Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:«Μαυρίζουν» τη ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη τους

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται η "Black Friday" την Παρασκευή 24 Νοέμβρη και θυμόμαστε πολύ καλά από πέρυσι και τις ατέλειωτες ώρες
δουλειάς και την εξάντληση. Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και φέτος και ακόμα περισσότερο σε καταστήματα που οι προσφορές, με αφορμή την "Black Friday", θα ισχύουν ακόμα και όλη τη βδομάδα.
Στο "Πλαίσιο" οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν όλη την εβδομάδα 10 και 12 ώρες τη μέρα. Το εμπορικό κέντρο "Cosmos" θα ανοίξει από τις 9 το πρωί. Κομμένα ρεπό και άδειες για τις επόμενες μέρες από πάρα πολλές επιχειρήσεις.
Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί αυτήν την κατάσταση.
Είναι πλέον συχνό φαινόμενο οι αμέτρητες απλήρωτες ώρες δουλειάς, που δεν πληρώνονται ποτέ, "γράφονται" και δίνονται ίσως κάποια στιγμή, όταν βολεύει την επιχείρηση, σαν άδειες και ρεπό. Μαζί με όλα αυτά, έχει ήδη προηγηθεί η περίοδος από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη που σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα άνοιξαν 32 Κυριακές βάσει του ν. 4472/2017, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έπεται συνέχεια, με την έναρξη του εορταστικού ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 17,  24, 31 Δεκέμβρη.
Είναι φανερή η απουσία Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο, που θα βάζει ένα δίχτυ προστασίας για κάθε εργαζόμενο, για το μισθό, τις ώρες εργασίας και άλλους όρους που θα μας εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.
Οι προσφορές και οι διαφημίσεις για κατακόρυφη πτώση των τιμών μπορεί να είναι κίνητρο για το καταναλωτικό κοινό, που προσπαθεί και αυτό να αντεπεξέλθει στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να είναι και το πρόσχημα για τη σωματική και ψυχολογική μας εξόντωση. Δεν κρύβεται το γεγονός ότι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και η επίθεση στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα γενικά έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά, αλλά ταυτόχρονα έχουν γιγαντώσει τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των μεγαλεμπόρων.
Κανένας μικρός αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα μεγαθήρια του εμπορίου, με το τεράστιο ποσοστό κέρδους που έχουν και μπορούν να ρίχνουν τις τιμές ανά πάσα στιγμή. Και αυτό το μέτρο για την "Black Friday" και οι "Λευκές Νύχτες" και η κατάργηση της Κυριακής-αργίας είναι μέτρα που εξυπηρετούν τα κέρδη των μεγάλων και γονατίζουν εμποροϋπαλλήλους και μικρούς αυτοαπασχολούμενους.
Είμαστε σε ετοιμότητα και θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στην εργοδοσία, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η επίθεση στα δικαιώματά μας. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απευθυνθεί στην Ένωση Εμποροϋπαλλήλων. Δεν είσαι μόνος σου.
Απαντάμε στην επίθεση της εργοδοσίας, που θα κλιμακωθεί και άλλο το επόμενο διάστημα, με την οργάνωσή μας στο Κλαδικό μας Σωματείο.
Τα αιτήματά μας:
  • Να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων oι αρμόδιες υπηρεσίες  στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.
  • Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, 12ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιές τους.
  • Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό.
  • Να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας των εργαζομένων.
  • Να τηρηθεί το κανονικό ωράριο εργασίας των εργαζομένων».