Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Δ.Κουτσούμπας:Επιταχύνεται το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Φίλες και φίλοι,
Δε θα μπορούσαμε, σήμερα εδώ στη Λάρισα, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, να μην αναφερθούμε στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική, τα μνημόνια διαρκείας, την ΕΕ, την ΚΑΠ, τον ανταγωνισμό για εξασφάλιση κερδοφορίας από τους
μονοπωλιακούς ομίλους, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Τα μνημόνια και η ΚΑΠ είναι εργαλεία που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Μέτρα του 3ου μνημονίου που πέρασαν στον προϋπολογισμό του 2017, μεταξύ άλλων, επιβαρύνουν τους μικρομεσαίους αγρότες με 92,7 εκατομμύρια ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, τη στιγμή που το 60% αδυνατεί να ανταποκριθεί στις μέχρι σήμερα χαμηλότερες εισφορές του.
Οι κεφαλαιοκράτες σε τούτη τη χώρα, όπως και γενικότερα στον καπιταλισμό, δεν φορτώνονται βάρη από τις κυβερνήσεις, γιατί είναι δικές τους κυβερνήσεις, της τάξης τους.
Ολα τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, όλα τα βάρη των μνημονίων, τα φορτώνεται ο λαός μας.
Για παράδειγμα, οι εφοπλιστές έχουν δεκάδες νόμιμες φοροαπαλλαγές και παίρνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο για τα καράβια τους, αλλά ο μικρομεσαίος αγρότης το πληρώνει πανάκριβα.
Τα περσινά μαζικά και μαχητικά μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς, η στήριξη και η αλληλεγγύη των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον αγώνα τους, οδήγησαν σε μια σημαντική κατάκτηση, στο να κατανοηθεί ευρύτερα η ανάγκη συνεχούς και οργανωμένης πάλης.
Στη φωτιά του αγώνα και των μπλόκων συγκροτήθηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συσπείρωνε αρχικά 68 μπλόκα, τη συντριπτική πλειοψηφία των μπλόκων, με επίκεντρο το μπλόκο Νίκαιας.
Στην πορεία διευρύνθηκε με Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα, συσπειρώνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα από τον Εβρο έως την Κρήτη παλεύοντας για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων.
Είναι κατάκτηση των περσινών αγώνων η επιτροπή και το πλαίσιο πάλης της, η κοινή δράση με την εργατική τάξη, η δυνατότητα από καλύτερη αφετηρία να οργανωθεί νέα κλιμάκωση του αγώνα.
Αυτό ενοχλεί τα αστικά κόμματα, ιδιαίτερα την κυβέρνηση, που εμφανίζεται ως φιλολαϊκή, ισχυριζόμενη πως έκανε ό,τι μπορούσε για την ικανοποίηση των αιτημάτων.
Ταυτόχρονα, καλεί τους αγρότες ν' αφήσουν τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα διότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, καλλιεργώντας την απογοήτευση, και να "ποντάρουν" στο διάλογο με την "αριστερή" κυβέρνηση.
Τα περί "αναποτελεσματικότητας των αγώνων" ακούγονται και από τη ΝΔ, αφού και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται στον ίδιο "ντορό", ξορκίζοντας τους αγροτικούς και γενικότερα τους λαϊκούς αγώνες.
Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών τον περασμένο χειμώνα, όπως να μην ψηφιστεί και εφαρμοστεί το Φορολογικό - Ασφαλιστικό, να μην αυξηθεί, αλλά να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να ισχύουν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, να καταργηθούν τα χαράτσια κ.ά. Εκείνος ο σκληρός αγώνας είχε κάποια κέρδη για τους αγρότες, όπως το αφορολόγητο που αναγκάστηκε να παραχωρήσει η κυβέρνηση κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων, αν και δόθηκε πολύ πιο χαμηλό από αυτό που ζητούσε η μικρομεσαία αγροτιά.
Αλλωστε, το κέρδος του αφορολόγητου εξανεμίζεται από την εφαρμογή της ληστείας με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι όλοι οι αγρότες θα πληρώσουν φόρο, αν έχουν ένα σπίτι στο χωριό, ένα αυτοκίνητο κι ένα παιδί, αφού τους "πιάνουν" τα τεκμήρια διαβίωσης.
Ανεξάρτητα από το τι εισόδημα έχουν, θα φορολογηθούν για 12.000 ευρώ τουλάχιστον.
Απάτη είναι και ο ισχυρισμός ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αφού χρησιμοποιείται το γνωστό κόλπο να προσθέτουν το ισχνό εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών, με το τεράστιο εισόδημα μιας χούφτας αγροτο-καπιταλιστών και διαιρώντας να βγαίνει ο "μέσος όρος". Οσο για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτό αφορά εμποροβιομήχανους και ορισμένους μόνο καπιταλιστές μεγαλοαγρότες, αφού απαιτούνται για την ένταξη δεκάδες χιλιάδες ευρώ ίδια συμμετοχή.
Η "κάρτα του αγρότη" στόχο έχει να εξασφαλίσει σίγουρα κέρδη στον τραπεζίτη. Η στρατηγική των κυβερνήσεων διαχρονικά αλλά και της σημερινής υπηρετείται και με επιμέρους μέτρα, που συμβάλλουν στη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, για δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Η συμπόρευση με το ΚΚΕ διέξοδος για τον αγρότη
Το ΚΚΕ στέκεται πάντα στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους και δίνει προοπτική για το μέλλον τους με την πρότασή του για μια συνολικά και ριζικά διαφορετική οργάνωση της παραγωγής.
Δεν κοροϊδεύει τον μικρομεσαίο αγρότη. Του λέει ότι δεν υπάρχει σωτηρία σε σχέση με τη συγκεντρωμένη αγροτική παραγωγή.
Οτι οι αγρότες, οι περισσότεροι, δεν μπορούν να γίνουν μεγαλοαγρότες, μεγαλέμποροι.
Απέναντι στον αφανισμό τους από τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, τους βιομήχανους, τις τράπεζες, το κράτος τους υπάρχει μία διέξοδος: Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος να φύγουν οι καπιταλιστές από τη μέση, παντού, στη βιομηχανία, στο εμπόριο και την αγροτική παραγωγή. Μόνο τότε δεν θα είναι αποκλειστικά ατομική υπόθεση η δουλειά του σημερινού αγροτοπαραγωγού, που, συνεταιρισμένος, μπορεί να επωφελείται από την κεντρικά σχεδιασμένη βιομηχανική παραγωγή, το κρατικό εμπόριο, τις κρατικές υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές.
Τότε μόνο μπορεί να γίνουν κατορθωτά η ρήξη με την ΚΑΠ και η αποδέσμευση από την ΕΕ, η οργάνωση της παραγωγής με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό ώστε να καθορίζονται οι ανάγκες αλλά και οι δυνατότητες της χώρας.
Οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να καλύπτουν όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων καθώς και την παραγωγή πρώτων υλών για την ανάπτυξη στη βιομηχανία».

Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ