Υπογράφτηκε, χτες, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Συμφωνία Χρηματοδότησης, με την οποία ιδρύεται και χρηματοδοτείται το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΤΑΕΣΥΜ) με 260 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο στη διάθεση των επιχειρήσεων και για τη στήριξη της προσπάθειας
ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο «θα χρηματοδοτήσει ανεξάρτητα ταμεία διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τους επιχειρηματίες της χώρας (...) Θα ενισχύσει ταμεία μεταφοράς τεχνολογίας αλλά θα εκκινήσει και επενδύσεις σε επιχειρηματικούς επιταχυντές (...) Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να απελευθερωθεί η δυναμική των επιχειρηματικών συμμετοχών στην ελληνική αγορά».
Το ΤΑΕΣΥΜ, εκτός από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), θα λάβει χρηματοδότηση και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το περιβόητο πακέτο Γιούνκερ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δύο πηγές χρηματοδότησης συνδυάζονται.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) , Β. Χόγιερ, υποστήριξε την ισχυρή θέση της ΕΤΕπ στη στήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Συμμετοχών «ξεκάθαρο παράδειγμα της συνεχούς επενδυτικής μας δέσμευσης στη χώρα».
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε «ορόσημο» για την Ελλάδα το Ταμείο «αφενός λόγω του μεγέθους του και αφετέρου λόγω της προσέγγισης που ακολουθεί. Υποστηρίζει τη σώρευση κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς σε όλο το εύρος των αλυσίδων αξίας των επιχειρηματικών συμμετοχών».
Η επίτροπος της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου υποστήριξε ότι το Ταμείο «θα δώσει ώθηση σε καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας και θα τις βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές», κάτι που - όπως ανέφερε - «καταδεικνύει την ισχυρή θέληση της Ελλάδας στο να έχει μια φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων».
Τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΕΤΕπ, Π. Τζίλιμπερτ, επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και εξέφρασε την προσδοκία ότι «αυτή η πρωτοβουλία θα φέρει στο προσκήνιο τη δυναμική της αναδυόμενης ελληνικής αγοράς επιχειρηματικών συμμετοχών και θα επιταχύνει την ανάπτυξή της».