Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΕΔΥΕΘ:Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Ν. Νικηφορίδη (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με πορεία η οποία κατέληξε στο μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο ολοκληρώθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στον πρωτομάρτυρα της Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί
του Σαββάτου 4 Μάρτη από το Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές. Ο Ν. Νικηφορίδης εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη 1951.
«Ερχόμαστε σήμερα εδώ, όπως και κάθε χρόνο μετά από κάλεσμα της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, για να τιμήσουμε τον πρωτομάρτυρα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης της χώρας, το νεολαίο αγωνιστή Νίκο Νικηφορίδη», σημείωσε εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ η Νικολέτα Θεογνώστου.
Στο πρόσωπό του, πρόσθεσε, τιμάμε κι όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας, που αντίκρισαν το θάνατο μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα, αλλά δεν λύγισαν. Που ένιωσαν τα φριχτά βασανιστήρια του μισαλλόδοξου μετεμφυλιακού καθεστώτος στα κολαστήρια της Μακρονήσου και αλλού, αλλά δεν λύγισαν. Που είδαν τη ζωή τους να περνάει στις φυλακές και στις εξορίες, αλλά δεν λύγισαν.
Η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη δεν ήταν μάταιη, δεν πήγε χαμένη, τόνισε η Νικολέτα Θεογνώστου. «Με το αίμα του πότισε κι αυτός το δέντρο της ανυπακοής, της απειθαρχίας στη νομιμότητα των εκμεταλλευτών, το δέντρο της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Το όνομά του και η δράση του είναι ως τα σήμερα λαμπρό παράδειγμα, παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης για τους νέους και τις νέες του λαού μας» σημείωσε.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια του αγώνα που ερμήνευσε ο τραγουδιστής Κώστας Καρμπάς. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και πορεία στους δρόμους των Συκεών που κατέληξε στο μνημείο εκτελεσθέντων του Επταπυργίου.
Εκεί διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωση στο οποίο σημειώνεται ότι «η καλύτερη τιμή για το Νίκο Νικηφορίδη, για τους χιλιάδες και χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές, που θυσιάστηκαν ακλόνητοι για τα ιδανικά τους, για έναν καλύτερο κόσμο, για το δίκαιο και φωτεινό μέλλον του λαού μας, είναι η συνέχιση του αγώνα τους, για να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα ιδανικά. 
Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος ειρήνης, κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών να υψώσουν τη δική τους σημαία της συναδέλφωσης των λαών, της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας». (Διαβάστε το ψήφισμα ΕΔΩ)