτερο θα πάρει και η οικονομία ξανά μπροστά».
Ριζοσπάστης Τετάρτη 29 Ιούλη 2015