Στο ζήτημα της περαιτέρω συρρίκνωσης του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) επανήλθε χτες η πλευρά του ΣΕΒ. «Το να εισπράττονται λίγα από πολλούς αντί πολλά από λίγους, δεδομένου ότι άνω του 50% των φορολογουμένων,
όπου έχει εφαρμογή το αφορολόγητο, δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος σήμερα, θα επιτρέψει τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου με στόχο την τόνωση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας, με μείωση της φορολογίας της εργασίας και των επιχειρήσεων, και την άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής», σημειώνουν οι εγχώριοι βιομήχανοι.
Ο ΣΕΒ «σηκώνει» πάλι το ζήτημα των περικοπών στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία, στην προοπτική τόνωσης της ανάκαμψης του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, βάζοντας πλάτες στη συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο σε σχέση με τις λεγόμενες «αντισταθμιστικές παρεμβάσεις», επικεντρώνουν «στην κατάργηση προνομίων» (σ.σ. έτσι χαρακτηρίζουν το αφορολόγητο που έχει απομείνει για μερίδα των λαϊκών στρωμάτων) και «να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι πόροι για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».
Με άλλα λόγια, ο ΣΕΒ ζητάει διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να πληρώνουν άμεσο φόρο και τα φτωχότερα από τα λαϊκά στρώματα, ενώ από την άλλη προτείνει ως «αντιστάθμισμα» μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, κατάσταση στην οποία καταλήγουν πολλά από τα λαϊκά νοικοκυριά που «στεγνώνουν» κυριολεκτικά από τους άμεσους και έμμεσους φόρους, τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, το κόψιμο επιδομάτων κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαιώνεται και σήμερα, οι πόροι «εξοικονομούνται» από την ένταση της επίθεσης σε βάρος συνολικά των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και των φτωχότερων τμημάτων του λαϊκού πληθυσμού.