Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΚΥΠΡΙΑΚΟ:Επανέρχονται οι «εναλλακτικές» για την παρουσία του τουρκικού στρατού

Στο φόντο των ολόπλευρα οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που απλώνονται σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, οι προετοιμασίες για το νέο γύρο επαφών για το Κυπριακό, το Γενάρη στη Γενεύη της Ελβετίας, συνδέονται όλο και πιο σταθερά με
«εναλλακτικές» που διασφαλίζουν την ισχυρή παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, που συνδέεται με τη θέση της τουρκικής πλουτοκρατίας ευρύτερα στην περιοχή.
Ενόψει της Διάσκεψης για την Ασφάλεια της Κύπρου που θα ξεκινήσει στις 12 Γενάρη στη Γενεύη, μετά τη συζήτηση πάνω στο νέο διχοτομικό σχέδιο για την Κύπρο, τύπου «Ανάν», επανέρχεται η δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης και μάλιστα ως «συμβιβαστική» πρόταση για την προώθηση της οποίας πρωτοστατεί η Ουάσιγκτον. Στη βάση ενός σύνθετου και πολύπλευρου παζαριού εξακολουθούν να διαμορφώνονται και «εναλλακτικές» για την περίοδο «μετάβασης» προς την πλήρη εφαρμογή της νέας συμφωνίας, για τη μοιρασιά των φιλέτων μεταξύ των δύο «πολιτειών», για την άσκηση της εξουσίας (π.χ. παζάρι για την εκ περιτροπής προεδρία).
Την περασμένη Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Λακωνικά, έγινε γνωστό μόνο ότι ο Μπάιντεν επανέλαβε τη σημασία που έχει η συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Από τη μεριά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τόνισε μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο ότι η λύση για το Κυπριακό «πρέπει να είναι μια λύση η οποία να διασφαλίζει τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Ερωτήματα για τη συμμετοχή της «Κυπριακής Δημοκρατίας» στη Διάσκεψη
Από την άλλη μεριά, ενδεικτική της υποχωρητικότητας που καλλιεργείται έναντι των τουρκικών αξιώσεων είναι και η ασάφεια που υπάρχει ως προς το αν η Λευκωσία θα πάρει μέρος στη Διάσκεψη ως «Κυπριακή Δημοκρατία» και όχι ως «ελληνοκυπριακή κοινότητα», στο πλαίσιο της ευρύτερης ανεκτικότητας στις τουρκικές «προσεγγίσεις», στην προσπάθεια να προσπεραστούν οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής.
Αλλωστε, το ίδιο το περιεχόμενο των συνομιλιών και η κατεύθυνση που αποκτά η συζήτηση για την «ασφάλεια» στην Κύπρο προσπερνούν ως δευτερεύουσες τις διεθνείς διαστάσεις του Κυπριακού (ως θέμα εισβολής μιας χώρας σε μια άλλη και κατοχής εδαφών ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις). Αποκτούν χαρακτηριστικά διευθέτησης ζητημάτων «διακυβέρνησης», ρύθμισης της λειτουργίας ενός «συνεταιρισμού» (σ.σ. όπως βαφτίζεται όλο και πιο συχνά η «επανενωμένη Κύπρος») και ζητημάτων που θα αφορούν την επιτάχυνση επενδυτικών και άλλων συνεργασιών, σε Ενέργεια κ.τ.λ.
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε χτες ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία» (ΚΔ) θα είναι παρούσα στη διάσκεψη της Γενεύης, με το επιχείρημα ότι στη Διάσκεψη θα συζητηθούν συνθήκες που η ΚΔ έχει υπογράψει. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μελετάται με ποιον τρόπο διασφαλίζεται καλύτερα η εκπροσώπηση της ΚΔ στη διάσκεψη της Γενεύης.
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για να μη διευρυνθεί η Διάσκεψη και με συμμετοχές εκτός των δύο πλευρών και των «εγγυητριών δυνάμεων» (Ελλάδα - Τουρκία - Μ. Βρετανία). Την ίδια στιγμή, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι και η Ουάσιγκτον δεν θα ήθελε διεύρυνση των συμμετοχών στο «βασικό τραπέζι» της Διάσκεψης, αφού μια πιθανή παρουσία της Ρωσίας θα δημιουργούσε πιέσεις που θέλει να αποφύγει. Επιπλέον, η μορφή που θα πάρει η συμμετοχή της ΕΕ θα είναι σε άμεση σχέση με τις διεργασίες που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο εντός της λυκοσυμμαχίας, στον απόηχο της προετοιμασίας του «Brexit» (που διαμορφώνει ανάλογα την απόσταση Λονδίνου - Βρυξελλών).