Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Συγκέντρωση και πορεία των αυτοαπασχολούμενων ενάντια στο Φορολογικό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών για το Φορολογικό πραγματοποίησαν την Τετάρτη 26 Φλεβάρη το απόγευμα οι αυτοαπασχολούμενοι της Αθήνας, μετά από πρόσκληση της Γραμματείας Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Όπως τονίστηκε, η κινητοποίηση έγινε επίσης ενάντια στη πολιτική που κλείνει τα μαγαζιά, ενάντια στην οικονομική  καταστροφή, ενάντια στην πολιτική που στέλνει τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας στην ανεργία. Ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που βυθίζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα, που κατεδαφίζει ό,τι έχει μείνει από Δημόσια Υγεία και Παιδεία.
Η συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος ξεκίνησε με την καταδίκη της άνανδρης κι απρόκλητης επίθεσης που δέχτηκε χθες το απόγευμα από φασιστοειδή μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων Αθήνας, την ώρα που μοίραζε ανακοινώσεις για τη σημερινή συγκέντρωση σε μαγαζιά της Κυψέλης.
Χαιρετισμό απεύθυνε η Βαγγελίτσα Κλάδου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, η οποία αναφέρθηκε στο νέο αντιλαϊκό νόμο και στη συνολική πολιτική που ενισχύει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο Τάκης Λεωνιδόπουλος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Ελεύθερων Επαγγελματιών Λογιστών της ΠΑΣΕΒΕ, τόνισε πως και οι λογιστές έχουν τα ίδια βάρη -τη φορολογία, τα πρόστιμα- με τους υπόλοιπους ΕΒΕ και είναι φυσικοί σύμμαχοι. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΕΓ και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, που μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Είμαστε εδώ, εκδηλώνοντας την αγανάκτησή μας στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης για τη ληστεία στο εισόδημα που έχουμε, αλλά και σε αυτό που δεν έχουμε. Με τους νόμους της αυτό κάνει, μας αναγκάζει να πληρώνουμε για εισόδημα που δεν έχουμε. Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι 400.000 χρωστάνε στο Ταμείο και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτοί και οι οικογένειές τους. Γνωρίζει ότι πάνω από 50.000 μικρές επιχειρήσεις κλείνουν το χρόνο και οι επαγγελματίες δεν έχουν εξασφαλισμένο ούτε το φαγητό.  Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν συναποφασίσει ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες είμαστε πολλοί. Θέλουν την κρίση να την φορτώσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Γι’ αυτό ουσιαστικά οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φορολογία.
Στις μεγάλες επιχειρήσεις μείωσαν το φορολογικό συντελεστή από 20% στο 15%. Επίσης μείωσαν το συντελεστή φορολόγησης για τα κέρδη των μετόχων από 25% σε 10%. Ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Σταθάκης δήλωσε ότι συμφωνεί με τους φορολογικούς συντελεστές που έχει επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση.
Επομένως, συνάδελφοι, δεν επιτρέπονται σε εμάς αυταπάτες. Είτε με τη μια μορφή διαχείρισης που ακολουθεί η συγκυβέρνηση είτε με την άλλη μορφή διαχείρισης που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε. Γιατί και οι δυο δεν αμφισβητούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αμφισβητούν την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση μαζί με τα συγκροτήματα του Τύπου και καναλιών καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, επιδιώκουν να στρέψουν τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντιά μας. Μας συκοφαντούν, λέγοντας ότι δεν θέλουμε να φορολογούμαστε. Λένε ψέματα.
Διεκδικούμε να φορολογούμαστε με βάση το εισόδημά μας, το οποίο αποδεικνύεται από τα βιβλία μας.
Τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Γιατί δίνουν ανάσα ζωής σε κάθε μικρό επαγγελματοβιοτέχνη, μας οπλίζουν με δύναμη, να αντέξουμε και να συνεχίσουμε αταλάντευτα και πιο αποφασιστικά. Οι αγώνες μας αποκαλύπτουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στους επαγγελματοβιοτέχνες, τη δυσκολεύουν στη διαχείριση της κρίσης. Η αδιάλλακτη στάση στα αιτήματά μας δηλώνει αδυναμία - λιγοστεύουν οι δυνατότητές της να εξασφαλίζει συμμάχους. Γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο ότι η αγανάκτηση και όλες αυτές οι μικρές κινητοποιήσεις θα γίνουν ποτάμι φουσκωμένο που θα πνίξει την πολιτική της.
Το Μάιο θα έχουμε εκλογές για Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια. Είμαστε υποχρεωμένοι να θυμηθούμε όλους αυτούς που άλλαξαν τη χρήση γης και έδιωξαν τους βιοτέχνες από το δήμο ή την περιοχή τους. Να θυμηθούμε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για την οποία πρωτοστάτησαν πολλοί από αυτούς. Να θυμηθούμε τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, τα υψηλά τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς, τις ελλείψεις σε αίθουσες πολιτιστικές, τις υλικοτεχνικές ελλείψεις στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Και προπαντός να θυμηθούμε και να ενισχύσουμε όλους αυτούς που συμπαρατάχθηκαν στους αγώνες μας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Τα Διοικητικά Συμβούλια να είναι κοντά σε κάθε συνάδελφο. Να δημιουργήσουμε ασπίδα προστασίας από κατασχέσεις, να βάζουμε εμπόδια σε διακοπές ρεύματος, να εντείνουμε την πάλη μας για τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας, να μην αφήσουμε κανέναν αβοήθητο που έχει ανάγκη από νοσοκομείο.
Σε κάθε σωματείο να ασχοληθούμε με όσους συναδέλφους έκλεισαν το μαγαζί τους. Να δημιουργήσουμε κεντρικά επιτροπή αγώνα για την ανεργία. Θα συμμετάσχουμε στις 6 Μάρτη μαζί με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ στην κινητοποίηση για την ανεργία. Με δύναμη και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι τη νίκη».
Το υπόμνημα με τα αιτήματα
Στη συνέχεια έγινε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία» και «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».
Στο υπουργείο Οικονομικών αντιπροσωπεία των διαδηλωτών παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα της ΠΑΣΕΒΕ στο διευθυντή του γραφείου του υπουργού, ο οποίος τα παρέπεμψε στην ...ανάπτυξη.
Ολόκληρο το υπόμνημα έχει ως εξής:
«Ο τελευταίος φορολογικός νόμος που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έρχεται να αποτελειώσει τη μικρή επιχείρηση του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία - βιοτέχνη - μικρού εμπόρου - αυτοκινητιστή. Έρχεται να μας φορτώσει με επιπλέον ασήκωτους φόρους και πρόστιμα για να μας βγάλει μια και καλή από τη μέση. Την ίδια στιγμή μειώνεται η φορολογία για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που θα έρθουν να καλύψουν το κενό της αγοράς.
Ο νόμος 4174/13 έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενο νόμο με τον οποίο:
- Καταργήθηκε το αφορολόγητο.
- Επέβαλε φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
- Επέβαλε τέλη επιτηδεύματος και αλληλεγγύης σε όλους τους επαγγελματίες.
Τώρα προχωράτε ακόμα πιο πέρα:
  • Επιβάλλετε στη μικρή επιχείρηση να έχει λογιστή σε καθημερινή βάση, μιας και τα πρόστιμα που προβλέπονται ακόμα και για την πιο απλή παράλειψη είναι εξοντωτικά.
  • Τα χρέη προς το Δημόσιο συσσωρεύονται μαζί με τους φόρους και τα χαράτσια και οδηγούν σε πλειστηριασμούς σπιτιών.
  • Προχωράτε σε κατασχέσεις με ηλεκτρονικό τρόπο από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Διαμορφώνεται πλέον ένα εξοντωτικό ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας για μια μικρή επιχείρηση.
Αν τώρα χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται στα όρια της εξόντωσης, με τα νέα μέτρα και τα εξοντωτικά πρόστιμα η κυβέρνηση στοχεύει στον ολοένα και πιο γρήγορο αφανισμό μας.
Εμείς οι μικρότεροι, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ είμαστε σε αυτούς που οι άλλοι ονομάζουν "διαρθρωτικό πρόβλημα" μη βιώσιμο.
Αντιστεκόμαστε σε αυτή την πολιτική και με τη σημερινή μας κινητοποίηση διεκδικούμε:
  • Κατάργηση των νόμων 4172, 4174, 4223 και του νέου κώδικα δεοντολογίας.
  • Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της εισφοράς αλληλεγγύης, των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, Εκπαίδευσης, Υγείας, του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.
  • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος, κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και "περαίωσης".
  • Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.
  • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
  • Απαγόρευση της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, για χρέη στο δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία.
  • Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ., για τους αυτοαπασχολούμενους που εξακολουθούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
  • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους αντίστοιχα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους».