Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:«Ντελάλης» των «επενδυτικών ευκαιριών» και των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου

Τις «χρυσές» επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα έπειτα απ' την υλοποίηση σειράς αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, διαφήμισε χτες ο πρωθυπουργός μιλώντας στην παρουσίαση του Ταμείου Συνεπενδύσεων για καινοτόμες επιχειρήσεις, για το οποίο δήλωσε ότι «στην πραγματικότητα επιμερίζει το ρίσκο και ανοίγει το δρόμο στους επενδυτές να
συμμετάσχουν σε επενδυτικά εγχειρήματα με ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας».
Ο Αλ. Τσίπρας, αφού πρώτα ισχυρίστηκε για το Ταμείο ότι «χάρη στις συνέργειες και τις συμμετοχές που διευκολύνει με τις ελληνικές τράπεζες, τους διεθνείς επενδυτές, το πρόγραμμα Γιούνκερ καθώς και τη δυνατότητα μόχλευσης που έχει, ο αντίκτυπός του στην πραγματική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ», δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι ο «αντίκτυπος» αφορά την κερδοφορία του κεφαλαίου, διαφημίζοντας τα «πλεονεκτήματα» για την προσέλκυση επενδύσεων και υποδεικνύοντας:  
«Πρώτον: Τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως σημείου συνάντησης τριών ηπείρων  
Δεύτερον: Τα μεγάλα έργα υποδομών που ξεκινούν ήδη. Βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά από αυτά, στους τομείς του φυσικού αερίου, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του διαμετακομιστικού εμπορίου. 
Επίσης, σημαντικές ευκαιρίες προς αξιοποίηση έρχονται και από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά σχήματα, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, που διευκολύνουν την από κοινού ανάληψη επενδυτικού κινδύνου και προσφέρουν σημαντικά κίνητρα για την εκκίνηση των εγχειρημάτων. Αλλά και από την παγκόσμιας ισχύος και καταξίωσης δυναμική που έχει η Ελλάδα στον τομέα του Τουρισμού και της Ναυτιλίας».  
Στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» ενέταξε και τη διαθεσιμότητα επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι φυσικά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Κομπασμοί για την «εντυπωσιακή» αντιλαϊκή επέλαση
 
Ο πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που θα χτιστεί πάνω στα τσακισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα βρίσκεται προ των θυρών, πίστωσε το ...«επίτευγμα» στην κυβέρνησή του, κομπάζοντας για τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της. Οπως είπε, η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της «αξιόπιστης δημοσιονομικής προσαρμογής», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «εντυπωσιακή, ιστορικών διαστάσεων προσαρμογή» αλλά και της «εφαρμογής ενός συστηματικού σχεδίου δραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία μας, που ήταν αναγκαίο να υπάρξουν από την πρώτη στιγμή».
Επιβεβαιώνοντας το ταξικό, βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο, των μεταρρυθμίσεων αυτών αλλά και την πραγματική τους στόχευση, και εκθέτοντας όλα τα «εργαλεία» που βάζει στα χέρια του κεφαλαίου, ανέφερε:
«Δημιουργήσαμε μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Νομοθετήσαμε πρόσφατα ένα προωθημένο λειτουργικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια. Αναβαθμίζουμε τη δημόσια διοίκηση (...) Προωθούμε, παράλληλα, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, ώστε να καταφέρουμε να αποσυμφορήσουμε τη λειτουργία του. (...) Παράλληλα, αναβαθμίζουμε το πτωχευτικό μας δίκαιο, ώστε να παρέχεται μια δεύτερη ευκαιρία στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες και λόγω της κρίσης βρέθηκαν σε δυσχερή κατάσταση. Σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό μας σύστημα με μια πολύ πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση...
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, φίλες και φίλοι, ότι με βάση τα παραπάνω ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη χώρα σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για το έτος 2015. Αναγνωρίστηκε αυτή η προσπάθεια από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από τους εκπροσώπους των κρατών του Eurogroup, σχεδόν όλων»!
Μάλιστα, αναγόρευσε σε τελικό κριτή της κυβερνητικής πολιτικής τις αγορές, δηλώνοντας ότι «εκεί φαίνεται ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι ανάκτησης της εμπιστοσύνης», προσθέτοντας σαν επιπλέον εχέγγυα για τη διαμόρφωση ακόμα πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας την κυβερνητική επιδίωξη «να κλείσει εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας ώστε να μην αμφισβητηθεί το θετικό μομέντουμ».
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ