Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ:Με το πολυνομοσχέδιο βγάζουν εκτός αγοράς τα μικρά αρτοποιεία

«Μας θέλουν εκτός αγοράς ψωμιού, εμάς τα πραγματικά μικρά αρτοποιεία των αυτοαπασχολούμενων - μεροκαματιάρηδων φουρνάρηδων, αφού όσο μειώνουν τα τετραγωνικά τόσο θα γιγαντώνεται η αγορά ψωμιού μέσα από τα υπερμάρκετ και τις αλυσίδες της βιομηχανίας
ψωμιού», επισημαίνει η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών με αφορμή τις αλλαγές που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο στα κριτήρια αδειοδότησης των αρτοποιείων. Καλεί τους αρτοποιούς να συμμετάσχουν «μαζικά και οργανωμένα» στα συλλαλητήρια και τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα, έτσι «ώστε να μην περάσουν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου». Για την Αθήνα καλεί την Παρασκευή 12 Γενάρη, στις 12.00 μ.μ. στην Ομόνοια και στο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 15 Γενάρη, στις 6.00 μ.μ. επίσης στην Ομόνοια.
Σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών αναφέρει για τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου:
«Η διάταξη επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα μικρά αρτοποιεία, ισχυρίζεται η σημερινή κυβέρνηση. Όπως λένε το πρόβλημα το δημιούργησε ο νόμος του 2007 (ν. 3526/2007), ο οποίος όριζε αυστηρά κριτήρια αναφορικά με τα τετραγωνικά των αρτοποιείων, αλλά και τους διαφορετικούς χώρους στους οποίους θα έπρεπε να στεγάζονται οι βοηθητικοί χώροι των καταστημάτων με συγκεκριμένα τετραγωνικά. Αποκρύπτει φυσικά η κυβέρνηση ότι το πρόβλημα αυτό η ίδια το δημιούργησε σε προηγούμενο πολυνομοσχέδιο, που η ίδια ψήφισε (τρίτο μνημόνιο) και υποχρέωνε τα παλαιά αρτοποιεία (υφιστάμενα), που δεν πληρούν τους όρους του νόμου, να κλείσουν εντός δύο ετών.
Ψευδώς ισχυρίζονται ότι με αυτή τη διάταξη η κυβέρνηση προχώρα στην προσαρμογή των παλαιών κριτηρίων για τη νόμιμη λειτουργία των μικρών αρτοποιείων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μειώνει τα απαραίτητα τετραγωνικά σε 70 τ.μ. για τη χορήγηση αδείας, ακόμη και για νέες επιχειρήσεις αρτοποίησης και ύψος στα 2,80 μέτρα. Πρόκειται ξεκάθαρα για φωτογραφική διάταξη που εξυπηρετεί τα bake-off και τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης άρτου, ακόμη και από κατεψυγμένη ζύμη. Καμία λύση, επίσης, δεν δίνει σε χιλιάδες αρτοποιεία που λειτουργούν ανά τη χώρα με αδειοδότηση που είχαν προ του 3526/2007, πλην λίγων εξαιρέσεων.
Πηγές του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ότι με τις ρυθμίσεις που εισάγονται στο πολυνομοσχέδιο προτείνονται κριτήρια που ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα και τις ανάγκες των αρτοποιείων στην Ελλάδα, τα οποία δεν θα επηρεάσουν τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν, αλλά θα καταστήσουν πιο εύκολη τη δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων στον κλάδο. Άρα κάνουν πράξη την απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, έτσι ώστε να στήνουν σημεία πώλησης ψωμιού ως "φούρνοι - αρτοποιεία" πλέον, αφού είναι κοινό μυστικό ότι δικιά τους απαίτηση είναι η πλήρης απελευθέρωση των προϋποθέσεων με μηδενικά κριτήρια για την αδειοδότηση αρτοποιείων.
Φαίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες, λειτουργούν εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Μας θέλουν εκτός αγοράς, εμάς τα πραγματικά μικρά αρτοποιεία των αυτοαπασχολούμενων - μεροκαματιάρηδων φουρνάρηδων, από την αγορά ψωμιού αφού όσο μειώνουν τα τετραγωνικά τόσο θα γιγαντώνεται η αγορά ψωμιού μέσα από τα υπερμάρκετ και τις αλυσίδες της βιομηχανίας ψωμιού».
Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών καταγγέλλει τη στάση της Ομοσπονδίας αρτοποιών «που για ακόμη μία φορά επέλεξε το δρόμο της αποσιώπησης όλων αυτών, έτσι ώστε να μην υπάρξει αντίδραση και να βρεθούμε ακόμη μία φορά προ τετελεσμένων γεγονότων. Στην ουσία βάζει πλάτη να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα όσων εποφθαλμιούν στο πιο γρήγορο κλείσιμό μας. Πάγια τακτική της σε αυτό τον δρόμο, συμπαρασύροντας μαζί της και τα πρωτοβάθμια Σωματεία του κλάδου μας που τη στηρίζουν».
Καλεί τους αρτοποιούς «να πάψουν να παραμένουν απαθείς σε όλα αυτά, βγάζοντας τα συμπεράσματά τους. Οργανώνοντας τον αγώνα τους, στήνοντας εμπόδια στην πολιτική αυτή που μας οδηγεί στο κλείσιμο και τον αφανισμό του κλάδου. Μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα των αρτοποιών που έχουν στηθεί με το κοινό πλαίσιο δράσης και διεκδίκησης της ΠΑΣΕΒΕ. Σε κοινή συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται το ίδιο με εμάς από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εξαθλίωσης που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση - ΔΝΤ - κυβέρνηση - κεφάλαιο».