Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΣΕΒΕ:Ανακοίνωση για το πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ


Στις 14-16 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε το εκλογικό - απολογιστικό συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων της Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Για τις εργασίες του συνεδρίου και τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» σημειώνει:

«1. Ο συσχετισμός δύναμης που καταγράφτηκε για την εκλογή της νέας διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ δεν προμηνύει τίποτε ελπιδοφόρο για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
Η αυτοδυναμία της πλειοψηφούσας παράταξης ΠΑΣΚΜΜΕ, σε συνδυασμό με τη δεδομένη κοινή πορεία της με τις παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ, διατηρεί αναλλοίωτους τους αρνητικούς συσχετισμούς της συναίνεσης και του συμβιβασμού που χρόνια τώρα έχουν οδηγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων στον εκφυλισμό.
Διατηρείται η ίδια γνωστή συνδικαλιστική γραφειοκρατία που χρόνια τώρα έχει αναδειχθεί σε στυλοβάτης των κυβερνητικών και ευρωενωσιακών πολιτικών, της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της μονοπώλησης, με όποιες συνέπειες έχει αυτή στα εισοδήματα και τις ζωές των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους.
Η άνοδος της συμμετοχής των αυτοαπασχολούμενων στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και στους αναγκαίους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Η σταθερή πορεία της "Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης" και των δυνάμεων που στηρίζουν την ΠΑΣΕΒΕ και αναδείχτηκαν σε 3η δύναμη, είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος στη συναίνεση και το συμβιβασμό.
Η παραπέρα ενίσχυση αυτών των δυνάμεων στις αρχαιρεσίες που συντελούνται το 2017 σε εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, είναι η μόνη διέξοδος για την προβολή και υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρών και αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων μπροστά στην αντιλαϊκή καταιγίδα που συνεχίζεται.
2. Οι εργασίες του συνεδρίου κινήθηκαν για μια ακόμα φορά μακριά από τα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.
Οι εισηγήσεις και τα υλικά του Συνεδρίου, επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι προτάσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης επικεντρώθηκαν σε δυο βασικές κατευθύνσεις.
Ρύθμιση των δημιουργημένων χρεών στο διηνεκές χωρίς αναφορά στις πολιτικές που τα δημιούργησαν και τα διόγκωσαν.
- Δημιουργία των προϋποθέσεων ανάκαμψης της οικονομίας, με κύριο μοχλό τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις συνέργειες επιχειρήσεων, χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποιοι θα ωφεληθούν από την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Το σύνολο των προτάσεων της πλειοψηφίας της Διοίκησης επί της ουσίας αποδέχεται και, αντικειμενικά, αθωώνει τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές των κυβερνήσεων, της σημερινής και των προηγούμενων, που με τους αντιλαϊκούς νόμους οδηγούν τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων στη χρεοκοπία, στο λουκέτο και την ανεργία. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες, πριμοδοτεί μια ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μονοπωλίων με μια λεπτή στεφάνη μεσαίων επιχειρήσεων γύρω τους σε συμπληρωματικό ρόλο. Γι΄ αυτό και προκρίνουν τον κοινωνικό εταιρισμό και το διάλογο, υπονομεύοντας ανοιχτά την αναγκαιότητα ανάπτυξης αγώνων και κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Οι προτάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ, οι θέσεις της και η τακτική της βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκών της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων. Υπερασπίζουν την κυρίαρχη πολιτική και επιδιώκουν να διατηρηθεί χώρος για μια μικρή κατηγορία μεγαλύτερων ΜΜ Επιχειρήσεων που δρουν στο πλευρό των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Η από κοινού ψήφιση του διοικητικού απολογισμού από όλες τις παρατάξεις, πλην "Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης", επισφραγίζει την κοινή στόχευσή τους σε αυτή την κατεύθυνση, στη γραμμή του συμβιβασμού και του χρεοκοπημένου κοινωνικού διαλόγου.
3. Το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, που κατανάλωσε σημαντικό τμήμα των εργασιών του συνεδρίου, δεν λειτουργεί προς όφελος της επιστημονικής τεκμηρίωσης των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως διατυμπανίζεται. Στην ουσία, οι επεξεργασίες του προσφέρουν επιστημονική νομιμοποίηση και αρτιότερη επεξεργασία των θέσεων και της δράσης της πλειοψηφίας. Γι' αυτό επιμελήθηκε μεγάλο μέρος των γραπτών εισηγήσεων. Γι' αυτό και τα εύσημα από τις περισσότερες ομιλίες των αντιπροσώπων της πλειοψηφίας για την "εποικοδομητική" βοήθεια που προσφέρει στις ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΒΕΕ. Στην πράξη το ΙΜΕ προσφέρει στους μηχανισμούς αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης της πλειοψηφίας. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η βράβευση των προηγούμενων προέδρων της ΓΣΕΒΕΕ και του πρώην υπουργού της ΝΔ Δ. Σιούφα που ανακηρύχτηκε πρωτεργάτης της ίδρυσης του ΙΜΕ.
4. Οι υπόλοιπες εργασίες της ΓΣ δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των συνέδρων που απουσίαζαν από την αίθουσα για μεγάλα διαστήματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τη δεύτερη μέρα που ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στις ομιλίες, ο χρόνος των εργασιών συρρικνώθηκε από έλλειψη ομιλητών. Οι περισσότερες ομιλίες των αντιπροσώπων της πλειοψηφίας αναλώθηκαν σε ύμνους στον πρόεδρο και το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ.
Φωτεινά διαλείμματα στο κλίμα συναίνεσης και συμβιβασμού που επικράτησε στο Συνέδριο ήταν οι ομιλίες των αντιπροσώπων της "Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης" που επικέντρωσαν στα πραγματικά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, την ανάγκη προώθησης της αντιμονοπωλιακής δράσης, την αναγκαιότητα μαζικοποίησης των πρωτοβάθμιων οργάνων. Αναδείχτηκαν οι θέσεις της ΠΑΣΕΒΕ σε αντίθεση με την τακτική της πλειοψηφίας της Συνομοσπονδίας και οι δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το κλείσιμο του προέδρου ήταν αφιερωμένο στη συκοφάντηση της αγωνιστικής δράσης και της ΠΑΣΕΒΕ, παράδοση που συνεχίστηκε και σε αυτήν τη γενική συνέλευση.
Με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ η "Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση" επισημαίνει:
Ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν αφορά μόνο τα ποσοστά των παρατάξεων στα συνδικαλιστικά όργανα, παρά την εξέχουσα σημασία τους. Αφορά επίσης τις κυρίαρχες θέσεις, το επίπεδο της ανάπτυξης των αγώνων και την κατεύθυνσή τους. Από την άποψη αυτή το πρόσφατο συνέδριο επισφράγισε τη γενικότερη υποχώρηση στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Βαρύνουσα σημασία έχουν οι διαδικασίες στα σωματεία και η σωστή λειτουργία τους. Να μαζικοποιούνται στη βάση των οξυμένων προβλημάτων και στην προοπτική της αντιμονοπωλιακής δράσης. Η μαζικότητα των σωματείων σήμερα παραμένει χαμηλή. Με την οικονομική ύφεση πολλαπλασιάστηκαν τα προβλήματα των πιο φτωχών αυτοαπασχολούμενων και χειροτέρεψαν οι όροι συμμετοχής τους στη συνδικαλιστική δράση. Η μαζική ένταξή τους στα σωματεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις βελτίωσης των συσχετισμών.
Για την αντιστροφή της κατάστασης είναι απαραίτητο να μπουν στην ημερήσια διάταξη μια σειρά προτεραιότητες, μπροστά και στις αρχαιρεσίες των σωματείων που διεξάγονται κατά κύριο λόγο το 2017.
Τα ενιαία ψηφοδέλτια και η αποσιώπηση των διαφορετικών θέσεων, στο όνομα της δήθεν ενότητας των προβλημάτων ή της κομματικοποίησης, αλλοιώνουν τους συσχετισμούς και επιβάλλουν στην πράξη το πλειοψηφικό, αλλά και τις θέσεις ενός μικρού τμήματος μεσαίων επιχειρηματιών. Η πιο αποφασιστική και συστηματική παρέμβαση των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στη ζωή και τις αρχαιρεσίες των σωματείων μπορεί να αποτρέψει και διάφορα φαινόμενα "φουσκώματος" στη συμμετοχή και πλαστών αποτελεσμάτων, να απεγκλωβίζει δυνάμεις από τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό
Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η προβολή των αιτημάτων και των αναγκών των μικρών αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, να εκφραστεί στα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα και στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων.
Η ενίσχυση της δράσης της ΠΑΣΕΒΕ σε κάθε σωματείο και ομοσπονδία, το άπλωμά της σε κάθε συνοικία, σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρο και κλάδο όπου δραστηριοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι είναι όρος για τη βελτίωση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Η ΠΑΣΕΒΕ είναι το αντίπαλο δέος στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Μόνο η δράση της μπορεί να προσφέρει διέξοδο και ελπίδα, γιατί έχει στο κέντρο βάρους της τα πραγματικά συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, απέναντι στον αποπροσανατολισμό και τις αυταπάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ».