Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών:Η ατζέντα του ΣΕΒ

«Κυβέρνηση, επιχειρηματική κοινότητα και επενδυτικές τράπεζες ας προκρίνουν έργα με εμπορική αξία (να υπάρχει δηλαδή προσδοκώμενη κερδοφορία) και ας αναζητήσουμε χρηματοδότηση και επενδυτές στην παγκόσμια αγορά».
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε προχτεσινή ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο ίδιος
ανέφερε ότι «το Δημόσιο όχι μόνο δεν έχει χρήματα αλλά ούτε και θα μπορεί να δανεισθεί για πολλά χρόνια, παρά μόνο για να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος, προσθέτοντας: «Να εμπιστευθούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και ας αφήσουμε όσους μπορούν να επιχειρήσουν, και έχουν λεφτά να επενδύσουν, να το πράξουν επιτέλους».
Πρόκειται για τα μεγάλα «εμβληματικά έργα» που έχει προτείνει η πλευρά του ΣΕΒ και που βέβαια θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο πλαίσιο της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Η λίστα του ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
-- Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, υδατοδρόμια.
-- Διασύνδεση δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας - Ιταλίας και ηπειρωτικής Ελλάδας - Κρήτης.
-- Πάρκα εφοδιαστικής αλυσίδας (Θριάσιο στην Αττική και Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη).
-- Υδρευση - αποχέτευση - άρδευση - διαχείριση αποβλήτων - επεξεργασία λυμάτων.
-- Ψηφιακές υπηρεσίες παντού (εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματικές συναλλαγές, Δικαιοσύνη, λιμάνια, τελωνεία, πολεοδομία, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, τράπεζα γης, δασολόγιο, σύστημα διαχείρισης δασών).
-- Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου (αλλαγή πλαισίου αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού).
-- Δημιουργία Τεχνόπολης στην Αττική για την εγκατάσταση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και για την εγκατάσταση ερευνητικών ιδρυμάτων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των πανεπιστημίων, νοσοκομείων και εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών (κλινικές δοκιμές, κ.τ.λ.)
-- Ανάπλαση αστικών οικιστικών και εμπορικών περιοχών σε παρακμή με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων, αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου (από Πειραιά μέχρι Σούνιο) για οικιστική και ξενοδοχειακή εκμετάλλευση.
Επί της ουσίας ζήτησε το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων στο όνομα των επενδύσεων καθώς η τοποθέτηση του ήταν μια έμμεση αναφορά στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει αγνοώντας το πολιτικό κόστος λέγοντας πως «μία κυβέρνηση που θα θέλει να βγάλει την χώρα από την κρίση και να δώσει πραγματικές δουλειές στους ανέργους και ελπίδα στους νέους ανθρώπους, πέραν από την εφαρμογή της σωστής οικονομικής πολιτικής, πρέπει να επενδύσει στο έργο του μετασχηματισμού της οικονομίας», δηλαδή να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης και να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους.
«Τα μνημόνια πρέπει να υλοποιηθούν για να μπει τάξη», ανέφερε από το ίδιο φόρουμ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης δείχνοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων.
Ανέφερε πως ο Τουρισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι ο «ΣΕΤΕ έχει καταθέσει τον οδικό χάρτη για την Ελλάδα του 2021 σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε ο αριθμός των επισκεπτών στη χώρα μας να προσεγγίσει τα 35 εκατομμύρια και ο τζίρος τα 19 με 20 δισ. ευρώ».
Πάντως από τα ρεκόρ αφίξεων τουριστών και το τεράστιους ετήσιους τζίρους ωφελημένοι είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι του κλάδου που έχουν χαμηλές αμοιβές, κατακρεουργημένες σχέσεις εργασίας και εργασία πέραν των οκτώ ωρών, ενώ μεγάλη διάσταση έχει λάβει η εργασιακή εκμετάλλευση νέων μέσω της μαθητείας.